Dagbladet hjelper politikerne der de er. Med 60 timer live valgkamp fra valgboden på Løvebakken

STORTINGET: Flyktningedebatt. Kaffe i røde kopper. Dueller som varer lengre enn vanlig. Og en liten gjeng som snur seg fort. Vi besøkte Dagbladets valgbod.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

- Skal vi hjelpe her eller der? Mitt svar er at vi bør først og fremst hjelpe i nærområdene, slik at de ikke strømmer inn i Europa.

Det er formiddag, sol i spikersuppa og full debatt foran Stortinget.

Ikke på, eller inne i, men foran Stortinget.

Der har Dagbladet bygget årets valgbod og et lite gerilja-crew med røde Dagbladet-kopper, db-mikrofoner og hektiske sekunder kjører full flerkamera live politisk debatt.

Og hvem er det som snakker?

Ja, du har gjettet riktig: Når Medier24 er innom tidligere mandag denne uka, er det Carl Ivar Hagen. I debatt mot Audun Lysbakken.

Tema er selvsagt flyktningekrisa.

- Krisen har blitt verre og verre. Det er åpenbart at Norge må gjøre mer, sier Lysbakken.

- Problemet for disse flyktningene, er at overalt hvor de kommer fins det en lokal Carl I. Hagen som sier at de skal være alle andre steder enn der!, legger han til.

Og sånn fortsetter det i flere minutter, nesten uten at programlederne Peder Ottosen eller Martine Aurdal kommer til orde. Eller tar ordet.

60 timer live

Rundt boden kommer det stadige nysgjerrige tilskuere som får med seg debatten. En og annen stortingspolitiker og rådgiver ser inn på studio og kunne kanskje tenke seg å være med. Og innimellom kaffekoppene, kamerariggene og gjestene som skal veiledes, kommer innspillingsleder og redaksjonelt ansvarlig Harald Klungtveit for å snakke i åtte minutter med Medier24s utsendte.

- Hektisk?

Ja, men artig. Vi snur oss fort. Vi jobbet fram til midnatt i går med å kaste om på programmet og vinkle så mye av sendinga som mulig inn mot flyktningkrisa, da vi så hvordan nyhetsbildet dreide, sier Klungtveit.

Deler av forrige uke og hele denne uka har Dagbladet på nett sendt flere timer daglig med direktesendt politisk debatt. Og en debatt som skiller seg litt fra andre programmer, kanskje særlig på nett.

- Til sammen sender vi nesten 60 timer live TV. Litt av konseptet er at vi har lengre debattstrekk enn de fleste segmentene i TV og radio. Vi har dueller som er oppe i 20 minutter, og når ordskiftet tar av så bryter vi lite av. Når det må til, får vi de selvsagt på rett spor igjen. Men det er ikke noe «Anders Magnus»-show, sier Klungtveit.

- Helst ikke title på det siste, da, legger han muntert til.

Større og proffere, men fortsatt lite

- Umoralsk.

Det er Knut Arild Hareide som snakker. Ikke med, men om Carl I. Hagens flyktningeutspill. Han får et kvarter til å snakke, før scenen skifter igjen.

Og det er litt som Dagsnytt Atten; Audun Lysbakken er til stede nesten like mange ganger som antall prosent partiet hans har til oppslutning. Nå skal han til dyst mot Bård Hoksrud om eldreomsorg.

- Dette utspillet betyr jo ingenting, sier Lysbakken. Debatten er i gang. Og Hoksrud kommer seg muntert og jovialt gjennom denne diskusjonen også. Tidsplanen holder akkurat.

I det hele tatt er produksjonen ganske strømlinjeformet ut. Det ser ut som de har gjort det før. Og det stemmer: For to år siden kjørte Dagbladet en lignende valgbod foran Stortinget.

- Siden den gang har alt rundt DBTV blitt mye proffere og vi har mer erfaring. Men det er fremdeles en bitteliten produksjon, sammenlignet med NRK eller TV 2, og kanskje også VGtv, sier Klungtveit.

- Det er heseblesende og intenst, men gøy at vi får til så lange valgsendinger!

Foran demokratiets storstue

Men hvorfor foran Stortinget? Både fordi det er symbolsk, og fordi det er lettere å få med seg politikere da.

- Selv om det er lokalvalgkamp, så er Stortinget fortsatt demokratiets storstue, noe alle har et forhold til. Men vi har også live-team ute, både i Bergen, Trondheim og Stavanger under valgkampen. Og så er det en god miks her i studio mellom sentrale politikere, og lokale kandidater fra alle partier, sier Klungtveit.

Denne dag er det for eksempel ordførerdebatt fra Trondheim med Rita Ottervik og Yngve Brox. Foran Stortinget erflere partiledere innom studio - både Hareide, Lysbakken, Trine Skei Grande og Jonas Gahr Støre.

- Det er hele spekteret, fra statsministeren til mindre kjente politikere. Vi forsøker å få fram bredden, og samtidig ansvarliggjøre de sentrale politikerne, sier Klungtveit.

- Og det er lettere å få partilederne hit enn opp til Hasle?

