Hvor galt kan det gå før Kvikkas gir opp? Og hva skjer da? - I teorien kan vi ta over igjen, sier Posten

Lokalaviser landet rundt frykter nok en lørdag med tomme postkasser og sinte abonnenter. - Det meste skal være ryddet unna denne helga, lover Kvikkas-sjef Stig Kleive.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Om et døgn går fristen ut for at Kvikkas skal ha levert rundt 130.000 aviser til abonnenter i bygder og fjorder landet rundt - lørdag klokka 17.00. 

De to siste ukene har det for mange gått veldig galt, og nå frykter lokalavisredaktører en tredje uke med abonnenter som ikke får avisa.

Men hvor galt kan det gå? Og hva skjer da?

Medier24 stilte dette spørsmålet til Posten - som inntil for tre uker siden distribuerte disse avisene.

- Rent hypotetisk: Hvis Kvikkas kaster kortene eller kontrakten av andre grunner avbrytes, står Posten da klar til å ta over lørdagsdistribusjonen igjen?

- Det blir rent hypotetisk, og det er i hvert fall ikke vi som tar den avgjørelsen. Men vi har et apparat, og det er ingen som kjenner Norge bedre enn oss. Så i teorien kan vi ta over igjen, ja.

Slik svarer Postens pressesjef John Eckhoff.

Med mange forbehold, og han vil heller ikke spekulere i hvor fort det eventuelt kunne ha vært klart igjen.

- Vi har jo nedbemannet etter at det ble slutt på både lørdagspost og aviser, så vi måtte i så fall ha bemannet opp igjen, sier Eckhoff.

- Hva synes du om det du hører landet rundt om hva Kvikkas har levert?

- Vi tapte anbudet, og klaget på bakgrunn av at vi mente Kvikkas ikke var i stand til å dokumentere at de kunne levere dette oppdraget. Den klagen ble avvist. Det har vi tatt til etterretning og jeg har ingen kommentarer utover det, sier Eckhoff.

LES OGSÅ intervju med samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen fredag kveld: – Vi forstår at dette er vondt for avisene som får problemer, sier Ketil Solvik-Olsen. Han forventer «langt bedre» fra Kvikkas denne lørdagen

Sinne, frustrasjon og nedlagte aviser

De siste to ukene har frustrasjonen vært stor landet rundt for lørdagsavisene Kvikkas ikke har klart å levere.

Medier24 har fått en rekke tilbakemeldinger, tips og innspill fra steder hvor lørdagsdistribusjonen til de aktuelle områdene rett og slett ikke fungerer.

- Ingen annen enkeltbeslutning har rammet norske papiraviser hardere enn den Solvik-Olsen tok om å tildele Kvikkas AS jobben med å distribuere lørdagsaviser, skriver en meget oppgitt Valdres-redaktør Ivar Brynildsen på Facebook denne uka.

Jeg stiller meg 100 prosent bak kollega Bratteng. Ingen annen enkeltbeslutning har rammet norske papiraviser hardere enn...

Posted by Ivar Brynildsen on 15. november 2016

Redaktør Per-Kristian Bratteng i Åndalsnes Avis ba denne uka nettopp om at Posten måtte overta, inntil «Kvikkas var klar for å gjøre jobben».

- Etter to lørdager er situasjonen mange steder i landet helt ute av kontroll. Jeg frykter at enda flere velger bort lokalavisene dersom dette fortsetter, skrev Bratteng. Han beskrev situasjonen slik:

Vi var forberedt på innkjøringsproblemer, men at det var så dårlig forberedt fra Kvikkas’ side, er for meg uforståelig.

Jeg traff ett av budene den første lørdagen. Han visste knapt hvor han var og ikke hvor han skulle.

Med alfabetiske navnelister og kart uten adresser, skulle han navigere seg til våre abonnenter på Nordsida i Rauma.

Dette er ulogisk logistikk!

