Trygve Hegnar, redaktør, direktør og eier av Finansavisen, Kapital og resten av Hegnar Media.
Trygve Hegnar, redaktør, direktør og eier av Finansavisen, Kapital og resten av Hegnar Media.

Hegnar Media i minus:

- Vi har ikke kuttet en eneste krone. Jeg tror på journalistikken og å lage innhold som folk vil betale for, sier Trygve Hegnar

Bokklubb-satsing og nye nettsider ga underskudd for Hegnar Media i fjor også. - Men når morselskapet tjente 180 millioner kroner, er jeg ikke så veldig bekymret!

Publisert

- Jeg tror jeg må være den eneste aviseieren som ikke har kuttet en eneste krone i kostnader. Jeg tror på journalistikken, og på å lage innhold som folk vil betale for.

Det sier Trygve Hegnar til Medier24, når vi snakker om resultatene for 2016. Han er ansvarlig redaktør for Finansavisen og Kapital, direktør i Hegnar Media og gjennom holdingselskapet Periscopus AS også eier av mediehuset.

For Hegnar Media AS endte fjoråret med et driftsresultat på minus 11 millioner kroner, av en omsetning på 287 millioner.

Året før endte også med et lite underskudd, mens 2014 gikk 9 millioner i minus. 2011, 2012 og flere andre år har tallene vært langt rødere, med et akkumulert negativt driftsresultat på rundt 180 millioner kroner siden årtusenskiftet.

Men dét er ikke mediemogul Hegnar så bekymret for:

- Nei, du kan ikke regne slik. Det er selvsagt viktig med gode resultater, men vi etablerer nye produkter, bygger virksomheten og bruker penger på publikasjonene våre. Verdiene i selskapet handler ikke om hvorvidt drifta går med en million i pluss eller minus det ene eller andre året, sier han.

Hegnar Media:

Medievirksomheten til Trygve Hegnar, som startet med Kapital i 1971. I 1992 kom Finansavisen, som dermed feirer 25 år i år.

Selskapet gir også ut Hegnar.no og Interiørmagasinet, samt driver eget forlag. I fjor restartet Hegnar også bokklubben.

Hegnar Media AS eies av Periscopus AS, morselskap og Hegnars holdingselskap. Trygve Hegnar eier 60 prosent av Periscopus, mens barna Jon Trygve og Margrethe eier 20 prosent hver.

- Og når morselskapet tjente 180 millioner kroner i fjor, er jeg ikke så veldig bekymret!

 

Milliard på bok

Da snakker han om Periscopus AS, holdingselskapet som omfatter både medievirksomheten, eiendom, båtbygging - og ikke minst Hegnars aktivitet i finansmarkedene.

De samlede driftsinntektene i konsernregnskapet var i fjor på 542 millioner kroner. Investeringene gikk også godt, med netto finansinntekter på 187 millioner og resultat før skatt på 141 millioner kroner.

For noen år siden tjente selskapet over en halv milliard kroner på salget av Hurtigruten, og 2015 hadde Periscopus 739 millioner i kontanter.

Nå har Hegnar vært en tur på børsen med mye av dette, og hadde i fjor «bare» 213 millioner i banken.

I fjor investerte Hegnar blant annet i pengemaskinen Marine Harvest, og Periscopus har bokført 622 millioner kroner i investeringer. Egenkapitalen passerte i fjor 1 milliard kroner.

  • Se flere tall og tabeller nederst i saken.

 

Forventer solid pluss i år

Slik sett har 73-åringen råd til å bruke penger på å bygge mediehus og forlagsvirksomhet. Fjorårets røde tall i Hegnar Media AS tilskriver han primært to forhold:

  • Reetablering av Hegnar Medias Bokklubb.
  • Og utviklingskostnader for ny teknisk plattform på Hegnar.no.

Finansavisen og Kapital opplevde en liten nedgang i annonseinntektene, mens opplagsinntektene fortsatt vokser.

Og så langt i 2017 ser i det hele bra ut, melder Hegnar:

- Mens alle andre melder om nedgang i annonseinntektene første halvår, har våre medier inntekter på nivå med fjoråret, sier han.

- Og jeg er selvsagt ikke uinteressert i tallene. I år regner jeg med at summen på mediebiten skal gi et overskudd på 35-40 millioner kroner.

 

Slår ikke sammen Hegnar Media og ABC Startsiden

En betydelig del av det resultatet vil nok komme fra ABC Startsiden AS, som Hegnar og Periscopus AS tidligere i år kjøpte fra Telenor.

Medier24 omtalte da selskapet som «Norges mest lønnsomme mediehus»: Siden 2000 har ABC levert over en halv milliard kroner på bunnlinja.

Noe samarbeid og stoffutveksling har det vært mellom ABC Nyheter, Hegnar.no, Finansavisen og Kapital - men noen store endringer i strukturen blir det ikke.

- Vi har tatt noen lavthengende frukter, og så skal selskapene jobbe videre stort sett som i dag. ABC Startsiden og Nyheter har 2 millioner lesere i uka og gjør veldig mange bra ting, mye mer enn det folk kjenner til, sier Trygve Hegnar.

- Men har du noen store planer framover som vi ikke har hørt om?

- Hvis jeg hadde hatt det, så ville jeg nok ikke fortalt om det, svarer han muntert.

ABC Startsiden AS vil etter planen fortsette som et selvstendig datterselskap til Periscopus AS, og ikke bli fusjonert inn i Hegnar Media AS.

- Nei, jeg skal ikke begynne surre med selskapsstrukturen. I min verden er det likegyldig om det er et eget AS eller om det ligger i Hegnar Media, sier han.

 

- Vi tar oss ordentlig betalt

Som denne saken startet med, legger Trygve Hegnar vekt på å lage god og grundig journalistikk. Det koster penger å lage, og det koster for den som vil lese:

- Vi tar oss ordentlig betalt, og vi fortsetter å øke prisen. Og så gir vi ikke bort et digitalt produkt folk ikke vil ha, sier han.

Å abonnere på Finansavisens papirutgave koster 5870 kroner i året. Du får ikke kjøpe eAvisen uten å være papirabonnent, og det koster 1259 kroner ekstra - totalt 7129 for å få begge deler et helt år.

Og redaktøren har ingen planer om å digitalisere avisen bort fra papir og pdf - for eksempel som betalt innhold på Hegnar.no: 

- Nei, så lenge folk er villig til å betale for det og betale ekstra for å få papiravisen digitalt, er det den beste løsningen for alle.

- Og så har vi Hegnar.no som en gratis og åpen finansavis på nett. De lever godt ved siden av hverandre, og nettavisen har tjent penger i 25 år, legger han til.

 

 

 

Powered by Labrador CMS