Aftonbladet er Sveriges største avis.

Flere svenske medietopper er politianmeldt etter påstander om seksuell trakassering - inkludert en leder i Schibsted-avis

Aftonbladet, TV4 og SVT i Sverige undersøker anklager om seksuelle overgrep. Så langt er en TV4-profil tatt av lufta og ledere i både SVT og Aftonbladet politianmeldt.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

SVT har som følge av #metoo-kampanjen på Twitter hatt samtaler med en rekke kvinnelige ansatte som har anklaget en av sjefene i kanalen for seksuell trakassering. Det skal dreie seg om klemmer, kyss og upassende oppførsel i forbindelse med jobb.

Fredag politianmeldte de vedkommende, som har valgt å si opp stillingen sin med umiddelbar virkning.

– Vi ser veldig alvorlig på saken og har derfor valgt å gå til anmeldelse av vedkommende. SVT tilbyr de utsatte kvinnene støtte og er takknemlige for deres mot til å stå fram, sier Sabina Rasiwala, kommunikasjonssjef i kanalen.

 

«Time out»

Fredag opplyste avisen også Aftonbladet at en av deres ansatte har tatt en «time out inntil videre» etter at flere av hans kvinnelige kollegaer gikk ut på sosiale medier og anklaget ham for voldtekt, seksuell trakassering og overgrep.

Også denne lederen skal nå være anmeldt til politiet.

– Vi må selvfølgelig se nærmere på dette. Vi har derfor satt i gang en intern og ekstern etterforskning og hentet inn en ekspert på seksualforbrytelser, skriver sjefredaktør Sofia Olsson Olsén på avisens nettsider.

Hun skriver videre at dersom man ikke har nulltoleranse for seksuell trakassering og overgrep, kan man ikke jobbe for avisen.

Aftonbladet eies forøvrig av det norske mediekonsernet Schibsted.

 

– Burde ha reagert

Torsdag ble samtlige programmer den svenske TV4-profilen Martin Timell har medvirket i, tatt av lufta.

Dette etter anklager om seksuell trakassering, sjåvinisme og homofobi. Timell, som er tatt ut av tjeneste, sier han beklager.

– Det er stor forskjell på hvordan jeg har oppfattet meg selv i denne bransjen og hvordan virkeligheten har vært. Jeg har ikke skjønt at jeg har fått folk til å føle seg svært ille, sier Timell til Expressen.

TV4-sjef Casten Almqvist har beordret ekstern gransking som et advokatfirma skal stå for.

– Vi kan allerede nå konstatere at vi ikke har vært tilstrekkelig tilstedeværende og til og med har lukket øynene for problemer som vi burde ha reagert på langt tidligere, sier Almqvist.

 

Etterlyser tiltak

Også Sveriges utenriksminister Margot Wallström har stått fram og fortalt om å ha blitt utsatt for seksuell sjikane. Hun etterlyser politiske tiltak.

Kampanjen #metoo ble startet av den amerikanske skuespilleren Alyssa Milano etter at en rekke kvinnelige skuespillere nylig sto fram og fortalte at de hadde blitt utsatt for seksuell trakassering eller overgrep av den berømte Hollywood-produsenten Harvey Weinstein.

 

Powered by Labrador CMS