Det måtte gå galt, og vi fikk en storm av klager.

 

Fredag meldte tredagersavisa Nye Troms at de kutter lørdagsavisa, og flytter den til fredag.

Det samme har en rekke aviser gjort, oppsummerte vi tidligere denne uka - da Opdalingen varslet at de flytter sin ene avis i uka fra lørdag til fredag.

Tidligere har også Ságat, Sør-Varanger Avis, Grenda, Brønnøysunds Avis og Trønderbladet gjort eller varslet det samme.

LES OGSÅ: Opdalingen tar også en «kvikkas»: Kutter lørdagsavisa og flytter den til fredag

 

Fikk klager fra 20 prosent

Hvem som er «hardest rammet» av distribusjonstrøbbel skal vi ikke forsøke å gjøre noen statistisk konklusjon på her, men regionavisa Firda er definitivt blant dem.

Avisa har et opplag på 10.809 (2015), hvilket vil si rundt 10.000 abonnenter. Det meste av dette går også på lørdager ut med egne bud lokalt eller andre deler av Helthjem-nettverket.

Men 2500 aviser skulle ut lokalt med Kvikkas, og veldig mange av dem har det gått veldig galt med.

Mot slutten av uka konstaterte redaktør Yngve Årdal over 550 klager.

- Og da frykter jeg at det er mange flere som ikke har fått avisa, men har latt være å klage.

- Hva tenker du om det?

- Det er selvsagt uholdbart. Mye tyder på at det er enkelte distribusjonsroter som ikke er kjørt i hele tatt. Mandag morgen fikk jeg spørsmål fra en bensinstasjoneier med spørsmål om hvem som eide en kasse aviser, som Kvikkas skulle ha distribuert, sier Årdal frustrert.

Nå bruker han og resten av mediehuset mye tid på dette - enten på å besvare klager og kommunisere med abonnentene, eller på å kommunisere med Kvikkas, MBL, Helthjem og ansvarlige mydnigheter.

- Hvordan vil du beskrive situasjonen?

- Det største problemet er at aktøren som har fått vårt område åpenbart ikke visste hva han gikk til. Vi snakker ikke bare om «grisgrende strøk», store deler av dette området har heller ikke gateadresser. Da hjelper det ikke med aldri så mye adresser og digitalt kart, når du ikke har den lokalkunnskapen som trengs, mener Årdal.

- Og der Posten delte et område på tre ruter, prøver Kvikkas å kjøre det samme området som én rute, av én person. Da sier det seg selv at det ikke går.

Frykter oppsigelser - og vil ikke betale

De siste to ukene har Firda trykket opp ekstra lørdagsaviser som er distribuert som innstikk til mandagsavisen.

Yngve Årdal har nå også sendt ut ekstra aviser til 12 butikker og bensinstasjoner, hvor abonnenter kan få hente avisen sin.

Neste skritt kan bli å ta steget helt ut:

- I verste fall må vi vurdere å etablere egen distribusjon i deler av vårt område. Kvikkas har sagt at det skal bli bedre denne helga, men det sa de forrige helg også og det var så å si ingen bedring å spore, sier han

- Og nå kommer truslene om oppsigelser fra våre abonnenter. De tåler ikke mange lørdager uten avis, før de blir sinte.

- Når så mye mangler - kommer du til å betale Kvikkas for tjenesten de har levert?

- For å si det sånn: Vi betaler ingen regning fra Kvikkas for de siste ukene. For øyeblikket gir dem oss bare masse merarbeid, sier Firda-sjefen Yngve Årdal.

- Gi opp er ikke et alternativ. Dette skal vi gjøre

Når sant skal sies skal ikke skylda for alle manglende lørdagsaviser i dette landet legges på Kvikkas.

Denne saken handler altså om avisene som er deres ansvar - rundt 130.000, ikke de rundt én million avisene som deles ut av avisenes egne budselskap.