- Ja - det lærte vi for to år siden, at det er lett for politikerne å komme innom på kort varsel, de kan ta det mellom avtaler, og har gjerne tid til å bli med på litt lengre intervjuer. Det som ofte skjer er at de spør om ikke 20 minutter er litt lenge. Men så må vi nesten dra de ut av studio, forteller Klungtveit.

Godt mottatt på nett

Mani Hussaini kommer innom studiet for å snakke om flyktningesaken. AUF-lederen kom selv fra Syria for noen år siden. I en liten debattpause går vi enda lengre til venstre:

Gatas Parlament spiller noen låter. Hver dag byr på kulturelle innslag. Og fra det ene til det andre; debatt om eiendomsskatt og eldreomsorg med Nikolai Astrup og Frode Jacobsen. Frode hvem? En av Arbeidertpartiets listetopper i Oslo.

Fire-fem timers live sending hver dag gir mye innhold. Både live og i opptak.

Og selv om innslaget «Folk sprøyter hva som helst for å få drømmerumpa» er mest sett på dbTV for tida, så er flere av innslagene fra valgboden også godt besøkt.

- Noen av debattene har kjempegode tall, andre er litt smalere. Men vi ser at de litt snevre sakene også er viktig, fordi innslagene deles i mange kretser og miljøer som Dagbladet kanskje ikke når så godt inn til vanlig. Så de er også viktig, sier Klungtveit.

- Helt sjukt imponert

Debatten om eiendomsskatt er over. Det er en kort og liten pause. Nå får selv programlederne Martine Aurdal og Peder Ottesen tid til en liten pust i bakken og 98 sekunder til å fortelle hvordan dette er.

- Det er kjempegøy! Og den store fordelen er at vi kan gå i dybden. Politikerne får snakke ut, det liker vi og det liker de - så godt at de gjerne vil komme tilbake, sier Aurdal.

- Hvordan bestemmer dere hvor «fri» debatten skal gå?

- Noen ganger lar vi det bare gå. Men vi sørger for at de ikke har for lange tirader med de samme tallene om og om igjen, understreker Ottesen.

Begge var med for to år siden, og nevner også hvor mye proffere opplegget er blitt denne gang. Rundt ti personer holder utgjør crewet i valgboden, foran kamera, bak kamera, med planlegging og ved spakene. I tillegg er det et par stykker i Dagbladets redaksjon på Hasle som holder styr på teknikken og sendingen derfra.

Alle lærer ting gjennom dagen, og det kan være ganske hektisk når politikere går inn og ut under live sending. På et skjema som stadig følges knirkefritt.

Det er en tight produksjon, understreker Klungtveit. Men like fullt rundt 15 personer som brukes til å lage TV om politikk, hver dag i noen uker. Det gjør også klubbleder Harald Klungtveit fornøyd.

- Det er klart, dette koster - det er en tydelig og klar prioritet fra sjefshold hos oss. Jeg er glad for at vi kan prioritere det som tidvis er nerdete politisk TV, men som i blant blir noe av det mest tabloide vi har i løpet av dagen.

- Disse 15 personene kunne ha skrevet mange lette saker i løpet av dagen i stedet for å lage valg-TV?

- Ja, det kan du si. Og det håper jeg at folk merker seg over tid at vi bruker så mye tid og ressurser på så mange politiske debatter.

- Et betydelig løft

Og det understreker også nyhetsredaktør Frode Hansen på, når vi snakker om satsingen på valgboden.

- Vi hadde stor suksess med sendingene for to år siden. Når noe fungerer så bra, er det ingen grunn til å ikke gjøre det på nytt. Det er svært viktig for Dagbladet at vi markerer oss på denne måten, og vi har fått meget positive tilbakemeldinger fra både velgerne og politikerne, sier Hansen.

- Vi er stolte av at vi sender over 60 timers live politisk web-tv, og at vi nok en gang lager en unik møteplass der velgerne kan møte politikerne ansikt til ansikt. Vi skal synes, høres og være på plass for og blant leserne og seerne våre. Hva er da mer naturlig enn at vi nok en gang skaper en fellesskapsarena foran landets nasjonalforsamling?, sier Hansen.

Han peker på at Dagbladet har tre store satsninger opp mot valget i år – valgboden, nettsiden lokale meninger - og forskjellsnorge.no.

- Totalt er dette selvsagt et betydelig løft for Dagbladet, og så langt er vi svært fornøyde med satsningene!

Til siste slutt og vel så det

Valgboden har gått ut denne uka. Så blir det valgbod både mandag formiddag og tirsdag etter valget.

Og ikke minst under selve valget og resultatshowet mandag kveld.

- Da blir det valgfest foran Stortinget?

- Akrene vil stå her i boden, med et sendepunkt. Og så vil vi selvsagt gå live fra mange forskjellige steder denne kvelden, sier Klungtveit.

Og legger til muntert:

- Men vi er ikke helt ferdig å planlegge det, altså...

  • PS: Før den tid er det siste sending i dag lørdag på Dagbladet.no. Der blir det valgkampens siste duell mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre - og en siste byrådslederduell mellom Raymond Johansen og Stian Berger Røsland.
Powered by Labrador CMS