Med 600 journalister i salen, slaktet hun vår evne til digitalt kildevern. - Det går ikke an å tipse dere sikkert

Runa Sandvik med sterk kritikk og grelle eksempler: - Norsk avis blåste kilder ved å navngi dem i bildefila, sa hun på Nordiske Mediedager.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Etter et hypet video-intervju med NSA-varsleren Edward Snowden, hvor den norske «kryptohipsteren» Runa Sandvik intervjuet varsleren - fikk publikum på Nordiske Mediedager høre Ole Torp intervjue Sandvik.

Sandvik jobber blant annet med kildevern i den amerikanske Freedom of the Press Foundation. Og på besøk i hjemlandet, gjentok hun kritikk hun tidligere har kommet med mot norske aviser:

- Norske aviser er alt for dårlig på digitalt kildevern. Det er ikke være mulig for meg å sende sikre og krypterte tips til norske aviser. De færreste har for eksempel mulighet til å sende kryptert tips. NRK beta er et av få unntak.

- Aftenposten har en mulighet, men den er for dårlig og ikke sikker. Det har jeg snakket med dem om før, uten at de har gjort noe med det, sa Sandvik.

Hun nevnte programmet Secure Drop som et eksempel på en løsning for kildevern

Sandvik hadde også med seg et konkret og banalt eksempel på elendig kildevern i praksis.

- Nylig var det en norsk avis som blåste anonyme kilder, ved at navnene deres var mulig å lese ut av navn og info i bildefiler, hevdet sikkerhetseksperten. Hun ville dog ikke navngi denne avisa.

- Må ta ansvar og få kunnskap

Ingeborg Volan jobber er redaksjonssjef i NRK beta og leder av NONA, Norwegian News Online Association. Overfor Medier24 etter Sandviks intervju på mediedagene, støtter NONA-lederen Sandviks kritikk:

- Vi har prøvd å skape oppmerksomhet rundt dette i et halvt år. Presseforbundet, redaktørforeningen og NONA har prøvd. Her må mediehusene ta seg sammen. Vi jobber med å få på plass en guide som skal gjøre det litt enklere å forstå dette for de ikke super-tekniske.

- Hva tenker du om Aftenposten, som ble nevnt her, og ifølge Sandvik ikke har gjort noe med det?

- Jeg skal ikke uttale meg om enkeltmedier, fordi de fleste er like dårlige. Bare fordi dette krever litt teknisk kompetanse, tror man at det gjelder bare de avanserte tekniske tipsere.

- Men dette gjelder ikke bare teknologisk avanserte tipsere, det gjelder alle som ikke ønsker å bli overvåket. For eksempel tipsere som ikke vil at arbeidsgivere skal vite om det. Og en slik løsning skal ikke være avansert for tipseren - vi må sørge for å legge dette til rette, mener Volan.

PS! Allerede neste uke kan du gjøre litt for å styrke din kompetanse på digitalt kildevern. Da arrangerer Norsk Redaktørforening kurs - med nettopp Runa Sandvik.

Aftenposten: - Vi og hele Schibsted jobber med dette

- Det er en utfordring av teknologien går så fort, sier Aftenpostens nyhetsredaktør Håkon Borud til Medier24 om kritikken fra Runa Sandvik.

Som for ordens skyld går til en av dem som har forsøkt å gjøre noe med krypterte løsninger, i motsetning til de fleste andre.

Borud var med på en debatt om digitalt kildevern i Oslo tidligere i vinter, hvor kritikken fra Sandvik også kom. Nyhetsredaktøren sier Aftenposten og Schibsted siden da har jobbet med saken, og dessuten har brukt nettopp Sandvik som rådgiver.

- I etterkant av det har Schibsted satt ned en gruppe på tvers av alle medier i Norge og Sverige for å vurdere alle aspekter med kildevern, personvern og datasikkerhet. Og det jobbes nå med tre grupper på tvers av dette, og vi håper å komme med gode løsninger ganske raskt.

Powered by Labrador CMS