Julepraten:

Harald Stanghelle om tiden etter Aftenposten: – Det er en del år siden sist jeg jobbet så mye

Sjefredaktør i Aftenposten Espen Egil Hansens avgang var blant tingene som gjorde mest inntrykk på Harald Stanghelle i 2019. – Det er femte gang jeg opplever en sjefredaktøravgang i Aftenposten og det er like spesielt hver gang.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Medier24 har stilt en blanding av personaliserte og generelle spørsmål til en rekke medieprofiler om året som har gått, og deres forhold til jula.

Denne gangen er det tidligere redaktør i Aftenposten, og nå sjef for Arendalsuka, Harald Stanghelle, som svarer.

– 2019 var ditt første fulle år der du ikke hadde en redaktørstilling i Aftenposten siden 2000. Hvordan har det vært?

– Meget hektisk. Det er en del år siden sist jeg jobbet så mye, men det er jo høyst frivillig. Jeg er glad for fortsatt å få lov til å skrive kommentarer i Aftenposten. Dessuten har det vært fascinerende og morsomt å lære en ny sjanger i form av programlederrollen jeg har hver uke i NRK P1+. Så driver jeg med en del andre ting i tillegg, eksempelvis er jeg ansvarlig for boken om billedkunstneren Håkon Gullvåg som kom i sommer. 

– Du tok nylig over som leder for Arendalsuka, hvordan er det å jobbe ikke-redaksjonelt?

– Å jobbe med Arendalsuka er både krevende og spennende, men ikke dramatisk forskjellig fra det engasjementet som finnes i gode redaksjoner. Slike demokratiske møteplasser som Arendalsuka blir stadig viktigere i en tid med et brutalisert samfunnsklima. De to siste årene har jeg sittet i Hovedprogramkomiteen, og det er den jeg nå leder etter Øystein Djupedal.

– Hva gjør du i jula?

– Det blir familiejul hjemme på Røa frem til 2. juledag. Da drar vi til hytta på Skei i Gausdal. 

– Når slapper du av og hva gjør du i så fall?

– På mitt beste nyter jeg å gjøre alt mulig som kan kalles å kaste bort tiden. På mitt verste får jeg dårlig samvittighet av det. 

– Hva spiser dere til jul?

– Et klassisk kompromiss mellom det østnorske og det vestlandske: Ribbe julaften og pinnekjøtt 1. juledag. 

– Hva husker du best fra medieåret 2019?

– Det er umulig ikke å nevne VG-oppgjøret etter Bar Vulkan-saken. Dessuten gjorde det inntrykk at Espen Egil Hansen varslet sin avgang som sjefredaktør. Det er femte gang jeg opplever en sjefredaktøravgang i Aftenposten og det er like spesielt hver gang. 

– Hva tror du vil påvirke medieåret 2020?

– Det er så mye, men det er lov å håpe at de redaktørstyrte mediene styrker seg i en tid der betydningen av fakta devalueres og språket i samfunnssamtalen brutaliseres. Mange av våre kritikere kommer ikke til å like det som kommer etter oss.

Powered by Labrador CMS