Disse seks ble omtalt mye i norske medier i 2023. Fra venstre: Jonas Gahr Støre, Tonje Brenna, Erna Solberg, Erling Braut Haaland, Jens Stoltenberg og Ingvild Kjerkol.
Disse seks ble omtalt mye i norske medier i 2023. Fra venstre: Jonas Gahr Støre, Tonje Brenna, Erna Solberg, Erling Braut Haaland, Jens Stoltenberg og Ingvild Kjerkol.

Dette var de mest omtalte personene i mediene i 2023

Norske politikere og idrettsutøvere topper medieomtale-listen nok en gang.

Publisert Sist oppdatert

Som i både 20202021 og i fjor - så var det også i 2023 norske politikere som dominerer listen over de mest omtalte personene i norske medier i løpet av året.

Hele ni av 20 personer på listen er nåværende eller tidligere norske statsråder. 

Det viser tall fra analysebyrået Retriever fra januar til desember 2023, som Medier24 har fått tilgang til.

Se hele topp-20-listen i faktaboksen! 

Mest omtalt i 2023:

1. Jonas Gahr Støre

2. Erna Solberg

3. Erling Braut Haaland

4. Trygve Slagsvold Vedum

5. Vladimir Putin

6. Joe Biden

7. Ingvild Kjerkol

8. Tonje Brenna

9. Donald Trump

10. Johannes Høsflot Klæbo

11. Terje Aasland

12. Volodymyr Zelenskyj

13. Jens Stoltenberg

14. Anniken Huitfeldt

15. Jan Christian Vestre

16. Martin Ødegaard

17. Emilie Enger Mehl

18. Espen Barth Eide

19. Sandra Borch

20. Ståle Solbakken

Kilde: Retriever

– I likhet med 2022 og foregående år er det først og fremst politikere og idrettsprofiler vi finner øverst på listen over de mest omtalte personene i året som har gått, sier assisterende analysesjef i Retriever, Ingunn Vålandsmyr, til Medier24.

– Spaltene i 2023 har vært preget av dyrtid, krig, ekstremvær, politiske skandaler samt idrettsmessige opp- og nedturer. Vi ser spesielt at krigen i Ukraina dekkes langt mindre omfattende i 2023, noe som gir omrokkeringer på årets liste, forteller hun.

Mest omtalt er - for andre året på rad - statsminister Jonas Gahr Støre. 

– Etter statsministeren finner vi Erna Solberg som klatrer fra 9. plass opp til 2. plass. Vi har vel alle friskt i minne det voldsomme medietrykket som ble rettet mot Solberg-ekteparet etter kommunevalget i september, da sannheten om Sindre Finnes aksjekjøp så dagens lys, oppsummerer Vålandsmyr.

Nevnte Finne ligger for øvrig på 24. plass på listen. 

Fotballstjernen Erling Braut Haaland er igjen den mest omtalte idrettsutøveren, og har i år klatret fra fjorårets 6. plass til en 3. plass. 

– Haaland fortsetter å briljere i Manchester City, og kan i tillegg smykke seg med en rekke prestisjetunge priser fra året som har gått. Nå sist kåret BBC jærbuen til årets idrettsutøver i verden. Deler av omtalen knytter seg også til landslaget som ikke har lykkes like godt som hans klubblag i 2023, forteller Vålandsmyr. 

Mindre omtale av Ukraina-krigen i 2023 dytter blant annet landets president Volodymyr Zelenskyj ned fra 4.-plassen han hadde i fjor, til en 12. plass i år. 

– Både Vladimir Putin, Joe Biden, Volodymyr Zelenskyj og Jens Stoltenberg faller flere plasser i år – en direkte konsekvens av at krigen ikke på langt nær dekkes i like stor grad dette året, sier Vålandsmyr. 

Topplisten i år inneholder stort sett de samme navnene som i fjor, men fire navn har falt ut fra fjorårets liste: Boris Johnson, Therese Johaug, Casper Ruud og Kjetil Rekdal.

Nye navn er Tonje Brenna, Martin Ødegaard, Espen Barth Eide og Sandra Borch.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS