Natt til 2. Påskedag har gatekunstneren malt et veggmaleri av Sylvi Listhaug på hjørnet mellom Hans Holmboe gate og Fosswinkelsgate i Bergen.
Natt til 2. Påskedag har gatekunstneren malt et veggmaleri av Sylvi Listhaug på hjørnet mellom Hans Holmboe gate og Fosswinkelsgate i Bergen.

«Jeg har selvsagt ikke et ønske om å korsfeste Listhaug. Bildet er ment som en kommentar til hennes retorikk»

- Sylvi Listhaug sier at hennes ytringsfrihet blir kneblet, foran et fulltallig norsk pressekorps, sier den anonyme gatekunstneren «AFK».

Publisert

Gatekunstneren som står bak maleriet der Sylvi Listhaug (Frp) tilsynelatende er avbildet som Jesus hengende på korset, sier det ikke er et angrep på Listhaug.

Det var natt til 2. påskedag gatekunstverket dukket opp i Bergen med tittelen «Making a martyr». Maleriet viser en korsfestet Sylvi Listhaug over et blomsterbed.

Avisen Dagen har snakket med den anonyme gatekunstneren som kaller seg «AFK».

– Jeg har selvsagt ikke et ønske om å korsfeste Sylvi Listhaug. Bildet er ment som en kommentar på hennes retorikk. Der hun nå «ofrer seg» for å opprettholde Frp i regjering, mens hun sier at hennes ytringsfrihet blir kneblet foran et fulltallig norsk pressekorps. Da hun i realiteten ble stanset i å ytre høyreekstreme meninger, konspirasjonsteorier og hatretorikk av et flertall på Stortinget, sier AFK.

Listhaug har så langt ikke kommentert maleriet.

– Det blir interessant å høre. Sannsynligvis vil hun ikke like det, men hun skal tåle det, sier AFK, som legger til at det ikke er et personlig angrep på Listhaug, men at han forsøker å beskrive situasjonen.

 

Kjent gatekunstner

AKF er kjent i Bergen som gatekunstner og har laget flere gatemalerier i byen tidligere. Hans mest kjente verk er et 70 meter langt maleri ved Flesland. Gatekunstneren har valgt å ha skjult identitet fordi han føler «anonymitet gir han friheten til å være den han er», har han uttalt i et intervju med NRK.

Det er uklart om kunstneren har hatt tillatelse til å lage gatemaleriet, og politiet opplyser til VG at de vil undersøke saken.

– Det blir behandlet som helt vanlig tagging. Vi jobber nå med å undersøke med dem som eier bygget om dette er gjort med deres samtykke eller om det kan regnes som tilgrising, sier operasjonsleder i Vest politidistrikt, Tatjana Knappen.

Flere medier har vært i kontakt med Listhaugs rådgivere og Frps kommunikasjonsfolk, som sier stortingsrepresentanten er ikke er tilgjengelig for kommentar.

Christoffer Thomsen, leder i Bergen Frp, understreker i en kommentar til TV 2 at Norge er et fritt land.

– Hva kunstnere velger å bruke ytringsfriheten til, er ikke opp til oss politikere, sier Thomsen.

 

Hareide: - Usmakelig

Listhaug gikk av som justisminister 20. mars etter kraftig kritikk for en melding på Facebook.

KrF-leder Knut Arild Hareide mener bildet har såret mange.

– For egen del finner jeg dette kunstuttrykket usmakelig. Og jeg forstår selvsagt svært godt hvis vår tidligere justisminister reagerer på dette, sier Hareide til Bergens Tidende.

 

Powered by Labrador CMS