Abubakar Hussain reagerer på at mediene fokuserer på at den siktede etter Kongsberg-drapene er konvertitt.

TV-profil reagerer på medienes islam-fokus etter Kongsberg-drapene: – Jeg blir forbanna

Abubakar Hussain blir forbanna over at mediene fokuserer på at Kongsberg-drapsmannen er en konvertitt i tittelen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Onsdag kveld drepte en mann fem mennesker i Kongsberg sentrum. Mannen ble pågrepet av politiet og har erkjent forholdene.

I løpet av natten ble det kjent at den nå siktede mannen har konvertert til islam. Dette har han uttalt i en video han la ut på sosiale medier i 2017.

Flere medier brukte dette som et tittelpoeng under dekningen av saken. Det får TV-profil Abubakar Hussain til å reagere.

– Det er som å si at det er den viktigste grunnen til at han gjør det. Men når man ser videoen, så ser det ut som en fyr som ikke har det bra med seg selv, sier Hussain til Medier24.

– Jeg blir forbanna

Torsdag fortalte styreleder Oussama Tlili på Kongsberg Islamske kultursenter til NRK at han ikke oppfattet at den siktede var opptatt av islam.

Hussain, som selv ikke er praktiserende muslim, forteller at de han kjenner som har konvertert til islam ofte blir veldig opptatt av religionens innhold og skikker.

Flere venner og naboer av den siktede uttalte i går til mediene at mannen slet med store psykiske problemer, og flere har også advart mot at han er en tikkende bombe.

Også PST-sjef Hans Sverre Sjøvold har uttalt til NRK at saken kan ha et element av psykiatri i seg:

– Dette også en person som har gått ut og inn av helsevesenet en periode. Vi må bruke litt tid å oppsummere historikken her, og det er viktig at etterforskningen nå får det på det rene, fortalte PST-sjefen til NRK torsdag.

Hussain mener mediene er for raske med å vinkle på hva som kan være motivasjonen bak angrepene i Kongsberg.

Hussain peker også på kommentarfeltene i går som han beskriver som voldsomme.

– Jeg synes medienes dekning ble feil. De prøver å vinkle på en marginal gruppe som nå får det enda verre. Alle tenker at dette er islam. Hvorfor kommer det så fort når all fakta ikke har kommet på bordet. Fyren er dansk og hvit. De lager bare større skiller i befolkningen og jeg blir forbanna.

– Er det bare på grunn av klikk? Journalister har en samfunnsoppgave her i verden, de skal ikke bare splitte.

– Fakta er fakta

– Den siktede la jo ut en video i 2017 hvor han påpeker at han har konvertert til Islam. Bør man ikke belyse gjerningsmannens bakgrunn når han selv har oppsøkt offentligheten gjennom denne videoen?

– Jo, men hvorfor er det overskriften? Hvorfor skrev man ikke at Manshaus var blitt en kristen fundamentalist i overskriftene. Da er det heller at de er ensomme. Men når det gjelder islam så er det hele tiden viktig å påpeke dette, svarer Hussain.

Samtidig som han reagerer på at konvertitt blir brukt som et tittelpoeng, er Hussain klar på at det er relevant informasjon å ha med i saken.

– Fakta er fakta. Men det er måten man fremstiller det på gjennom overskriftene. Vi vet hvordan kommentarfeltene er, og dette skaper mer splittelse. Det er frustrerende for en som har vokst opp etter 11. september og 22. juli terrorene. Tenk på barna i dag som i dag vokser opp. Det er frustrerende å for dem å lese hvor kjip religionen deres blir fremstilt.

– Dette er en mann som ikke har det bra med seg selv, sier Hussain om den siktede.

– Forklarer seg i detalj

Medier24 har vært i kontakt med mannens forsvarer, Fredrik Neumann. Han har ingen kommentarer til Hussains utspill.

NRK hadde torsdag en sak der det ble sagt at din klient har hatt psykiske problemer. Stemmer dette?

– Jeg har ingen kommentar. Jeg har sagt til mediene at han forklarer seg i detalj på spørsmål fra politiet, svarer Neumann.

– Hva synes du om at mediene nå har gått ut med din klients navn og bilde?

– Jeg har ingen kommentar til det.

– Faktaopplysninger

Nyhetsredaktør i Dagbladet, Frode Hansen, understreker at de ikke har brukt konvertitt i tittelen sine.

Han utelukker likevel ikke at Dagbladet kunne brukt det som tittelpoeng.

– Vi kunne absolutt brukt det vi, hvis det er relevant, sier Hansen.

– Er det relevant i denne saken?

– Det får en se på. Det er faktaopplysninger om bakgrunnen. Når PST sier det fremstår som en terrorhandling, så er det naturlig at man går i dybden på bakgrunnen til siktede, svarer Hansen.

Hansen påpeker samtidig at den siktede mannen selv har oppsøkt offentligheten med videoen som ble publisert i 2017.

– Skulle vi ikke omtalt dette? For vår del har vi skrevet omfattende om at politiet også etterforsker andre utløsende årsaker.

Berømmer Hussain

TV 2 var et av mediene som vinklet en av sine artikler på at den siktede var konvertitt.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække påpeker at medienes rolle er å få mest mulig fakta og informasjon om gjerningsmannen etter en så alvorlig hendelse.

Hun viser til at det er viktig å både formilde at han konverterte til islam og la ut en video med et budskap, og at han har en historikk innenfor psykiatrien.

– Men ser du Hussains kritikk om å vinkle på at den siktede er konvertitt?

– Det er litt vanskelig å sammenligne. Dette er fakta og vi vet at han har konvertert. Vi vet at han la ut video og vi vet et hav at det han sier. Det er åpenbart relevant i kombinasjon med at politiet sier det fremstår som terror. Det er naturlig å vinkle på det vi vet av fakta, svarer Solbrække og fortsetter:

– Psykiatrien biten er mer diffus rundt omfanget, og helt hva konkret det er. Det er naturlig å være åpen om det vi har av fakta. Folk søker svar og lurer på hvorfor. Da formidler vi det vi vet.

Solbrække understreker at det blir en enormt sakskompleks med mange saker, og viser til at ikke alle sakene er vinklet slik.

Samtidig berømmer hun Hussain.

– Jeg synes det er godt innlegg i denne debatten, og jeg berømme han for å gå ut med deg. Bevisstheten rundet dette har journalister og redaktører godt av å ha med seg.

Powered by Labrador CMS