Variasjon i hva som er best lest hos seks norske mediehus.
Variasjon i hva som er best lest hos seks norske mediehus.

VG har årets mest leste sak – se topplista hos flere mediehus

Saken mot Marius Borg Høiby, det amerikanske valget, flere trippeldrap og Eurovision har nådd topplistene hos de fleste største nettavisene i året som har gått.

Publisert Sist oppdatert

Medier24 har fått topp ti mest leste saker gjennom året fra NRK, VG, Aftenposten, Dagbladet, TV 2 og Nettavisen.

Tallene er fra 1. januar til rundt 19. desember.

NRK

Mest lest hos NRK er en egenutviklet pensjonskalkulator, hvor det både er tekst og mulighet for å interagere. Saken er laget av et eget team.

Fungerende forsideredaktør, Gunnar Bøthun, sier de er stolte av topplisten sin.

Fungerende redaktør for NRK.no, Gunnar Bøthun.

– Den er mangfoldig, men sakene har ett fellestegn: kvalitet. Enten det gjelder løpende dekning av store nyhetshendelser i 2024 der vi oppdaterer, forklarer og viser sammenhenger – dyptpløyende, undersøkende saker eller temaer nært folk presentert med innovative grep.

Utvalget av saker sier at nyhetsoppdraget er den aller viktigste kontrakten vi har med brukerne våre, og at de kommer til NRK når noe skjer. Samtidig ser vi at våre store satsinger og nye måter å jobbe på bærer frukter i en tid der konkurransen om brukerne er stor – og at vi aldri kan stå stille når det gjelder å utforske nye fortellermåter, formater og hvordan vi henvender oss til publikum med innholdet vårt.

VG

I øvre del av VGs toppliste ligger det flere nyhetsstudio, der det har vært løpende oppdateringer i en sak. Mest lest er VGs samlestudio om USA-valget, den nærmer seg 2 millioner.

Tora Bakke Håndlykken er ny styreleder i Norsk Redaktørforening.
Tora Bakke Håndlykken. Her da hun ble ny styreleder i Norsk Redaktørforening.

– Vi ser at de store nyhetshendelsene får brukerne til å flokke seg til VG. Vi skal være først og best på de store nyhetsdramaene, og da er det oppløftende at det er nettopp disse sakene som også leses best, sier VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken.

Det amerikanske valget engasjerte VGs lesere stort, forklarer hun. Dette var saker de prioriterte tungt journalistisk, og for første gang testet de ut å ha en hel sending i høydeformat.

Også værsak om snøkaos har nådd høyt opp.

– Når været og hverdagen stormer, søker folk til VG for oppdateringer og informasjon som er nødvendig for å holde seg trygge og oppdaterte. Vi håper at vår brede dekning av vinterens utfordringer viser at vi lykkes med å møte lesernes behov.

Aftenposten

Aftenpostens sak om familien Ingebrigtsen er avisens mest leste sak i år. Den er også historien som er mest lyttet til av podkastene, forteller nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen.

– Responsen har vært enorm, og det tror jeg ikke bare er fordi familien er kjent, men også fordi Kristoffer Ingebrigtsen beskriver et samfunnsproblem som mange dessverre kan kjenne seg igjen i. Vi er stolte av det journalistiske arbeidet med denne saken. 

Aftenpostens nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen tar imot hederlig omtale på vegne av Øystein K. Langberg og Nora Savosnick for Døden i USA: Et livsfarlig land
Aftenpostens nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen, som her tar imot hederlig omtale på vegne av Øystein K. Langberg og Nora Savosnick for Døden i USA: Et livsfarlig land

Avisen deler topplisten, men ikke tall over hvor mange ganger sakene er lest, siden de er en abonnementsavis.

Rett utenfor topplisten, mellom 11. og 15. plass, ligger blant annet saker om det amerikanske valget, situasjonen i Syria og en samlesak om Melodi Grand Prix.

På lista finnes også saker om siktelsen mot Marius Borg Høiby, men av disse er det en sak om mediedekningen og Se og Hør som er mest lest.

–Det er derfor bra at journalistikken som ettergår medienes rolle i dette arbeidet er blant våre mest leste i år. Leserne våre er også, ikke overraskende, opptatt av det amerikanske valget, store populærkulturelle hendelser som MGP og Else Kåss Furuseths bryllup.

Dagbladet

Halvparten av de mest leste sakene i Dagbladet i år handler om Marius Borg Høiby.

Mads A. Andersen er kjent som programleder på SKUPs Late Night-show. Til daglig er han TV-direktør i Aller Media.
Mads A. Andersen.

– Jeg er verken sjokkert eller synes denne lista vekker oppsikt. Den gjenspeiler saker vi har hatt fokus på i året som har gått, sier nyhetsredaktør Mads A. Andersen i Dagbladet.

Han synes det er gledelig å se at meningsjournalistikken i Dagbladet også når godt.

– Med Sigrid Hvitsten og Lars Helles treffsikre kommentarer på henholdsvis 7. og 6. plass. Saken om Marius Borg Høibys kriminelle nettverk er også en sak vi jobbet lenge med, og som viste seg å være svært interessant for våre lesere

TV 2

Nettsjef Ida Falch-Olsen forteller at de er stolte over journalistikken som er på topplista deres. Øverst ligger en sak om Marius Borg Høiby som er lest over en million ganger.

De har også hatt saker om alt fra trippeldrap til iskrem.

–Den gjenspeiler områder vi både satser og utmerker oss på, da spesielt krim, forbruker og underholdning.

Ida Falch Olsen ble nylig ny sjef for TV2.no

I tillegg mener hun den viser den tematiske spennvidden de skal ha.

 – Hvor vi både er nyhetssledene på de store sakene alle er opptatte av, men hvor vi også treffer godt med saker som er tett på hverdagen til folk.

Flere av sakene er nyheter i saker mange er engasjerte i. Falch-Olsen tror også de har truffet bra på vrier med trender i tiden eller tidspunkt på året.

Også saker der kjente personer deler opplevelser eller nye sider av seg selv, er godt lest.
 – Det er noe leserne ofte vil ha, gjerne i helger hvor man har tid til å lese litt lengre, og spesielt når det er så godt skrevet som i disse tilfellene. 

Nettavisen

Hos Nettavisen har er det kjendis, økonomi og saker om de kongelige som dominerer.

Topplista deres er trafikk fra alle kanaler – både front, sosiale medier og søkemotorer.

PÅL NISJA-WILHELMSEN, direktør for innovasjon og forretningsutvikling i Nettavisen

– Samtidig vil en slik toppliste ofte kun ha med seg ytterpunktene. Vi ser at på plassene nedover fra topp 10 kommer det mange andre saker som anmeldelser, dagligvare, krim, sport og andre økonominyheter, sier utviklingsredaktør Pål Nisja-Wilhelmsen.

Han forklarer at topp 50-lista er mer varierende.

– På stoffområder er det dagligvare, Ukraina og de kongelige som har vært de store leservinnerne i år. For de to første er det ikke så mange enkeltsaker som når opp til de enorme høydene som kjendissakene kan siden de ofte får trafikk fra mange kanaler samtidig. Vi ser for eksempel at Facebook prioriterer ned alt som kan ligne på harde nyheter, og det vil påvirke hvilke saker som når en topp 10.

– 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS