Filmbeslaget fra Imtiaz Rolfsen er fortsatt forseglet. Nå starter rettskampen for kildevernet

Advokat: - Håper å endre gjeldende rett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB-Alexander Vestrum): Filmmaterialet som PST beslagla hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen, ligger fortsatt forseglet i retten. Der kan det bli liggende en stund, ifølge advokaten hans.

Tirsdag leverte advokat Kim Gerdts støtteskrivet til Oslo tingrett. Der skal en dommer avgjøre hvorvidt Politiets sikkerhetstjeneste får gå gjennom og eventuelt bruke materialet fra razziaen mandag 8. juni i år, noe filmskaperen og advokaten motsetter seg.

Samme dag som razziaen hos Rolfsen, ble en 18-åring pågrepet av PST på Landvetter flyplass i Göteborg og siktet for forsøk på å slutte seg til ekstremistgruppen IS i Syria. Bakgrunnen for PSTs beslag, var at Rolfsens filmselskap, Curry Film, i en periode fulgte 18-åringen. Et filmteam var på stedet sammen med 18-åringen da han ble pågrepet. Også Ubaydullah Hussain var til stede, ifølge Rolfsen.

Skarp kritikk

PSTs beslag har utløst skarp kritikk fra en rekke hold, blant annet Norsk Presseforbund og Fritt Ord.

PST gjennomførte razziaen med klarsignal fra embetsleder Jan Glent i Det nasjonale statsadvokatembetet fordi PST mente det ikke var tid til å vente på en rettslig beslutning om materialet som omfatter den pågrepne 18-åringen.

– Opplysningene om beviset dukket opp der og da, etter pågripelsen. Slik jeg så det, var det høy sannsynlighet for at filmprodusenten satt på viktige bevis. Det var også stor sannsynlighet for at beviset ville bli forspilt hvis man ventet på en avgjørelse fra retten dagen etter, sa Glent til NTB i etterkant av razziaen.

Tilsvar

I skrivet til tingretten trekker Rolfsens advokat fram kildevernet.

– Jeg har levert et tilsvar til tingretten. Det har ikke så mye faktum i seg, men handler mer om jussen rundt, forteller Gerdts til NTB.

Han viser til to nylige avgjørelser i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, som han mener underbygger en argumentasjon om at også materiale beskyttes av kildevernet – ikke bare kildens identitet.

Håper å endre

– Vi håper å endre gjeldende rett, understreker advokaten, som ikke tror noen tilsvarende saker har nådd Høyesterett her i landet.

– Kildevernet er til for at pressen skal kunne arbeide på denne måten. Og det får de ikke hvis kildene frykter at alt blir blåst overfor politiet, fortsetter Kim Gerdts.

Filmaterialet ligger inntil videre i Oslo tingrett og er forseglet.

– Det vil med stor sannsynlighet bli liggende der, i lagmannsretten eller i Høyesterett i noe tid, varsler advokaten.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS