Merkevaredirektør Mark Pritchard i Procter&Gamble med krystallklare krav til medier og byråer.
Merkevaredirektør Mark Pritchard i Procter&Gamble med krystallklare krav til medier og byråer.

Verdens største annonsør har fått nok av skjulte rabatter og svindel. Procter & Gamble med krystallklare krav og nye kontrakter til byråene

Vil ikke betale selskaper som nekter å følge nye standarder for mediekjøp, verifisering og transparens.

Publisert

Procter & Gamle er et av verdens største konserner, med 127.000 ansatte og merkevarer som Braun, Duracell, Gillette og Pampers.

Når selskapet nå fører an i kjølvannet av de senere års kriserapporter om mulig juks, svindel og skjulte rabatter, er det derfor et sterkt signal til medier og byråer.

P&G har blant annet satt opp en rekke nye krav og standarder, som vil bli implementert i alle byråkontrakter og mediekjøpsavtaler, skriver AdAge.com.

Og selskapet sier nå klart og tydelig at de ikke vil betale for noen mediekjøp, ad tech-selskaper, mediebyråer eller andre leverandører i kjeden, som ikke følger standardene.

- Vi vil ikke betale for en «crappy media supply chain», sier merkevaredirektør Marc Pritchard, ifølge AdAge.

 

 

Lister opp klare krav

Utspillet kom på et møte i den amerikanske markedsføringsorganisasjonen IAB, og er også omtalt på iab.com.

Kravene og kontraktene følger opp de viktigste debattene i den amerikanske medieindustrien de seneste åra.

Inkludert påstandene om store penger og skjulte rabatter. Og enda større penger med flere milliarder kroner i annonsesvindel og falske visninger.

Løsningen på dette er kompromissløse, nye standarder:

  • Skjulte rabatter: Selskapet er lei av skjulte rabatter, og krever større åpenhet. Og hele reklamebudsjettet skal gå til reklamekjøp.
  • Ad fraud: Alle medier og byråer som P&G skal handle med, må akseptere en tredjeparts akkreditering og verifisering.
  • Viewability: Selskapet krever nå at bransjen blir enig om én standard for når en annonse er vist.

 

ANFO: - Vi er helt enig

Jan Morten Drange, direktør for Annonsørforeningen.
Jan Morten Drange, direktør for Annonsørforeningen.

En av dem som følger debatten «over dammen» tettest, er direktør Jan Morten Drange i Annonsørforeningen (ANFO).

Han sier til Medier24 at de nye kravene fra gigantselskapet er en forbilledlig måte å følge opp de seneste års konflikter på.

- Han snakker om avtaleverk, kontrakter og transparens. Om standarder for viewability, om ad fraud - og ikke minst krav til verifisering av data fra tredjeparter, sier Drange.

Drange leder bransjeforeningen for de store norske annonsørene, og synes det er godt å se et av verdens største selskaper stiller tøffere krav til kjøp av digitale markedsføring:

- Han er spesielt tydelig når han omtaler verdikjeden som «crappy». Ikke minst er han klar i sin oppfordring til andre annonsører om å stille de samme kravene. Vi er helt enig!

Mange av de problemene vi har sett internasjonalt kan også komme på dagsorden i Norge, her ANFO lenge antydet. I en fersk bloggpost på egen hjemmeside, spår Drange at ad fraud vil bli tema her hjemme i år.

ANFO-sjefen understreker at digital markedsføring er framtiden, men sier som Mark Pritchard at det er tid for å «bli voksen»:

- Det er lurt å rydde restene av barnesykdommene unna og rigge seg for en «bright future». Hvilket i veldig stor grad betyr å innfri de krav og forventninger annonsørene har. Som transparens, redusere ad fraud, ad blocking og nye standarder, sier Drange.

 

 

Powered by Labrador CMS