Skuespiller Anders Danielsen Lie.
Skuespiller Anders Danielsen Lie.

Anders Danielsen Lie spiller Behring Breivik i Netflix-film om 22. juli. Denne uka startet innspillingen

Jon Øigarden har fått rollen som advokat Geir Lippestad og Ola Furuseth spiller statsminister Jens Stoltenberg. Filmen baserer seg på Åsne Seierstads bok «En av oss».

Publisert

Med flere norske skuespillere i hovedrollene startet innspillingene av den amerikanske filmen om Utøya-massakren denne uken.

Anders Danielsen Lie skal spille terroristen, Jon Øigarden har fått rollen som advokat Geir Lippestad og Ola Furuseth spiller statsminister Jens Stoltenberg.

Danielsen Lie er blant annet kjent fra filmene «Oslo, 31. august» og «Reprise» samt en av hovedrollene i NRK-serien «Nobel». Øigarden er kjent fra blant annet TV-seriene «Mammon» og «Helt perfekt», mens Furuseth har vært å se i TV-seriene «Halvbroren» og «Kampen for tilværelsen».

 

Samarbeider med støttegruppen

Filmen har arbeidstittelen «Norway» og er basert på Åsne Seierstads bok «En av oss». Prosjektet tar sikte på å fortelle hvordan Norge reagerte på terrorangrepene 22. juli 2011.

Det er en av verdens fremste filmskapere, Paul Greengrass, som har regien. Den amerikanske strømmegiganten Netflix står for finansiering og distribusjon. Selskapet opplyser ikke når filmen skal være klar for visning.

– Filmprosjektet er utarbeidet i samarbeid med Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene, opplyser Netflix i en pressemelding.

Støttegruppa sier på sin hjemmeside at styret ikke vil kommentere filmen mens den er under innspilling.

 

Tre historier

Ifølge Netflix vil filmen bli bygget rundt tre historier: For det første historien til de overlevende, deres vei tilbake etter angrepene og konfrontasjonen med terroristen i retten.

En annen del av handlingen vil ta for seg det politiske Norge og hvordan landet ble styrt gjennom en krise.

Det tredje hovedelementet er advokatene som sikret terroristen en rettferdig rettssak.

– Til sammen vil disse tre fortellingene tegne et bilde av hvordan Norge klarte å beskytte og beholde sitt demokrati og slå tilbake trusselen fra ytre høyre, heter det i pressemeldingen fra Netflix.

 

Innspilling i gang

Innspillingene startet denne uken og vil vare i seks uker.

– Av hensyn til de mange som ble berørt av angrepene 22. juli 2011, håper vi å kunne arbeide i ro og i respekt, uttaler Netflix.

Ifølge Tønsbergs Blad er et amerikansk filmteam i gang på Håøya utenfor Nøtterøy. Et bilde i avisen viser at et av husene på øya har fått «Utøya» malt med rød skrift på fasaden. Onsdag skal opptakene fortsette på Malmøya utenfor Larvik, ifølge Østlands-Posten.

Filmen har et budsjett på over 180 millioner kroner og fikk tidligere denne måneden et incentivstilskudd på over 17,1 millioner kroner fra Norsk filminstitutt, følge Dagens Næringsliv.

 

Bourne-regissør

Greengrass har blant annet tre av actionfilmene om agenten «Jason Bourne» på samvittigheten. Han hadde også regien på dramaet «United 93», som omhandlet det ene flyet som ikke nådde målet sitt under 11. september-terroren i 2001.

Andre filmer fra Greengrass inkluderer krigsfilmen «Green Zone» og filmen «Bloody Sunday» som handlet om britiske soldaters drap på katolske demonstranter i Londonderry i Nord-Irland i 1972.

I hovedrollene som overlevende fra Utøya står Jonas Strand Gravli, Isak Anglen og Seda Witt, opplyser Netflix.

Powered by Labrador CMS