Det var et stort presseoppbud under første dag av rettssaken i rettssal 250.
Det var et stort presseoppbud under første dag av rettssaken i rettssal 250.

Mange journalister varsler ikke om trusler og trakassering

Nesten 40 prosent av de spurte varsler ikke ledere om negative hendelser. 

Publisert Sist oppdatert

Aftenposten, Amedia, E24, NRK, TV 2 og VG har gjennomført en felles spørreundersøkelse om trakassering, trusler, vold, uønsket oppmerksomhet og stalking/personforfølgelse fra personer utenfor arbeidsplassene i forbindelse med jobben.

 17 prosent svarer ja på hovedspørsmålet om de har vært utsatt for denne typen hendelser i løpet av det siste året, viser undersøkelsen.

Kvinner er mer utsatt enn menn. Mens 20 prosent av kvinnene svarer ja, er tallet 14 prosent for menn. De mest utsatte er vikarer/midlertidige. I denne gruppen har 22 prosent svart ja. 

Elleve prosent svarer at de er utsatt for trakassering. 

Undersøkelsen definerer dette som uønskede negative handlinger eller ytringer, som virker eller har til formål å virke krenkende, skremmende, fiendtlige, nedverdigende eller ydmykende. Seks prosent svarer at de har vært utsatt for trusler, og tre prosent om uønsket oppmerksomhet.

Av de som har opplevd slike og andre negative hendelser, svarer 38 prosent at de ikke har snakket med noen om hendelsene. 

Innholdet i det publiserte materialet er det som best forklarer bakgrunnen for at journalistene ble utsatt for ubehaget (58 prosent), mens høy eksponering (14 prosent) og mitt kjønn (10 prosent) følger.

Noen få svarer også ofte til svært ofte i forhold til spørsmål de har endret noe i forhold til journalistikken eller hvor aktive de er i kommentarfelt eller andre offentlige debatter.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS