Politimester Kirsten Lindeberg i Agder politidistrikt og Redaktør Eivind Ljøstad i Fædrelandsvennen.

Agder politidistrikt har klaget Fædrelands­vennen inn til PFU: – Overraskende

– Jeg undrer meg over at politiet velger å bruke tid på dette, sier sjefredaktør Eivind Ljøstad.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Agder politidistrikt har klaget Fædrelandsvennen inn til PFU. Politidistriktet mener avisen har brutt punkt 3.7, 4.4, 4.14 og 4.15 i Vær Varsom-plakaten.

Saken som er klaget inn ble publisert 14. august 2020 og har tittelen «Høyeste antall rasismedommer i europeisk fotball: Dette er Start-spillernes opplevelser».

Høyeste antall rasismedommer i europeisk fotball: Dette er Start-spillernes opplevelser.

Høyeste antall rasismedommer i europeisk fotball: Dette er Start-spillernes opplevelser.

Høyeste antall rasismedommer i europeisk fotball: Dette er Start-spillernes opplevelser.

Reportasjen går over seks sider der flere fotballspillere fra eliteserieklubben Start blir intervjuet angående deres opplevelse med rasisme både på, og utenfor fotballbanen.

Blant annet er et sitat trukket frem på forsiden av papiravisen: «Det er alltid de små hendelsene. Politiet sjekker meg tilfeldig – utallige ganger, uten grunn», sagt av spiller Kevin Kabran. 

Innklager hevder at dette sitatet på forsiden kan føre til at Agder Politidistrikt «igjen blir knyttet til påstander om rasisme». 

Innklager mener derfor at «gjengivelse av meningsinnhold i hovedsaken ikke er dekkende for Fædrelandsvennens førstesideoppslag» i tillegg til at førstesideoppslaget er «misvisende».

I klagen fremkommer det at Fædrelandsvennen denne sommeren har «publisert flere artikler der det fra ulike hold har blitt fremsatt påstander om strukturell rasisme i Agder-politiet».

Dette er punktene Agder politidistrikt mener Fædrelandsvennen har brutt:

3.7: Pressen har plikt til å gjengi meningsinnholdet i det som brukes av intervjuobjektets uttalelser. Direkte sitater skal gjengis presist.

4.4: Sørg for at overskrifter, henvisninger, ingresser og inn- og utannonseringer ikke går lenger enn det er dekning for i stoffet. Det er god presseskikk å oppgi kilden når opplysninger er hentet fra andre medier.

4.14: De som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger (...).

4.15: De som er blitt utsatt for angrep skal snarest mulig få adgang til tilsvar, med mindre angrep og kritikk inngår som ledd i en løpende meningsutveksling. Ha som krav at tilsvaret er av rimelig omfang, holder seg til saken og har en anstendig form. Tilsvar kan nektes dersom den berørte part, uten saklig grunn, har avvist tilbud om samtidig imøtegåelse i samme spørsmål. Tilsvar og debattinnlegg skal ikke utstyres med redaksjonell, polemisk replikk.

 

– Overraskende

Sjefredaktør Eivind Ljøstad i Fædrelandsvennen forteller at de nettopp har mottatt klagen.

– Vi har ikke rukket å skrive et tilsvar enda, forteller redaktøren til Medier24.

Ljøstad deler likevel noen tanker om hva han mener om klagen som er kommet mot avisen. 

– Dette er en av de mer overraskende klagene jeg har mottatt og jeg undrer meg over at politiet velger å bruke tid på dette, sier han. 

Redaktøren forteller at det kan virke som om politidistriktet klager avisen inn på grunn av en «følelse» de har. 

– Saken de klager inn er en sak der de, Agder politidistrikt, ikke er nevnt med et eneste ord i saken.

– Det kan virke som de klager oss inn på en følelse, og ikke konkrete opplysninger og fakta i saken, sier han. 

Redaktøren forklarer at saken som er klaget inn er en del av en serie om strukturell rasisme, og at i flere av de andre sakene der lokalpolitiet er nevnt har de fått svare for seg.

Det opplyses også i klagen fra Agder politidistrikt at «fungerende politimester Arne Sundvoll har fått tilsvarsrett og tilbakevist ulike påstander ved to anledninger».

Redaktør Eivind Ljøstad Fædrelandsvennen er overrasket over klagen som er kommet mot avisen fra Agder politidistrikt. 

 

– Håper klagen kan forebygge etiske overtramp i fremtiden

Agder politidistrikt er forelagt kritikken og at Medier24 omtaler saken, men avviser å stille til intervju begrunnet med at de ikke har tid. I stedet for sender de en e-post via kommunikasjonsavdelingen, med politimester Kirsten Lindeberg som avsender, hvor hun skriver:

«La meg først understreke at politiet er tjent med å ha en uavhengig og kritisk presse som retter søkelyset på et viktig tema som rasisme», innleder politimesteren mailen med.

Videre sier Lindeberg at når Fædrelandsvennen gjennom sin førsteside den 14.august igjen retter fokus på politiet, så mener de at det er grunn til å reagere.

«Sitat-tittelen som preget forsiden er generaliserende og den gir inntrykk av at spillerne i Start med en annen hudfarge opplever store utfordringer med til stadighet å bli sjekket av politiet i Agder».

Videre skriver hun:

«Det står ingenting i reportasjen eller på forsiden om hvor Start-spillerne har hatt disse opplevelsene, og da politiet henvender seg til Start for å høre om spillerne har hatt slike problemer med politiet i Agder, viser det seg at den ene spilleren som har uttalt seg har gjort det med bakgrunn i erfaringer med politiet i Sverige – ikke i Norge og Agder».

Politimesteren forteller at avisoppslag som dette er utfordrende for politiet generelt og i dette tilfellet Agder, noe som blant annet kan føre til «redusert tillit og omdømme i befolkningen».

Politimester Kirsten Lindeberg forklarer til Medier24 hvorfor de valgte å klage Fevennen inn til PFU. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Avslutningsvis skriver hun at politiet mener Fædrelandsvennens forside er i strid med god presseskikk.

«Vi håper klagen kan bevisstgjøre og forebygge etiske overtramp i fremtiden».

 

Powered by Labrador CMS