Trond Giske (Ap) har klaget inn fem aviser til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Trond Giske klager inn fem aviser til PFU

Leverer flere klager etter varsel-sakene fra august i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det bekrefter generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund overfor VG.

– Det er en klage fra Trond Giske mot Adresseavisen, Aftenposten, Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende og Fædrelandsvennen, skriver Floberhagen i en e-post til VG.

Klagene kommer etter saken om et varsel mot Giske som ble levert til Arbeiderpartiet 27.august 2020, som ble omtalt i Adresseavisen. Alle avisene er klaget inn for brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 3.2.

Varselet kom etter at Giske ble innstilt som ny fylkesleder for Trøndelag Ap i fjor. Det endte med at innstillingen ble vraket og Giske ikke fikk vervet.

Giske har bestridt varselet og har gitt uttrykk for at han mener Adresseavisen og andre aviser har publisert udokumenterte påstander.

I den 13 sider lange klagen skriver Giske:

«I et av norgeshistoriens største mediedrev har jeg siden 2017 vært omtalt i 21.000 saker, de fleste «metoo»-relatert. Jeg ga i 2017 en offentlig beklagelse og fratrådte viktige verv. Det gir imidlertid ikke mediene rett til å publisere anklager uten dokumentasjon. »

Adresseavisens sjefredaktør, Kirsti Husby, ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

– Vi har mottatt en klage fra PFU og vil behandle denne på vanlig måte. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken ytterligere, sier Husby til Medier24.

Aftenpostens sjefredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen svarer også at de har mottatt klagen, og at den blir behandlet på vanlig måte.

Fædrelandsvennens sjefredaktør Eivind Ljøstad bekrefter også å ha mottatt klagen, men ønsker foreløpig ikke å gi en kommentar til saken.

Det samme gjelder nyhetsredaktør i Bergens Tidende, Trond Olav Skrunes. I likhet med Husby understreker også Skrunes at de kommer til å behandle klagen «på vanlig måte».

Sjefredaktør Lars Helle i Stavanger Aftenblad, som forøvrig er varamedlem i PFU, skriver derimot følgende om klagen i en SMS til Medier24.

«Foreløpig ikke andre kommentarer enn at Giske selvfølgelig har full rett til å få prøvd dette for PFU.»

«Nå skal vi i første omgang høre nærmere med han hva han mener, siden PFU-vedtektene oppfordrer til en minnelig ordning. Så vil vi komme tilbake til vårt ståsted i et eventuelt tilsvar», skriver Helle.

Powered by Labrador CMS