På bilde: Agnes (10) og Rakel Sofie (10) poserer med  klima- og miljøminister Espen Barth Eide, som de har intervjuet.
Agnes (10) og Rakel Sofie (10) intervjuet klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Barna tar over Aftenposten Junior: Agnes (10) og Rakel Sofie (9) intervjuet klimaministeren

39 barn har skrevet, illustrert og tatt bilder til en spesialutgave av Aftenposten Junior.

Publisert Sist oppdatert

– Denne gangen har barna rett og slett fått være med og lage avisen selv! sier Aftenposten Junior-redaktør Mari Midtstigen.

Til sammen har 39 barn skrevet, illustrert og tatt bilder til spesialutgaven for 1. august.

– Vi skal ikke ha sommervikarer i år, tenkte vi. Hva med at barna er sommervikarer? Tanken var at vi la det til den uken flest av oss var på ferie, forteller Kristin Storrusten.

Hun er journalist i Aftenposten Junior og ansvarlig for spesialutgivelsen.

Storrusten forteller at de ofte får e-poster fra barn med innspill til hva de bør skrive om, men at de med denne utgaven ønsket å la barna få gjøre det selv. Da startet de å lyse ut etter barn med interesse for prosjektet.

På bilde: Rakel Sofie og Agnes hilser på klima- og miljløminister Espen Barth Eide.
Rakel Sofie og Agnes hilser på minister Espen Barth Eide.

– I verste fall kommer det ingenting, tenkte jeg, men heldigvis kom det inn over 200 forslag.

– Kan si ting voksne ikke kan

I den utgaven kan man blant annet lese om Agnes (10) og Rakel Sofie (9), som intervjuet klimaministeren om hva Norge gjør for å redde regnskogen. Kakerlakker, etter ønske fra Julian Johan (7). Ti anbefalinger av bøker, film og spill – og bryting orientering og frisbeegolf.

I planleggingen ble det viktig å tenke gjennom litt uvante journalistiske problemstillinger, forteller Storrusten. Som hva et barn kan skrive selv. Og hva slags saker det passer å ta med barnejournalister på.

– Barna er flinkere på å tenke utenfor boksen, sier hun og henviser til tiåringene som intervjuet klima- og miljøministeren.

– De kan stille han til veggs på en helt annen måte enn voksne kan – de er barn og så er de så søte – de kan si ting voksne ikke kan.

Hun forteller at arbeidet med utgaven har gått «overraskende smooth» – og at det mest krevende var å holde oversikt over logistikkoperasjonen med å holde kontakt med 37 barn pluss foresatte. 

– Samarbeidsmessig sett har det vært en fest. Når man ber en voksen journalist gjøre noe er det ofte litt sånn: «Må jeg gjøre det?». 

– Mens barna svarer med en gang: «JA, JEG ELSKER DET! JEG KAN GJØRE DET NÅ! JEG ELSKER AFTENPOSTEN JUNIOR!».

Prosjektet frister til gjentakelse, sier Storrusten. Og fordi det kom inn så mange tips, har de nå bygget en oversikt over saksideer til fremtidig bruk, fra engasjerte barn rundt om i landet.

– Inspirerer oss

Aftenposten Junior er Norges største barneavis – og sikter seg mot barn mellom 6 og 13 år. Sakene fra barnas avisutgave blir også tilgjengelig på Aftenpostens Juniors nettavis for barneskolen.

Redaktør Midtstigen er imponert over barnas innsats.

– Det har vært utrolig gøy og lærerikt å se alt barna kommer opp med. De er naturlig nysgjerrige og stiller de beste spørsmålene. Det inspirerer oss til å lage en enda bedre avis, sier hun.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS