Hans Rustad, redaktør i Document.no

Document klaget inn til PFU av antirasister

«Vi ber om at PFU slår ned på slik åpen rasisme og nazisme» skriver Antirasistisk Front, som klager inn avisen for én artikkel og to kommentarer.

Publisert Sist oppdatert

Organisasjonen Antirastistisk Front har klaget inn Document.no til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Medier24 har fått innsyn i klagen, som først ble omtalt av Utrop. Det er foreløpig ikke kjent om klagen vil få full behandling.

Den påklagede artikkelen er del av spalten Sakset/fra hofta og har tittelen «Invasjon av fremmede arter kan gi assosiasjoner».

Artikkelen er en kommentar basert på en nyhetsartikkel i Dagsavisen med tittelen: «Fant ny krabbe: Mange andre skadelige arter kan komme snart».

Klager trekker fram at det blant annet står følgende i artikkelen:

«Man trenger ikke være spesielt fantasifull for å trekke paralleller til andre typer invasjoner. Dette er tabubelagt, men nettopp derfor tenker folk det, uten å si det høyt. Men faktum er: Liksom dyrearter vandrer, gjør folk det. Hvis man ser på skadevirkninger av fremmede arter, må man kunne gjøre det samme med mennesker.»

«Åpen rasisme og nazisme»

Antirastistisk Front mener Document har brutt med god presseskikk i Vær Varsom-plakatens punkt 4.1, 4.3 og 4.17.

«Vi ber om at PFU slår ned på slik åpen rasisme og nazisme,» anfører de i klagen.

– Det er jo alvorlig rasistisk hatpropaganda når noen trekker assosiasjoner mellom skadedyr og mennesker, skriver Nina Narvestad, leder for Antirastisk Front, i en e-post til Medier24.

– Document.no er et ekkokammer for folk med rasistiske holdninger. Skribenter får komme med hvilke løgner de vil, uten at noe sensureres eller stoppes

De klager også inn to kommentarer i artikkelens kommentarfelt:

«Det bor noen fremmede arter her oppe i Stovner bydel som kom på 70-tallet, og de lever på de opprinnelige artene som har vært her i 10.000 år, og de formerer seg kraftig», lyder den ene.

Svarer på egen side

 – Vi kommer til å publisere svaret på vår egen side, skriver ansvarlig redaktør i Document.no, Hans Rustad, i en e-post til Medier24.

Han har blitt forelagt kritikken i sitatene fra Narvestad og ønsker ikke kommentere saken.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS