Leder Svein Otto Nilsen i Kulturkomiteen i Trondheim. Han representerer Pensjonistpartiet.

Skarp strid om kritisk journalistikk i Trondheim. Politiker og utvalgsleder oppfordrer til boikott av Adresseavisen

Bystyremedlem og kulturkomitéleder Svein Otto Nilsen i Trondheim ber alle om å si opp sitt abonnement på avisa. – Spesielt, svarer sjefredaktør Tor Olav Mørseth.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

«Si opp Adresseavisen alle mann. Først da skjønner de kanskje at den linje avisen har i dag ikke er i samsvar med Vær Varsom-plakaten», skrev Svein Otto Nilsen fra Pensjonistpartiet på Facebook i helga.

Han er fast møtende i bystyret og leder kultur-, idrett-, og friluftslivskomiteen.

Bakgrunnen for ytringen er at Adresseavisen den siste tiden har skrevet flere kritiske saker om Rune Olsø, som er leder i Sør-Trøndelag Arbeiderparti og partner i utbyggingsselskapet Staur. Avisa har stilt spørsmålstegn ved flere avtaler rundt et grøntområde som ble regulert til boligformål   

Olsø og selskapet avviser at de har gjort noe galt og sier at de har klaget flere saker inn for Pressens Faglige Utvalg.

Norsk Presseforbund bekrefter overfor Medier24 at det er kommet inn to PFU-klager mot Adresseavisen på dette sakskomplekset som ble publisert i fjor. Ingen er klagene er avgjort i pressens eget klageorgan ennå.

Vil ikke ha noe med Adresseavisen å gjøre

Svein Otto Nilsen bekrefter overfor Medier24 at han skrev kommentaren og at han står inne for det.

Skjermdump fra Facebook.

– Jeg sa opp avisa i desember og jeg vil ikke ha noe med dem å gjøre, for jeg har ikke tillit til Adresseavisen.

– Mener du at det er kulturkomiteens leder sitt privilegium å boikotte enkelte aviser?

– Jeg har sagt at jeg vil ikke ha noe med dem å gjøre, men som komiteleder på kultur kan de bare ringe. Hvis journalistene ringer om noe annet, sender jeg dem videre.

– Hvorfor mener du at du kan skille mellom din sentrale politikerrolle og deg som privatperson i denne saken?

– Jeg gjør det som privatperson. Jeg skiller utmerket godt på disse rollene. Jeg skulle gjerne ha ønsket og vært i bresjen for å få i gang en avis til, for å få mer konkurranse. De har blitt for stor og mektig, mener han og fortsetter:

– Jeg kommer til å være åpen om alt som har med kultur å gjøre, men jeg føler at NRK og annen media skal få mer oppmerksomhet enn det Adresseavisen skal få, sier han.

Var medlem i SIAN-gruppe på Facebook

Boikotten kommer i kjølvannet av den nevnte kritiske journalistikken mot Olsø, men Sven Otto Nilsen bekrefter at det for hans del også handler om andre saker. 

Nilsen sier til Medier24 at han føler seg dårlig behandlet av avisen og at det toppet seg i desember, da avisen skrev at han hadde vært aktiv på den islamkritiske Facebook-gruppen «SIAN – en organisasjon som mener islam er i strid med Grunnloven».

Dette skrev avisen flere oppslag om, blant annet med reaksjoner fra ordføreren og andre politikere i byen som mente det var uforenelig med Nilsen å være medlem av en slik gruppe og være leder av kulturkomiteen.

Avisen skrev også om Nilsens bakgrunn for noen år siden, da han var leder av Demokratene lokalt. Nilsen mente at hans «korte engasjement på en åpen Facebook-gruppe var uproblematisk».

Nilsen mener avisen «driver sensasjonsjournalistikk og ligner mer og mer på Se&Hør».

– Avisa jakter overskrifter som kan velte politikere og er ikke interessert i å informere borgerne lenger, men heller gå etter enkeltpersoner. Det synes jeg ikke noe om og derfor sier jeg fra nå, sier han.

 

Adresseavisen: – Spesielt

Sjefredaktør Tor Olav Mørseth i Adresseavisen forteller til Medier24 at han synes boikotten er meget spesiell:

– Et kritisk søkelys på hvordan mediene oppfyller sin rolle er viktig, derfor skal terskelen være lav for å komme med kritikk av oss. Men jeg må innrømme jeg synes det er spesielt at en folkevalgt – som også leder kulturkomiteen i Trondheim kommune – aktivt oppfordrer folk til å si opp abonnementet på en avis på grunn av at han er misfornøyd med oss, sier han.

Powered by Labrador CMS