Klart for førpremiere på svensk Utøya-dokumentar neste uke

Neste uke er det duket for førvisninger på den svenske filmen «Rekonstruksjon Utøya». 

Publisert

I mars kom Erik Poppes kinofilm om Utøya. Denne uken har Paul Greengrass' film vært å se på kino i Oslo, før Netflix strømmer den fra neste uke av.

Da er det også duket for førvisninger på den svenske filmen «Rekonstruksjon Utøya» – som nærmer seg premiere.

11. oktober blir det førvisning på « Rekonstruksjon Utøya » i Oslo i regi av Stiftelsen Fritt Ord og Oslo Dokumentarkino. Der vil regissør Carl Javér være til stede, før det blir paneldebatt med ungdomspolitikere fra AUF, Rød Ungdom, Unge Høyre og Fremskrittspartiets Ungdom.

14. oktober er det førpremiere i Tromsø, mens den ordinære kinopremieren både i Norge og Sverige skjer 19. oktober. Deretter forventes en internasjonal distribusjon og TV-visninger i de nordiske landene i 2019, ifølge filmens hjemmeside.

«Rekonstruksjon Utøya» – som hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Bergen i september – kalles «en film om å overleve, om å leve videre og om å snu terror til håp».

I motsetning til de to andre er det en dokumentar.

Seks år etter terrorangrepet 22. juli kommer de fire Utøya-overleverne Rakel, Mohammed, Jenny og Torje sammen i et filmstudio i Troms, der de sammen med 12 ungdommer og en psykolog rekonstruerer sine minner om hva som skjedde. Filmen dokumenterer prosessen.

– Under rekonstruksjonen opplevde vi å kunne kjempe tilbake mot gjerningsmannen. Vi gjenopprettet kontrollen, og tok vår egen historie tilbake. Jeg føler meg sterkere, sier Jenny Andersen. 

Bak står den svenske regissøren Carl Javér og produsent Fredrik Lange i Vilda Bomben Film, som har norske Polarfox og Filmcamp som co-produsenter. Alle medvirkende og mesteparten av staben er norske.

Powered by Labrador CMS