Facebook Graph er fortsatt en (litt skummel) gullgruve for søk og research. Du må bare vite hvordan

GIJC15: Slik finner du fram i alt det folk flest ikke tror du kan se.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Noen av de mest populære sesjonene av de over 160 programpostene på Global Investigative Journalism Conference på Lillehammer i helga, var ikke overraskende de mest populær-underholdende søke-kursene.

Flere av dem ble holdt av nederlandske Henk van Ess.

En annen kar som også fylte et alt for lite møterom lørdag ettermiddag, var Paul Myers, internet research specialist i BBC.

De ikke fullt så hemmelige tipsene

Under hans sesjon for Facebook Tricks, Tips and Secret Hacks ga han en rekke mer eller mindre generelle og konkrete tips til hvordan du kan søke på Facebook.

Som at du kan 

  • Søke etter folk på Facebook ved å taste telefonnummeret i søkefeltet
  • ...eller e-postadressen deres
  • Hvis du trenger venner til din litt dodgy «anonyme», falske konto, kan du gå til en av mange Add me-grupper.
  • Facebooks eget søk er paradoksalt nok dårlig til å finne for eksempel grupper eller sider, mener Myers. Noen ganger er det bedre å bruke Google og legge til søkeord som viser til Facebook. Eller bare skrive site:facebook.com i søkefeltet.
  • Du kan lagre alt du finner på Facebook - for eksempel vennelister til noen som er involvert i en ulykke eller står bak en kriminell handling. Hvorfor? Blant annet fordi slik info ofte forsvinner ganske kjapt, påpeker Myers. Og ikke nødvendigvis for å publisere, men for å ha oversikt og tips og ideer til folk man kan snakke med. Det er bare å bruke lagre som, i nettleseren, og et tips fra Myers: Bruk adressen m.facebook.com for et «renere» uttrykk på det du vil lagre.
  • Hvis du vil finne noens e-postadresse, kan du for eksempel bruke email-format.com for å lete deg fram. Eller du kan bruke personens brukernavn på Facebook til å nesten starte en glemt passord-henvendelse - for da ser du halve e-postadressen deres...

Brukernavnet er altså det som står etter Facebook.com/. For noen et brukernavn, og for dem som ikke har registrert det, fortsatt bare en rekke tall.

Tallet - som du også kan finne ved å lete i kildekoden - representerer profile ID. Og det trenger du for å bruke Facebooks litt skjulte søkeverktøyer.

Mer om det litt senere.

De litt mer avanserte søkene

Men mer interessant ble det da Myers viste hvordan Facebook Graph-søket fortsatt er mulig å finne.

Altså det avanserte og litt vel 1984-aktige søket som skulle komme for et par år siden, men mer eller mindre ble lagt ned før det var ordentlig i gang.

Men søkefunksjonene er fortsatt tilgjengelige. De er bare litt vanskeligere å bruke.

I korte trekk handler det om tre ting:

  • Du må mer eller mindre manuelt bygge opp søkestrenger ved hjelp av faste søkeord, kombinert med tallrekker som representerer enten profil, side eller lignende.
  • Denne profil-ID-en til sider, bedrifter eller profiler, finner du for eksempel ved å se kildekoden til en side og søke etter profile ID eller lignende. Eller en snarvei, som vi limer inn lenger nede.
  • Og: For å få disse søkene til å virke, må du av en eller annen grunn være registrert med US English som språk på Facebook.

PS! Både Paul Myers og Henk van Ess har hver sin «hjelpeside» på det store nettet, som både hver for seg og sammen forenkler søkene dine Facebook Graph. De sørger også for at noen søk kan foretas uten å lime i adressene selv:

  • På researchclinic.net forteller Myers deg om mange av de tenkelige kombinasjonene for Graph-søk - med forhåndsutfylte lenker, der de fleste går på for eksempel Mark Zuckerberg, eller hvem av dine venner som liker The Beatles. Så kan du bare bytte ut ID-numrene med de og det du ønsker å søke etter.
  • Ess sin side på graph.tips, forteller deg på en litt annen måte hvordan du gjør det. Og gir deg mulighet til å lime inn et brukernavn inn i hans skjema, og deretter klikke seg rett videre til for eksempel hvilke bilder eller poster vedkommende liker, eller bilder han eller hun selv har postet.

Hva du kan bruke det til?

Disse søkestrengene har tilsynelatende uendelige kombinasjoner:

Det meste som ligger ute med offentlig som innstilling på Facebook, kan kombineres i et søk.

For eksempel:

  • Hvilke bilder har en person likt?
  • Hvilke bilder og poster har vedkommende kommentert på?
  • Hvem er han venner med og hvor lenge har de vært venner?
  • Hvilke sider liker han?

Eller for å gå enda hardere til verks:

  • Hvilke personer liker denne siden?
  • Hvilke personer som er venner med person A liker side B?
  • Hvem er ansatt i firma A?
  • Hvilke personer som er ansatt i firma B liker side C?
  • Eller for eksempel: Hvilke bilder har personene som er ansatt i firma D lastet opp på Facebook?

I nyhetssammenheng kan man for eksempel bruke Graph-søkene til å finne videoer postet fra et område der det har skjedd en ulykke. Du kan finne nordmenn i nær sagt hvilken som helst by i verden. Eller du kan søke opp videoer postet av noen som skriver at de jobber for den russiske hæren og befinner seg i Syria.

Og for deg som er nysgjerrig, har vi satt opp noen relativt ufarlige og kuriøse søk her (OBS, som bare virker dersom du har US English som språk). 

For eksempel:

Med andre parametere kunne du for eksempel velge ut hvilke sider disse liker, om noen av dem liker én spesiell side - og for eksempel hva og hvor en eller alle av disse har kommentert på Facebook i det siste.

Og så kan du endre søkene til nær sagt hva som helst av sider og profiler på Facebook.

For ordens skyld:

Et slikt søk viser som kjent at det ikke nødvendigvis er sant bare fordi det står på Facebook. Noen kan for eksempel synes det er morsomt å skrive at man jobber for PST.

Og som både Ess og Myers med flere understreket på Lillehammer i helga:

Opplysninger man finner på denne måten må både behandles og utsettes for den samme vurdering og kildekritikk som for all annen informasjon. At noen liker en Facebook-side for ISIL betyr for eksempel ikke at de nødvendigvis støtter IS.

Og det søket har vi ikke satt opp for deg.

Powered by Labrador CMS