Jeg kjenner innerst inne at lørdagsavisene fortsatt er best på papir. Men vet Kvikkas hvor langt dette landet er?

SØNDAGSPOSTEN: Det er ikke lett å forstå hva mediebransjen og Samferdselsdepartementet krangler om. Men jeg skjønner at det kan være tvil om jeg får Klassekampen hver lørdag etter 1. november.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Posten kom frem i går også.

Sånn ved 11-tiden dumpet Klassekampen ned i min grønne kasse, og jeg kunne for eksempel lese om forsvarsministerens plan for å si opp 1000 ansatte og om Ottar Brox’ forslag til tiltak for oppsagte oljearbeidere (gi dem en sjark).

Men vil jeg få Klassekampen hver lørdag også etter 1. november?

Bård Borch Michalsen: 

Kommentatoren begynte å arbeide som journalist midt på 1970-tallet, Han har arbeidet i dags-, fag- og ukepresse, nærradio, lokal-TV og nyhetsbyrå, er utdannet cand.polit/medieviter og er i dag førstelektor i organisasjon og ledelse ved Handelshøgskolen UiT, Det arktiske universitet, Campus Harstad.

JEG VIL NOK DET, forutsatt at Klassekampen blir enig med Polaris Medias distribusjonsselskap i Harstad og klarer å få avisen nordover tidsnok.

Men hva med avisens abonnenter ytterst i Vesterålen eller innerst i Sognefjorden?

Lørdagsleveringen av aviser legges om.

Det er ikke lett å forstå hva som egentlig skjer og skal skje, men jeg tror det er omtrent slik:

  • Den siste rest av Postens monopol er fjernet.
  • Posten leverer ikke lenger vanlig post lørdager, men er pålagt å levere aviser også lørdager ut oktober 2016.
  • Fra 1. november forutsettes at avisenes distribusjonsselskaper klarer å få ut alle avisenes lørdagsutgaver til 85 prosent av landets husstander. Dette vil gi disse selskapene større volum, forutsatt at distributørene og de aktuelle avisene (typisk aviser som Klassekampen og Nationen, samt lokalaviser) finner ut av det praktisk og økonomisk.
  • For å sørge for at de siste 15 prosent av oss skal få lørdagsaviser, har Stortinget tatt grep og bevilget midler, og distribusjon av lørdagsaviser i de grisgrendte strøk ble lagt ut på anbud. Et Ålesund-selskap som heter Kvikkas, vant anbudet.

LES OGSÅ: 

HVA SKJER VIDERE? Ikke lett å si.

Det kan bli problemer både her og både der.

I den distribusjonsøkonomiske indrefileten (der det er svært kort vei mellom postboksene) krangles det om tilgang til postboksnøklene.

Dagsnytt 18 brakte et svært radiovennlig munnhuggeri om saken denne uken, uten at jeg klarte å forstå om det er Posten som er vrangvillig, eller om de nye lørdagsdistributørene forventer å komme lett til matfatet.

I de noenlunde tettbygde strøk av Norge for øvrig forventes at markedet skal ta seg av saken, men det er så mangt som skal på plass med nye innleveringsfrister, -steder og rutiner. Og i ytterdistriktene er det Kvikkas som skal stå for utdelingen.

Jeg tror ikke Kvikkas vet hva som står på kjøleskapdørene hos alle nordlendinger:

«Det er langt dette landet, og det meste er nord.»

LIKEVERDIGE POSTTJENESTER over hele landet har vært noe av det vakreste ved det norske samfunn - sammen med slikt som turistforeningens hytter, dugnaden, folkebibliotekene og floraen av aviser.

Nå kan både postombringingen og avisene (og deres lesere) bli rammet.

I et leserbrev (blant annet på trykk i Klassekampen i går) skriver nestleder Gunnar Kvassheim i Mediebedriftenes Landsforening at det fortsatt er mye usikkerhet om hvordan lørdagsombæringen av aviser skal organiseres.

Han ber departementet utsette overgangen til ny distribusjon fra 1. november til 7. januar.

HØRTE JEG NOEN si «internett»?

Jeg kjenner det innerst i mine mest virale algoritmer at lørdagsjournalistikken fortsatt er best på papir.  

Powered by Labrador CMS