Redaktør i Journalisten, Roger Aarli-Grøndalen, er gjest i Pressepodden
Redaktør i Journalisten, Roger Aarli-Grøndalen, er gjest i Pressepodden.

Pressepodden

Roger Aarli-Grøndalen er lei billig mediekritikk. Slik har han tatt saken i egne hender

– Mediene kommer ikke unna å skrive at det er kommet 90 klager til kringkastingsrådet. Det er litt for billig, sier Journalisten-redaktøren. 

Publisert

Roger Aarli-Grøndalen har vært redaktør i fagbladet Journalisten i fem år. Siden 2018 synes han mediekritikken i Norge er blitt bedre, men fortsatt ikke god nok. 

–  Flere medier plukker opp saker som er større og mer interessante prinsipielle. Bar Vulkan blir ofte trukket fram, men vi kan ikke leve på TV 2s avsløringer fra 2019 i all evighet, sier han i Pressepodden. 

Aarli-Grøndalen trekker fram klagene til kringkastingsrådet som et lavterskeltilbud for kritikk fra publikum, men kaller det også billig mediekritikk når det omtales.

– Mediene kommer ikke unna med å skrive at de driver med mediekritikk ved å skrive at det er kommet 90 klager til Kringkastingsrådet. Det er litt for billig. 

Spesielt grep på egen kritikk

Likevel forstår han det, siden han sier NRK er det største mediet vi har. 

Og han tror det er lettere å løfte fram kritikk om NRK når det handler om kjendiser og kjente fjes.

– Men det er mer spennende når TV 2 lager kritiske saker mot VG. Når VG er kritiske mot Dagbladet. Da føler jeg vi i mye større grad oppfyller punktet i Vær varsom-plakaten. 

Han sikter til punkt 1.4, som sier at det er pressens plikt å sette et kritisk søkelys på hvordan mediene selv fyller sin samfunnsrolle.

I sin egen mediekritiske spalte, som han har skrevet siden han startet i avisen, ga han seg selv  merkelappen «middelaldrende mann» i fjor vår. 

Det var helt bevisst.

– Ved å gi de kommentarene et litt teit navn, og kanskje skru opp den personlige delen med 15-20 prosent, får jeg utrolig mye mer oppmerksomhet og mange flere tilbakemeldinger. 

– Så det burde jeg gjort for mange år siden.

Tut og mediestorm

Den siste tiden har han også stått i en liten mediestorm, etter å først ha annonsert at han skulle bli redaktør for podkasten Tut og Mediekjør – før samarbeidet ble lagt på is og etter hvert skrinlagt da duoen bak podkasten trakk seg.

Den største kritikken om samarbeidet kom fra sjefredaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord. 

– Jeg skulle ønske hun hadde publisert den på et annet tidspunkt enn søndag ettermiddag, hvor jeg ikke var i nærheten av laptopen min, sier han. 

Han var på leirskole i Kragerø med den yngste sønnen sin da det stormet mest.

– Mediekritikk følger vel ikke alltid vanlige helligdagsregler?

– Nei, det gjør jo ikke det, og det må man forholde seg til. 

I denne episoden av Pressepodden forteller han mer om hvordan dagene var, og at han tror det er sunt for redaktører å oppleve. Han avslører også hvilke journalister han beundrer, og forteller at det var en misforståelse som gjorde at han i det hele tatt havnet i mediebransjen. 

Powered by Labrador CMS