Fevennen e 140 år å tæbage i byen. Så i kveld feirer Eivind & co med en skikkelig fest

FREDAGSPRATEN: Og kanskje den til og med blir dokumentert på Snapchat. Nå har sjefredaktør Ljøstad lært seg det også.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

- Du nå holdt e på å ta livet av klubblederen min. Vi må ta det litt senere. E har selvfølgeli glemt at vi hadde en avtale. E må ringe de’ opp igjen.

Slik begynner intervjuet med sjefredaktør Eivind Ljøstad i Fædrelandsvennen.

Det er en travel uke med både flytting og fest, og tidligere i år fylte avisa 140 år. I kveld skal alt feires.

Og litt senere får vi omsider tak i Ljøstad igjen, som på engasjert saltrødsk (sørlandsk) svarer kjappere enn sørlendinger flest på spørsmålene.

  • FREDAGPSRATEN: Medier24 starter i dag vår nye, ukentlige spalte med aktuelle personer. Ta gjerne kontakt framover med tips til gode intervjuobjekter - på tips@medier24.com
  • Navn: Eivind Ljøstad (48)
  • Stilling: Sjefredaktør i Fædrelandsvennen
  • Antall timer arbeidsuke: Varierer fra 30 til 90
  • Aktuell: 140-årsjubileum, flytting og fest

Fem kjappe på en fredag først:

1. Hvilke sosiale medier bruker du? - Jeg bruker Facebook, Instagram og så prøver datteren min å lære meg Snapchat. Hun har gjort utallige forsøk på det, og der har jeg gått på min første ordentlige gamlis-smell. Men jeg er i ferd med å begynne å mestre det nå. Så snart er jeg en snapper.

2. Har du lineær-TV? - Ja. Men jeg ser aldri på det. Og ingen andre i familien ser på det heller. Men, vi må jo støtte Thor Gjermund litt.

3. Leser du papiravis? - Ja, det gjør jeg. Jeg har Fevennen og Aftenposten, DN lørdag og så har jeg litt sånn Morgenbladet og Klassekampen innimellom. Nå har jeg prøvd Morgenbladet en periode, så er det KK innimellom. Litt forskjellige. Men jeg er fascinert over hvor mye mindre jeg leser når jeg går over til digitalt. DN, Agderposten, jeg leser mer når den ligger der.

4. DAB eller FM? - Jeg har kan for lite. Men jeg har nå disse DAB-ene. Ikke i bilen ennå, så der må jeg vel skru snart.

5. Netflix eller Popcorn Time? - Netflix, absolutt. Gode tjenester som leverer.

Gratulerer med 140 år! Hvordan føles det?

- Det er litt sånn - det er jo både ærefrykt og stolthet, at man jobber i en bedrift som har en så lang historie. Og det er jo fascinerende - hvor enormt mye som er forandret på de 140 årene.

- Men samtidig er det en rød tråd som står så fast: Levere nyheter ut til folket, det går aldri av moten.

Og denne uka flyttet dere tilbake til sentrum av Kristiansand. Hvorfor det?

- Det er mange grunner. Men den viktigste er å komme tilbake dit vi hører hjemme. Der folk, leserne, kundene våre er. Være en del av bybildet. Det er utrolig deilig. Alle går bare rundt og smiler. Nå går vi ut og gata og kjenner på pulsen.

Hva betyr det for en avis å holde til i sentrum?

- Jeg tror det betyr det mye, på mange plan. Det viktigste for oss er kanskje nærhet til kilder og de vi skriver om. For selgerne er det jo fint å komme tettere på kunder.

- Jeg merker allerede at folks bevissthet rundt oss øker. Vi serverte en 12 meter lang kake på Markens tidligere i uka, og det var utrolig gøy. Bare positivt.

Hvordan vil det synes på journalistikken?

- Det bør i hvert fall gjøre det. Nå er jo vi en avis som skal skrive om mer enn Kristiansand by, vi har en regionambisjon også. Men jeg forventer og tror at vi får bedre og flere gode saker av det.

Hvordan er ellers ståa i Kristiansand i sommer - valgkampen er godt i gang?

- Sommeren går aldri over på Sørlandet. Eller, i år verken kom eller gikk den. Men akkurat i dag er det fantastisk fint vær og vi skal ha vår sommerfest, så vi får i hvert fall én fin båttur i år.

- Ellers er det valgkamp som preger denne byen. Det er jo en Høyre-bastion. Og det vil det nok fortsatt være etter valget.

- Og det er flere spennende saker å følge med på for tdia. Nedgangstider i oljebransjen preger også Kristiansand. En av bedriftene som rammes er National Oilwell Varco. De har vel 3000 ansatte i byen, og nå er det en tredjedel rett ut. Uten sluttpakker eller noe sånt.

Når det nå nærmer seg valg: Vil Fevennen ta stilling til valget i år og anbefale et parti å stemme på?

- Vi kommer nok ikke til å anbefale på lederplass hva folk skal gjøre. Man har vel gjort det tidligere, og Vadseth gjorde det vel en gang.

- Men jo, vi er en tidligere Venstre-avis. En av mine forgjengere var jo både redaktør og ordfører samtidig. Det var jo en fin tradisjon, nesten synd at det gikk av moten, sier Ljøstad muntert.

Og som Venstre-avis har dere en slags motstrøms tradisjon i «bibelbeltet»?

- Jo, det kan du si. Det har vært en lang tradisjon på å utfordre disse konsernative kreftene på Sørlandet. Den står vi godt i fortsatt. Og kommer ikke til å gi oss på heller. Det gir en spennende dynamikk mellom Fevennen og leserne.

- Nå skal det også sies at Kristiansand er blitt en mye større og urban by, med litt andre strøminger. Og så er det et stort spenn fra liberale Risør i aust til litt mørkere Flekkefjord i vest.

Fevennen er en gammel avis, som var veldig mye større før. For femten år siden var opplaget 46.000. I dag er det på vei mot 30.000. Savner du gamle dager?

- Nei, jeg gjør egentlig ikke det altså. Selvfølgelig skulle jeg gjerne hatt et papiropplag på 50.000. Men den tid er forbi. Og det er viktig å huske på: Vi har flere lesere enn vi har hat tnoen gang. «Mediekrisa» er ikke noen leserkrise.

- Og vi gjør det kjempebra på nett nå. I går bikka vi akkurat 30.000 på Facebook. Det er bra for en avis for oss, og vi snitter på rundt 100.000 unike brukere daglig.

- Samtidig tror jeg vi fortsatt har en av de strengeste publiseringsstratgiene når det kommer til åpne eller «lukkede» saker. Det vi har gjort er å åpne for deling på Facebook. Hvis du deler en sak, så er den åpen for de som trykker på den.

Er det krise, da?

- Ja - det er en kommersiell krise og en distribusjonskrise. Selv om vi når ut til mange, henger vi alt for langt etter på å få ut innholdet vårt på en moderne måte. Teknologien henger ikke med.

Dere var tidlig ute med brukerbetaling på nett. Nå kommer alle andre etter. Hva gir det dere å ha vært først?

- Vi var der i 2012, og har fått mye igjen for det. Brukerne våre er vant til å betale for innhold. Og så har vi bygget en sterk innovasjonskultur på huset. Som også har gitt oss noen priser - og det betyr definitivt noe.

Men når jeg som nysgjerrig leser vil lese en enkeltsak, må jeg virkelig kjøpe en måneds abonnement?

- Vi hadde dagsabonnement før, det var som å kjøpe avisa i løssalg. Det var det ganske lite interesse for - men det kan fort komme tilbake. Det illustrerer jo det jeg mener med distribusjon og teknollogi. Det er for dårlig at du ikke du kan kjøpe enkeltesaker eller én dag.

Fædrelandsvennen har vært gjennom tøffe år. 2015 ser bedre ut økonomisk?

- I år ser det veldig OK ut for oss. Vi har gjort det overraskende bra på inntektssida, og har kontroll på kostnadene. Så det ser ut til å bli et positivt resultat for oss i 2015.

Får du bedre driftsmarginer enn Bergen og Stavanger, da?

- Vi konsentrerer oss først og fremst om å holde våre budsjetter. Så ønsker vi selvsagt Stavanger og Bergen alt godt!

Dere har kuttet hardt de seneste åra. Er du ferdig med det nå?

- De tingene har jeg sluttet å spå om. Men det jeg kan si, er at vi ikke er ferdig med å omstille oss.

Du var atten år i Akersgata. Hva savner du med Dagbladet og Oslo?

- Først og fremst savner jeg jo mye av folkene der. Og konkurransen med VG, den tida der. Det var jo en helt annen tid. I blant savner jeg også den nasjonale pulsen. Men det er veldig gøy å jobbe også med region- og lokaljournalistikk også. Ja, overraskende artig - mer enn jeg trodde før jeg begynte.

Hva savner du ikke?

- Jeg kommer egentlig ikke på noe. Jeg hadde det jo utrolig bra i Dagbladet. Det var en fin tid. Det føltes som å flytte hjemmefra å slutte der.

Men når John Arne gir seg om noen år, er du kandidat for å flytte tilbake til Oslo og bli redaktør på Hasle?

- Du, det tror jeg de har mange gode interne kandidater til på huset!

Ja, og så skal Bergens Tidende ha ny redaktør. Har Didrik ringt deg for å spørre om du vil ta over der?

- Nei, jeg har ikke fått noen telefon fra Didrik om det. Jeg har det veldig fint her jeg er!

(Fotnote: Didrik er Schibsted Norge-sjef Didrik Munch, og styreleder i blant annet Fædrelandsvennen og Bergens Tidende)

Det bør kanskje bli en kvinne i BT-jobben?

- Det hadde absolutt ikke gjort noe. Jeg håper det fins damer som ønsker jobben og sier ja hvis de blir spurt. Det fins jo helt klart kvalifiserte damer som kan ta over i Bergen.

Du skal snart få gå til neste møte. Men, i kveld blir det fest. Den blir vel rolig og ordentlig med en gjeng kristne sørlendinger?

- Du, nå var du en typisk fordomsfull nordlending. Du får komme ned og være med på en fest en gang. Vi kan definitivt feste og feire! Nå feirer vi først og fremst at vi har flyttet til byen, men det er også en tradisjonell sommerfest vi har.

- Og da er det full pakke med båttur, partytelt, og jeg har egentlig ikke alle detaljene, heldigvis. Det er en festkomité som har styret med det.

- Dere fester ikke bort hele overskuddet, da?

- Vi har med oss Didrik, så han tar vel regninga!

Powered by Labrador CMS