Adresseavisen og Bergens Tidende er blant regionsavisene som gjør det best på SKUP

SKUP 2021

Disse regionsavisene har sendt inn flest SKUP-rapporter

Bare én regionavis har nådd helt til topps på SKUP-konferansen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Medier24 har gått igjennom alle 1397 SKUP-rapportene fra 1991-2020 før årets utdeling i neste uke. Vi har blant annet sett på hvilke aviser som har sendt inn flest rapporter igjennom tidene.

Norske regionsaviser står for 160 av rapportene som er innsendt på de 29 årene, og har vunnet 14 diplomer. Av regionsavisene er det kun Bergens Tidende som har stukket av den gjeve SKUP-prisen.

Ambisjon om to rapporter i året

Blant regionsavisene troner Adresseavisen øverst med 54 innsendte rapporter. Avisen har sendt inn rapporter helt siden oppstarten i 1991, og siden 2009 har de hvert år sendt inn mer enn to rapporter.

– Det har vært en uttalt ambisjon selv før jeg ble sjefsredaktør at vi skal ha minst to klare kandidater å sende hvert år, forteller sjefsredaktør i Adresseavisen, Kirsti Husby, til Medier24.

– Det viktigste for oss er også at vi gjør mye bra som vi mener fortjener å konkurrere om den prisen og diplomene, legger hun til.

Husby forteller at avisen har en klar satsning på gravende journalistikk, og nylig med en av avisens diplom-vinnere Lajla Ellingsen ansatt som graveleder.

Adresseavisen har vunnet fem diplomer, men har aldri nådd helt til topps i utdelingen. Men det er ikke noe Husby klager over.

– Jeg mener det heller er en inspirasjon. Dessuten har vi levert gode prestasjoner, og jeg er stolte av det vi har sendt inn, sier hun.

– Er det vanskelig for regions- og lokalaviser å nå opp til prisen?

– Nei, jeg tror det er fullt mulig å få både diplomer og pris selv om man ikke er en riksavis. Kanskje skjer det ikke så veldig ofte, og lista ligger høyt, men her tenker jeg at vi lærer oss å utvikle oss enda mer på undersøkende journalistikk.

Husby mener også at det ikke bare er jakten på priser som er det viktige med SKUP-rapportene.

– Det er utrolig mye å lære av rapportene. Man lærer selvfølgelig av å skrive dem og se på egen metodebruk, men jeg mener det er utrolig viktig å lese andres rapporter. Det er noe jeg mener alle bør gjøre hvert år. Da kan man få inspirasjon, lære nyttige verktøy og nye metoder.

Fanger ikke opp lokalavisjournalistikken

Helt i bunn bland regionsavisene ligger Nordlys med ni innsendte rapporter. De har ikke sendt inn noen rapporter de siste fem årene.

Sjefsredaktør i Nordlys, Helge Nitteberg, sier til Medier24 at det lave tallet rapporter ikke skyldes at avisen har sluttet å prioritere undersøkende journalistikk.

– Jeg vil si vi i økende grad har prioritert det. Og med all respekt for SKUP-utdelingen, mye av den journalistikken vi bruker ressurser på, vil aldri nå opp i en slik sammenheng. Jeg skjønner at SKUP må prioritere, men jeg frykter at de ikke klarer å fange opp den gode undersøkende lokalavisjournalistikken, sier han.

Selv om Nordlys er på listen over regionsaviser, er de også en lokalavis, og Nitteberg mener avisen havner litt mellom to stoler.

– Vi har en stor region vi dekker, samtidig som vi også er mest en lokalavis. Og vi har ikke en like stor redaksjon som for eksempel Bergens Tidende og Adresseavisen, sier han.

Men til tross for at Nordlys ikke er ofte å se på listen over SKUP-deltakere, sier Nitteberg at det ikke er mangel på undersøkende journalistikk som gjør det.

– Vi hadde et par saker som kanskje kunne havnet på listen i 2020, men de ble ikke sendt inn. Og så opplever jeg at den journalistikken vi er mest fornøyde med, kanskje ikke er SKUP–materiale.

Leserne er viktigst

Nitteberg mener at mye av den beste undersøkende journalistikken tar utgangspunkt i aktuelle, løpende nyhetssaker.

– Det er det jeg har mest sansen for. Jeg tror det har blitt brukt en del timer i norsk pressehistorie på saker som kanskje burde vært avlivet tidligere. Det er heller viktig å være god på de aktuelle sakene, som når Hurtigruten MS Roald Amundsen legger til kai i Tromsø sommeren 2020. Hvem snakket med hvem, hva skjedde der?, sier han.

Sjefsredaktøren mener det er mulig å få med flere lokale prosjekter i SKUP.

– Vil man fange opp bredden, burde man kanskje sett på de avisene som stikker av med regionale priser, som «Svarte Natta» her i nord. SKUP er i stor grad en konferanse der de største og sterkeste redaksjonene konkurrerer. Men det betyr ikke at det er umulig for oss mindre å nå opp, sier han og legger til:

– Det er bedre at det finnes en SKUP-konferanse enn at den ikke finnes. Men den viktigste prisen er hos leserne. For oss i bransjen som er litt nerdete, er SKUP-rapportene en fin måte å lære metoder og nye måter å jobbe på. Men det er leserne som er sjefen vår, og for dem er SKUP-priser sjelden viktig.

Powered by Labrador CMS