Klubblederne Frank Lynum i Aftenposten og Tor-Erling Thømt Ruud i VG. (Foto: Erik Waatland)

Klubblederne i VG og Aftenposten frykter et hardere Schibsted - og flere runder med «styrte sluttpakker»

Der de før kunne løse konflikter «på gangen», beskriver de nå et stadig mer profesjonalisert konsern med advokater og større apparater.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Torsdag var klubbleder Tor-Erling Thømt Ruud i VG og nylig avgått klubbleder Frank Lynum i Aftenposten invitert til landsstyremøtet i Norsk Journalistlag.

Årsaken var at NJ ønsket en orientering etter at begge avisene har vært gjennom tøffe nedbemanningsprosesser.

Frykter verre tilstander neste gang

VG klarte å gjennomføre nedbemanningen med frivillige løsninger og det var 25 journalister som tok sluttpakke.

Klubbleder Thømt Ruud sa i møtet at de frem til nå har klart å ha en god dialog med ledelsen for finne gode og frivillige løsninger.

Men han fryktet en hardere hånd fra ledelsen fremover.

– Vi frykter at den styrte nedbemanningen i Aftenposten skal komme til oss i VG neste gang.

Klubblederen ser en stadig dreining mot et konsern der avgjørelser ikke - i like stor grad - kan løses på kontoret, men må gjennom en papirmølle og avgjørelser på konsernnivå.

– Samtidig som vi må stå sammen og konkurrere mot Facebook og Google i et stort konsern, opplever vi at man i det samme konsernet ikke lenger er et navn, men et ressursnummer, sier han.

Nylig avgått klubbleder Frank Lynum i Aftenposten forklarte hvordan det var for de ansatte å være gjennom prosessen, der 40 ansatte skal forlate avisen.

– Dette var den tøffeste nedbemanningen i Aftenpostens historie. Det blir vanskeligere for hver gang å komme i mål med frivillig nedbemanning og denne gangen ble vi reddet av AFP-ordninger.

Klubbleder Tor-Erling Thømt Ruud i VG og klubbleder Frank Lynum i Aftenposten. Til høyre: Nestleder Hege Iren Frantzen i NJ. (Foto: Erik Waatland).

– Når man igjen skal nedbemanne om - sannsynligvis - ikke så alt for lang tid, tror jeg dette blir tøffere, for vi blir færre og færre, sa Frank Lynum.

Rundt 10 ble bedt om å slutte

Han ønsker ikke kommentere hvor mange som ble utsatt for styrte sluttpakker, men Medier24 erfarer at det skal være rundt 10 personer som i praksis fikk sparken - eller ville få det om de ikke tok i mot tilbudet om sluttpakke. 

I oktober meldte flere medier at 20 har inngått avtale om AFP og 7 personer har tatt sluttpakke.

Det tallet ble noe større, ettersom ledelsen innvilget søknader etter fristen.

Til NJ-ledelsen forklarte Lynum at den gruppen som ble hardest rammet var de med lav ansiennitet og følgelig lav alder. For å karakterisere situasjonen overfor møtet, sa Lynum:

– Jeg tror hverken ledelse eller klubben var 100 prosent klar over hvor tøft det kom til å bli.

Han fortalte videre at de fremdeles ikke er ferdige og at de står i det ennå. En slik nedbemanning har gått hardt utover stemningen på huset. Lynum er kritisk til ledelsens strategi for å «få opp stemningen igjen».

– Vi har vært kritiske til ledelsens strategi i etterkant av nedbemanningen. Hva skal de gjøre for å få opp stemningen og motivasjonen igjen? Det har de ikke i stor nok grad tenkt over. Dette har vært en veldig tøff prosess som jeg håper vi aldri skal gjennom igjen, selv om det trolig vil skje.

Til Medier24 forteller han at det per nå ikke er planer om noen ny nedbemanning i Aftenposten. Ei heller i VG, opplyste Tor-Erling Thømt Ruud. 

Powered by Labrador CMS