Sjefredaktør i VG, Gard Steiro.
Sjefredaktør i VG, Gard Steiro.

Advokatfirma krevde 1,5 millioner kroner av VG – fikk 6800 kroner

Mandag kom avgjørelsen fra Borgarting lagsmannsrett i Rogstad-saken, melder Rett24.

Publisert Sist oppdatert

I juni konkluderte Høyesterett med at VG hadde rett til å bruke profilbilder fra advokatfirmaet Rogstad i deres artikkelserie om firmaet - men ikke uten å betale vederlag.

Rogstad saksøkte avisen og journalist Markus Tobiassen for det de mener er brudd på opphavsretten. Bildene har VG hentet fra advokatfirmaets nettsider og fra Facebook.

Oslo tingrett frikjente i fjor VG og Tobiassen. Rogstad anket dommen, men Borgarting lagmannsrett forkastet anken.

Men i høyesterettsdommen ble summen på vederlaget ikke avgjort. Derfor ble saken sendt videre til lagmannsretten for å avgjøre vederlaget.

Mandag kom avgjørelsen fra Borgarting lagsmannsrett, melder Rett24.

Rogstad la ned påstand om at VG skulle betale 1,5 millioner kroner for bildene. Det er basert på en frilanssats på 2905 kroner per bilde, for 18 bilder, 182 publiseringer og minst 50 millioner visninger på vg.no, skriver avisen.

Lagmannsretten kom frem til at 400 kroner per bilde er en passende pris, og kun som engangssum.

I tillegg dømmes VG å betale 400 kroner for et bilde hentet fra en privat Facebook-side. Mediehuset tilkjennes sakskostnader på rundt 400.000 kroner for tingretten og rundt 540.000 for lagmannsretten.

Rogstads prosessfulllmektig, Andreas Galtung, sier til avisen at han er helt uenig i dommen og kaller det «et horribelt resultat».

VGs sjefredaktør Gard Steiro sier til Rett24 at det er en viktig dom for journalistikken.

– Vi kan altså benytte bilder som er relevante for å avsløre forhold av samfunnsmessig betydning uten å bli møtt med krav hinsides enhver fornuft, sier Steiro til Rett24.Powered by Labrador CMS