DNB-stiftelse skal være på vei til å kjøpe Amedia fra LO og Telenor

Sparebankstiftelsen DNB har milliarder på bok - og er nå på vei til å bruke én av dem på å kjøpe Amedia.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det har det siste halve året vært knyttet stor spenning til hvem som skal kjøpe Amedia, etter at LO og Telenor varslet et mulig nedsalg i fjor høst.

Tidligere denne uka meldte Medier24 at et salg skal være nært forestående, og at det er både internasjonale og norske aktører med i budkampen.

Lørdag skriver Klassekampen at Ferd, investeringsselskapet til tobakksarvingen Johan H. Andresen, skal være en aktuell kjøper.

Dette er imidlertid ikke korrekt, etter vår kjennskap til saken. 

En gruppe av mindre aktører og norske aktuelle kjøpere skal tidligere i prosessen ha vært i kontakt med Ferd om å være med på å finansiere et Amedia-bud, men investeringsselskapet skal ikke ha gått videre med dette.

Amedia AS: 

  • Norsk mediekonsern som ble til i 2012, da den gamle A-pressen kjøpte Edda Media.
  • Dermed fusjonerte gamle Ap-aviser landet rundt, med borgerpressa rundt Oslofjorden, og siste rest av partipresse forsvant ut av historien. 
  • Konsernet eies i dag av LO (44,6 prosent), Telenor (44,2 prosent), Fritt Ord (2,97 prosent) og selveide aksjer (8,26 prosent).
  • Amedia omsatte i 2014 for 3,46 milliarder kroner, med et årsresultat på minus 231 millioner kroner - drevet av et utfordrende marked, og en kostbar nedbemanningsprosess.
  • Resultatene i 2015 var langt bedre, og det er ventet et rekordresultat når konsernet om et par uker legger fram årsregnskapet. Etter 3. kvartal var driftsresultatet (EBITDA) på 178 millioner kroner.

Sparebankstiftelse ny eier?

Etter hva Medier24 forstår, skal det nå stå mellom minst to aktører - et utenlandsk fond, og en heller uventet norsk aktør: Sparebankstiftelsen DNB skal være en aktuell kjøper av Amedia.

Dette får vi opplyst via flere, uavhengige og velinformerte kilder på flere sider av prosessen.

Det skal være to forestående milepæler for salget:

  • Møte i LO-sekretariatet kommende mandag (22. februar). Dette skal etter alt å dømme være en formalitet.
  • Amedia har berammet et styremøte neste uke, tirsdag 1. mars.

Milliardstiftelse for kunst, kultur og gode formål

Sparebankstiftelsen DNB er en stiftelse som ble dannet i 2002, som et resultat av en prosess mellom DNB og Gjensidige NOR sparebank.

Stiftelsen formål er å «være en langsiktig eier i DNB, og ivareta sparebanktradisjonen ved å gi deler av overskuddet til almennyttige formål»

Stiftelsen deler årlig ut mange millioner kroner til kunst, kultur og andre gode formål. 

Og forvalter en kapital verdt over 20 milliarder kroner: Blant annet eier stiftelsen 10 prosent av DNB, hvilket tilsvarer en verdi på rundt 15 milliarder kroner. Stiftelsen har også rundt 5 milliarder kroner plassert i både norske og utenlandske aksjer.

Nå kan altså et sted mellom 1 og 2 milliarder av dette være på vei til Telenor, LO og Fritt Ord for kjøp av Amedia.

Sparebankstiftelsen DNB har forøvrig en viss relasjon til Fritt Ord, som eier 2,97 prosent av Amedia. De to stiftelsene overtok for noen år siden driften av Store Norske Leksikon.

Ap-profiler ved alle bordene

For de konspiratoriske kan en også nevne at DNB-sjef Rune Bjerke - som dog ikke har direkte innflytelse i stiftelsen - er en tidligere Ap-politiker, sønn av tidligere LO-økonom (og nå avdøde) Juul Bjerke. DNB-sjef Bjerke har fortsatt gode relasjoner til LO og Ap.

En annen mann med familiære relasjoner til Ap, bistår som kjent partene ved salget: 

Administrerende direktør og megler Knut Brundtland i investeringsbanken ABG Sundal Collier er sønn av tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

Tidligere finansbyråd leder stiftelse

Sparebankstiftelsen DNB ledes for øvrig i dag av en annen tidligere politiker, André Støylen.

Han har erfaring fra blant andre Geelmuyden Kiese og McKinsey, og var tidlig på 2000-tallet en periode statssekretær i Miljøverndepartement. Fra 2007 til 2007 var han byråd for finans og utvikling i Oslo.

Ingen kommentar, ingen kommentar og ingen kommentar

Medier24 har forespurt en rekke personer med tilknytning til de aktuelle partene om kommentar til det nært forestående salget, og hvorvidt Sparebankstiftelsen DNB nå er den aktuelle kjøperen.

Amedia ved Stig Finslo, direktør for samfunnskontakt, henviser på vegne av konsernet til eierne og deres representant i ABG Sundal Collier.

Telenor-direktør og Amedias styreleder Knut Ivar Solnes ønsker ikke å kommentere sakne, og peker også på ABG.

LO ved har ikke besvart vår henvendelse, men hadde senest torsdag svarte avdelingsleder Øyvind T. Hansen «ingen kommentar» til kommentar på våre spørsmål.

ABG-direktør Knut Brundtland skriver i en sms til Medier24 at «man holder den tidsplanen som tidligere er kommunisert, men ikke kan kommentere kjøpere». 

Direktør Andre Støylen i Sparebankstiftelsen DNB har ikke besvart eller kommentert våre henvendelser lørdag. 

- Viktig med en langsiktig eier

De ansatte i Amedia er blant dem som nå venter spent på deres nye eier.

Torsdag uttalte konserntillitsvalgt Eva Stenbro til Medier24: 

– Det er viktig for oss å få en eier som ønsker å eie oss. Og en eier som har et langsiktig ønske om å utvikle selskapene.

Powered by Labrador CMS