Kommentar

Her sverter Aftenposten en 16-åring som blir arrestert av okkupanter - med en høyre­orientert og erke­konservativ blogg som «kilde»

- Har journalisten gjort dette med vilje, eller har avisen bare brukt den første og beste kilden de fant?

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I Aftenposten tidligere i januar kunne vi lese en nyhetssak fra avisens Midtøsten-korrespondent Tor Arne Andreassen.

Sofia Rana

er flyvertinne og samfunnsdebattant.

Opptatt av hva slags samfunn vi har, politisk engasjert og antirasist.

Fra desember 2017 mediekritisk spaltist på Medier24.

Artikkelen handler om den 16 år gamle palestinske jenta Ahed Tamimi, som er arrestert for å ha fiket til og forsøkt å sparke en israelsk soldat.

Og man kan spørre seg selv hva Andreassen tenkte da han valgte vinkling på denne artikkelen.

 

Dette virker som et forsøk på å sverte et barn som er arrestert av okkupanter, med kommentarer som «på nettet verserer det flere videoer som viser hvordan hun allerede som 11- åring gjorde voldsom motstand mot israelske soldater».

Med denne vinklingen bygger altså journalisten opp en sak mot ei 16-årig jente, som står i fare for å bli fengslet i minst ti år for å ha klapset til en soldat som befinner seg ulovlig i hennes land.

Han forsøker å rasjonalisere Israels sak mot henne - ved å vise til episoder som går helt tilbake til da jenta var 11 år gammel.

La oss se for oss en lignende hendelse i en demokratisk stat, eller demokratisk slik vi liker å forstå begrepet i alle fall. Hvor aktuelt hadde det vært at politiet i Norge, eller andre land vi liker å sammenligne oss med, hadde snakket med utenlandske medier om hva en 16-årig jente hadde gjort som 11-åring før det i det hele tatt foreligger en dom?

Det kan virke som om israelske myndigheter har lekket informasjon om jenta for å bygge opp en sak - for å sette Tamimi i et enda dårligere lys.

Mediekritikk på Medier24

Medier24.no fortsetter i 2017 vår spalte med en håndfull spaltister som bidrar med mediekritiske tekster og analyser. 

Spalten er støttet med tilskudd fra Fritt Ord.

Slik at de kan rettferdiggjøre arrestasjonen, og gjøre det vanskeligere for kritikere å ta dem på den åpenbare uretten som blir utført.

 

Dette synes tydeligvis Aftenpostens journalist er uproblematisk.

Kilden som blir brukt i denne saken er William Jacobson, en jussprofessor som driver den konservative nettsiden legalinsurrection.com, som artikkelforfatteren også angir som kilde. Dette er mildt sagt en høyreorientert og erkekonservativ blogg.

 

En rask titt på nettsiden viser hva slags standpunkt Jacobson og andre skribenter har, ikke bare når det gjelder saken om Ahed Tamimi, men også annet som er kritiske til Israels behandling av palestinere.

Symptomatisk nok blir alt dette avskrevet med uttrykk som «Anti-Israel». Vi snakker her om en mann som hevder at den verdensberømte lingvisten Noam Chomsky er «nedrig anti-Israel» og at vår samtids store teoretiske fysiker Stephen Hawking driver med demonisereing av landet, bare fordi de er kritiske til israelsk behandling av palestinere.

En annen artikkel har overskriften «Obama allowed Hezbollah cocaine running into U.S. in quest for Iran nuke deal».

Det er ganske fortellende.

En sak om et barn som er arrestert er i seg selv en ganske spesiell sak. Hvis man ønsker en balansert vinkling, er dette en høyst tvilsom kilde å bruke.

Har journalisten gjort dette med vilje, eller har Aftenposten bare brukt det første og beste de fant?

Videre går kritikken over på Ahed Tamimi sine foreldre. I artikkelen kan vi lese at at Aheds far Bassem al-Tamimi hver uke arrangerer demonstrasjoner mot israelske bosettere som de hevder har tatt deres land ved landsbyen Nabi Salih.

Journalisten bruker igjen William Jacobson som kilde og spekulerer i at Tamimi familien bevisst bruker barn for å sende dem ut i konfrontasjoner med israelske soldater.

Men journalisten kunne fint skrevet noen ord om palestinernes hverdag.

Det er 50 år siden Israels okkupasjon av Palestina. Israelske myndigheters politikk fratar palestinere grunnleggende menneskerettigheter og undergraver mulighetene for økonomisk utvikling og palestinsk selvstendighet.

Blokaden av Gaza, den folkerettsstridige muren gjennom Vestbredden og en aggressiv utbygging av ulovlige bosettinger på palestinsk land hindrer palestinernes frihet til å bestemme over egne liv og naturresurser.

Palestinerne blir systematisk utsatt for trakassering, fratas eiendom og fengsles vilkårlig, ofte uten noen mulighet til en rettferdig rettsak.

I lys av dette blir det perverst å fremstille arrestasjonen av Tamimi som noe med det minste skinn av legitimitet

Powered by Labrador CMS