Økonomijournalist Jonas (36) fikk permisjon fra Adresseavisen for å bli rockestjerne på NRK

Tidligere kjendisjournalist Jonas Skybakmoen får rollene snudd på hodet, når han kjemper om seernes stemmer i beste sendetid på NRK.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

36-åringen har vært rocker siden barneårene og er for mange mest kjent som frontfigur og sanger i bandet Johndoe. Men for næringslivet i Trøndelag er Skybakmoen en helt annen.

– Jeg har jobbet de siste årene som økonomijournalist og dekt alt fra kvartalsregnskaper til gravende journalistikk om teknologi og innovasjon. Men det siste halvåret har jeg vært kommentator i avisa, sier han litt hes.

De siste ukene har han sunget seg inn i de norske hjem med sin deltakelse i underholdningsprogrammet på NRK. Stjernekamp 2016 har knust alle forventninger med nesten 800.000 seere på det siste programmet.

Det er en noe stresset og sliten Skybakmoen som møter oss over en kopp håndbrygget kaffe på Grünerløkka i Oslo. Iført en sort skinnjakke med blanke knapper kommer han 12 minutter for sent til intervjuet.

Akkurat som en rocker skal. 

Jonas Skybakmoen (36)

  • Journalist, låtskriver og musiker
  • 2003-2007: Ga ut platene "Ja Takk Til Trøbbel", "Pyromantikk" og "Dødvinkel" med Johndoe. Spilte over 400 konserter i Norge og Sverige.
  • 2007-nå: Utdanna journalist ved HiOA, jobba som frilanser, for Kjendis.no, Dagbladet.no og siden 2009, Adresseavisen i Trondheim.
  • 2013-nå: Comeback med Johndoe, ga ut platene "Slugger" (2014), "Sosialt Liv" (2014) og "Skandinista" (2016). Har permisjon fra Adresseavisen for å delta i Stjernekamp på NRK i høst.

Våknet blakk og lei

Skybakmoen startet journalistkarrieren i studentavisa Under Dusken i Trondheim, men hoppet av statsvitenskapstudiene og påfølgende medieverv like fort som han startet dem.

Årsaken var at bandet fikk platekontrakt med Sony og da var voksenlivet glemt: Han skulle bli rockestjerne.

Journalisten mimrer tilbake til 2007, da han våknet en morgen blakk og lei av turnélivet.

– Da hadde vi fartet Norge rundt og spilt i hver en krok av dette landet. Det var fem jævla morsomme år, men så var det på tide å gjøre noe annet, sier han litt alvorlig.

Skybakmoen kom inn på journalistikkstudiene hos Høgskolen i Oslo og Akershus i 2007.

Rollene var snudd - plutselig skulle han intervjue andre og ikke lenger være frontfiguren på scenen. Men underholdningsbransjen var han ikke helt ferdig med.

– Etter diverse frilansoppdrag for blant annet Adresseavisen om rockedøden, endte jeg opp i litt over ett år som journalist i Kjendis.no.

Han hadde aldri plukket opp et kjendisblad, men lo hver gang de lagde en tabloid overskrift på nett som knuste alle klikktall den dagen.

– Jeg slet med å holde meg oppdatert på kjendisfeltet, for det var rett og slett ikke interessant for meg. En ny sesong av  Robinsonekspedisjonen måtte jo dekkes, men jeg hadde jo aldri sett det før.

– Etter hvert skjønte jeg at dette ikke var noe for meg. Det ga meg lite og det var ikke derfor jeg ble journalist. Det var veldig lærerikt og hyggelige folk, men så ble det nok.

Rock og journalistikk

Etter noe mer studier ble det praksisplass i Adresseavisen i Trondheim, midtnorges frie stemme. Der har han vært helt siden - i alt fra kulturredaksjonen til nyhet og økonomi. Og nå sist som kommentator.

– Det er langt fra økonomiredaksjonen til scenen på NRK1?

– Haha, ja, klart det er det. Men samtidig er dette veldig naturlig for meg. Rock og journalistikk. Det er sånn jeg er, sier han

– Økonomijournalist på dagtid og rocker på kvelden?

– Det virker kanskje litt rart, men privat er jeg veldig rolig og nesten litt beskjeden, i motsetning til når jeg står på scenen. Der er jeg sjefen og bestemmer om vi skal ta helt av eller bli helt gæren i hodet på scenen.

– Blir du noen ganger gæren i hodet i redaksjonen også?

– Det er roligere der, men det har hendt at jeg har farget språket litt vel mye av og til, for eksempel på en sak om DNBs kvartalsregnskap, der jeg fokuserte mest på at de serverte så store wienerbrød, ler han.

Blir ikke gjenkjent på gata 

Før han startet som kommentator, var jobbet Skybakmoen i en økonomiredaksjon uten formell økonomiutdannelse. 

