– Nei, jeg giftet meg ikke som 19-åring i BT, sier Kjersti Sortland! Dette bildet er fra siste arbeidsdag, der journalist Asbjørn Kristoffersen ga meg blomster. Dessverre husker jeg ikke lenger hvem som tok bildet. Men jeg ser at jeg hadde pyntet meg for anledningen.

Mitt sommervikariat:

Aftenbladet-sjefen hadde sitt første sommervikariat i BT: – Det var som å komme til steinalderen

Kjersti Sortland opplevde å få en høylytt beklagelse av redaksjonssjefen som sommervikar. – Det at en godt voksen mann beklaget slik til sist ankomne vikar, gjorde inntrykk.

Publisert

Medier24 lanserer denne sommeren en ny spalte kalt «Mitt sommervikariat», der vi inviterer medieprofiler til å dele litt om sitt første sommervikariat i bransjen.

Neste ut er sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, Kjersti Sortland

– Hvor og når var ditt første sommervikariat? 

– Min første sommerjobb var i Bergens Tidende. Da var jeg 19 år. Jeg hadde vært så heldig å få en god del praksis i Stavanger Aftenblad året før. Derfor var jeg antakelig første generasjon journalist som aldri hadde opplevd noe annet enn arbeid ved hjelp av datamaskin. 

– Det ble et sjokk å komme til BT i 1988, der de fortsatt hadde gammeldagse skrivemaskiner og vi måtte skrive på alminnelige ark som ikke het ark, men flak. Det var som å komme til steinalderen! Den neste sommeren fikk jeg sommervikariat i Stavanger Aftenblad.

– Hva husker du best?

– Jeg lærte noe viktig av en legende i bransjen, redaksjonssjef Bjarne Berg. Han var i mitt minne en høy mann med stor bart og tydelig tilstedeværelse på desk.I dag husker jeg ikke lenger hva saken min handlet om. Men en dag gikk jeg bortom Berg på vei hjem, og argumenterte for at en sak burde på neste dag fordi den kunne være konkurranseutsatt. Berg vurderte det annerledes og lot saken stå over. 

– Neste dag sto nyheten over hele BAs forside. Jeg var antakelig litt betuttet over det. Men det jeg husker best i ettertid, er at redaksjonssjefen så meg rett i øynene, og sa så høyt at alle hørte: «Du hadde rett. Jeg tok feil. Beklager». Det at en godt voksen mann beklaget slik til sist ankomne vikar, gjorde inntrykk. Han lærte meg at også ledere vil gjøre feil, og at man bygger respekt ved å erkjenne og oppføre seg realt overfor alle. 

– Senere ble Bjarne Berg sentral i oppbyggingen av TV 2, der han var nyhetsredaktør og etter hvert grunnlegger i selskapet Vizrt. Han døde i 2010.

– Hvem ble du kjent med som du fortsatt har kontakt med? 

– Den andre fra mitt årskull i BT det året, var senere kultur- og debattredaktør i Aftenposten, nå Fritt Ord-direktør, Knut Olav Åmås fra Odda. Men hans posisjon i avisen var i mitt hode allerede godt etablert. Han fremsto veldig erfaren og litt utilnærmelig for meg. For ung som han var (20) hadde han likevel allerede skrevet i avisen en stund. Det er rart hvordan minner kan være glimt av situasjoner. Jeg har et minne av at jeg ser Knut Olav gå opp trappen i BT, i det jeg oppfattet som tøfler eller innesko. Men det kan jo ha vært sommersandaler. Jeg hadde stor respekt, og tenkte - antakelig basert på skotøyet - at han var veeeldig hjemmevant i avisen. Respekten min har for øvrig vedvart gjennom yrkeslivet.

– Den andre jeg har hatt sporadisk kontakt med, er journalist og senere kulturredaktør Frode Bjerkestrand fra Os. Han var allerede fast ansatt. Senere i yrkeslivet traff jeg også noen ganger igjen Anders Magnus fra Asker, senere NRK. Det er pussig hvordan jeg har glemt mye, men altså ikke hvor folk kom fra! Geir Åge Heggelund fra Tromsø sluttet nylig i Dagens Medisin. Han husker jeg også fra BT-sommeren, samt fotografen Oddleiv Apneseth fra Florø. Og så selvsagt næringslivsreporter Gunnar Stavrum fra Kristiansand!

– Gjorde du noen tabber?

– Helt sikkert mange! Men jeg har velutviklet evne til å fortrenge pinligheter. Forresten: Jeg husker en litt pinlig heistur med sjefredaktør Einar Eriksen, fordi jeg ikke visste hvem han var.

– Hva vet du nå som du skulle ønske du visste da?

– Du har litt bedre tid enn du tror.

– Hva er dine tips til årets sommervikarer?

– Vær en journalist som stiller med egne ideer og forslag på morgenmøtene. Anstreng deg for å være en som finner nyheter selv. Da blir jobben mye artigere for deg, og det er samtidig noe kolleger og ledere vil legge merke til.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS