Aftenposten jobber videre: «Det kommer flere saker om mobilspionasjen»

Vil til bunns i om PST eller avisa hadde rett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

- Arbeidet fortsetter. Og vi planlegger å publisere flere saker.

Det sa avdelingsleder for nyhetsavdelingen i Aftenposten, Tone Tveøy Strøm-Gundersen, under Norsk Redaktørforenings vårkonferanse Medieleder 2015 onsdag.

Strøm-Gundersen var invitert for å snakke under bolken «Slik skaper vi de beste historiene», og fortalte både om arbeidet med den såkalte «mobilspionasjen», og kritikken mot Aftenpostens journalistikk i denne saken.

- Ikke overraskende

- Per Anders Johansen ble syklende rundt i Oslo i flere uker. Før vi klarte å hanke han inn igjen, fortalte Strøm-Gundersen muntert om prosessen.

En journalistisk prosess der avisa jobbet grundig, med eksterne eksperter og mange interne «kontroller» før publiseringer.

Og før jul i fjor kom Aftenposten med en en omfattende reportasje om det som «høyst sannssynlig» skal ha vært mobilovervåking utenfor Stortinget og andre steder i Oslo sentrum.

Like muntert var det ikke da kritikken begynte å komme fra flere hold. Både fra pressen, fagmiljøer, politikk - og etterhvert i Politiets Sikkerhetstjenestes egen etterforskning.

I midten av mars fikk Aftenposten like fullt et SKUP-diplom for journalistikken.

Og så; en uke senere hevdet PST at deres etterforskning viste at det ikke hadde funnet sted noen slik overvåking.

At dette kom, var som ventet, ifølge Aftenposten.

- Det var ikke overraskende at PST kom med den påstanden, sa Tone Tveøy Strøm-Gundersen til deltakerne på Medieleder 2015.

- Bra med kritikk

Men PST var som nevnt ikke alene. Dagbladet skrev på lederplass at saken var «kinkig for Aftenposten». Flere journalister, blant dem Schibsted-kollega og VG-kommentator Frithjof Jacobsen, har også uttalt seg kritisk.

- Hvordan har det vært å få denne kritikken?, spurte programleder Kirsti Husby til Aftenpostens avdelingsleder.

- Når man har et så stort prosjekt, var vi også forberedt på at vi ville få noen kritiske reaksjoner fra andre. Og det syns vi er bra. Samtidig fortsetter vi å dokumentere, vi fortsetter å jobbe med det journalistiske arbeidet, mens vi svarer på kritikken så godt vi kan, svarte Strøm Gundersen.

Vil til bunns

På spørsmål fra Medier24 om det «kanskje» kommer flere saker på trykk, eller om det er sikkert, var avdelingslederen tydelig:

- Det er sikkert, i hvert fall så sikkert som det kan bli, svarer Strøm-Gundersen.

- I hvilket omfang jobber dere med saken nå, og hva er ambisjonen - handler det om å bevise at dere hadde rett?

- Vår journalistiske ambisjon er klar. Det handler om å finne ut om vi og våre eksperter hadde rett, eller om PST har rett i det de mener, svarer Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen.

Powered by Labrador CMS