– Det har kanskje tvunget meg til å gå løs på næringssaker i en mer featurepreget stil. Jeg liker å skrive og bruke reportasjegrep. Min rolle blir å farge språket og være litt utradisjonell. Jeg skiller meg kanskje ut litt der også.

– Men nå er du blitt kjendis igjen? Med 800.000 seere må du vel bli gjenkjent på gata her i Oslo?

– Haha, det er faktisk ikke en kjeft som har gjenkjent meg. Ikke en eneste. Men alt dette foregår nå på Facebook og jeg får mange hyggelige tilbakemeldinger fra både kolleger, venner og folk jeg ikke kjenner så godt.

– Hva er du mest da - rocker eller journalist?

– Jeg visste at du kom til å spørre meg om det. Er jeg en syngende journalist eller en skrivende rocker? Jeg er nok begge deler. Jeg klarer ikke bare være en av delene, det forsøkte jeg i flere år da jeg satset som mest på journalistikken i starten av karrieren. Jeg ble en bedre journalist av det, men jeg savnet musikken veldig. Jeg ble nesten deprimert over å ikke ha rocken i livet mitt, sier han.

Sjefen spurte: Skal du jobbe for NRK nå da?

Da det var gått 10 år siden Johndoe la opp, bestemte bandet seg for å sette opp én siste konsert.

Comebacket skulle vare i én kveld og thats it. Men så ble billettene utsolgt på dagen. Da bestemte bandet seg for å prøve én kveld til og den ble også utsolgt samme dag.

– Da skjønte vi at dette var liv laga - ti år etter. Da tenkte vi faen heller, vi kjører på.

Det var etter dette at NRK tok kontakt med 36-åringen til å bli med på Stjernekamp.

– Var det vanskelig å få permisjon fra Adresseavisen?

– Nei, men var et litt artig møte der jeg måtte forklare hvorfor jeg skulle ha perm. En sjef spurte om jeg nå skulle jobbe for NRK til høsten. Jeg måtte forklare at det skulle jeg ikke, for jeg skulle stå på scenen. Da var svaret umiddelbart ja, forteller han. 

Skybakmoen har fått enorm støtte fra sine kolleger, som har samlet seg til Stjernekamp-fest. Bilder i sosiale medier viser at oppbackingen har vært betydelig.

– Det har betydd mye. Jeg har jo skapt litt utfordringer for kulturredaksjonen, ettersom jeg ble en kulturutøver selv.

36-åringen priser seg lykkelig over at sangeren Gunnhild Sundli fra Trøndelag også ble med i showet. Han mener å se at Adresseavisen har vinklet sakene på hun, men nevnt han i samme slengen.

– De må hele tiden opplyse at Skybakmoen jobber i Adresseavisen. Det er viktig for meg, for det blir feil på alle mulige måter hvis det er slik at jeg får mer omtale fordi jeg jobber der. 

– Men du er avhengig av eksponeringen for å få nok stemmer på lørdag?

– Ja, det er helt klart to sider av det, men det er en situasjon jeg har stilt meg i selv, ved å jobbe i den største avisen i Midt-Norge og samtidig må sanke stemmer fra regionen, ler han.

Adresseavisens Jonas Skybakmoen (36) øver på motown før Stjern...

Posted by Medier24.com on Friday, September 9, 2016

– Står lagelig til for hogg

Som Medier24 har skrevet om tidligere, står Adresseavisen overfor betydelige kuttrunder der resultatet blir enten frivillig avgang eller mulig tvang.

Skybakmoen er en av de siste som fikk fast ansettelse og nå belager han seg på en heftig høst.

– Hvis jeg ryker en av de neste ukene, så kommer jeg hjem til en redaksjon som akkurat har fått tallene på hvor mye som skal spares inn. Det kan hende jeg står laglig til for hogg, hvem vet.

– Men da kan du bli rocker på heltid igjen da og ikke være en sånn døll økonomijournalist?

– Faen. Jeg innså det nå nettopp, men jeg må faktisk vinne Stjernekamp, for ellers går dette til helvete! 

Førstkommende lørdag er temaet i Stjernekamp Motown. Jonas Skybakmoen stiller i knæsjgrønn dressjakke og skal synge Four Tops med Reach Out i'll be there.

– Hva gjør du om du må reise hjem etter lørdagen?

– Etter countrysendingen forrige helg sto jeg på scenen og var en av de tre som fikk færrest stemmer. Da tenkte jeg: Her står jeg foran 800.000 seere, kjempeheldig som får være med på noe slikt, bare drive med musikken og stå på scenen i beste sendetid. Men på mandag morgen klokken 08:30 - da skal jeg på jobb.

- Dæven - det er hverdag allerede mandag om jeg ryker ut her. Da må hodet omstilles jævlig fort, ler han.

Powered by Labrador CMS