Kvikkas har for eksempel ikke distribusjon i Oslo. Så for dem som mangler sin lokalavis eller regionavis i hovedstaden lørdag morgen, er det fordi avisen selv ikke rekker fram tidsnok til hovedstadens bud.

LES OGSÅ fra de to første lørdagene: 

45.000 lørdagsaviser kommer ikke fram i morgen. Men det meste av dette er bransjens ansvar, mener regjeringen

Kvikkas-sjefen sier de har «forberedt seg godt denne uken for å levere bedre»

Men i 15 prosent av landet, og de mest avsidesliggende krinkelkrokene, er det Ålesund-selskapet som får 100 millioner kroner fra staten over to år for å distribuere aviser.

I tillegg til det avisene selv betaler.

Stig Kleive er daglig leder i Kvikkas, og han holder fast på at de skal få dette til.

- Hvor ille skal det gå før dere gir opp?

- Winston Churchill sa en gang: Never, never, never, ever give up. Å gi opp er ikke noe alternativ. Dette skal vi gjøre, og få til, fastholder han.

«Et sveitsisk urverk som ikke er perfekt»

Også for de avisene som Kvikkas skal levere ut, er det i noen tilfeller delvis også avisenes ansvar når det svikter. Hvis adresselistene er for dårlige, eller avisene ikke når fram til innleveringspunktet.

Her mener også selskapet at de har strukket seg langt på å endre innleveringssteder, frister, med mer. De tok også på seg et noe utvidet kontraktsområde, da det ble oppdaget flere «hull» i siste liten.

- Vi har endret oss etter tilnærmet alle ønsker fra mediehusene. Og det er en fantastisk dialog mellom oss og avisene nå. Det er så mange som er på ballen for å forbedre hele leveransekjeden, sier Stig Kleive.

- Det var noen som sa det: Avisdistribusjon er som et sveitsisk urverk. Og nå er det noe som kanskje ikke er helt perfekt. Men vi er veldig på ballen, jobber døgnet rundt og har heldigvis stigning i leveransen.

- Men det er fortsatt ikke godt nok?

- Ja, det er dessverre en del nedslående nyheter. Og det er mange detaljer som har gjort at det er blitt slik. I de tilfellene hvor det skyldes Kvikkas, er det selvsagt sterkt beklagelig.

  • LES OGSÅ fra Firda/ANB: Hvilke krav ble egentlig stilt til Kvikkas - og kan de bare levere til abonnenter med gateadresse? Det har Firda undersøkt grundig, og hele saken kan du lese hos ANB på Siste.no - sammen med skarpe kommentarer fra politikerne.

- Det meste skal være ryddet unna denne helga

- Visste dere hva dere gikk til - store avstander, avsidesliggende bygder og mange adresser uten gatenavn?

- Ja, anbudsgrunnlaget var tydelig. Vi visste hva vi ga anbud på og fikk i oppdrag å levere.

- Men flere steder har det rett og slett ikke vært bud på plass?

- Ja, og det er beklagelig. Her har det sviktet av forskjellige årsaker flere steder. Men det skal snart være på plass alle steder, og vi ønsker primært lokale bud. Og vår underleverandør Norpost har fått det en rekke steder, sier Kleive.

- Hva kan du love denne lørdagen - og hvor lenge må vi regne med innkjøringsproblemer?

- Vi gjør alt vi kan nå og jobber døgnet rundt for å få forbedring. Dette er ikke noe vi tar lett på. Der vi har bud, skal det meste være ryddet unna allerede til helga.

- Hva med dem som opplever særdeles mangelfull distribusjon?

- Det vil vi i så fall ta opp med dem det gjelder. I avtalen skal vi jo fakturere de avisene som blir lastet opp og distribuert. Men vi må nok gjøre noen vurderinger her, sier Stig Kleive, daglig leder i Kvikkas.

Powered by Labrador CMS