Amedias nye hus var altfor stort allerede før de flyttet inn. Nå skal to av etasjene leies ut

Den ene på framleie, den andre direkte fra Entra. - Har ligget i kortene lenge, sier direktør Stig Finslo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

 I november flyttet mediekonsernet Amedia inn i nye kontorer midt i Akersgata, i det «gamle VG-bygget».

Det ble feiret opp til flere ganger og er omtalt som en vitamininnsprøyting for konsernet - som i vinter også fikk en etterlengtet avklaring på eiersituasjonen.

Med en stiftelse som eier og brukerinntekter i vekst, beskrives stemningen i konsernet våren 2016 som god.

Men de flotte og moderne lokalene over åtte etasjer i Akersgata har også raskt vist seg å være alt for store.

Og nå er både 4. og 5. etasje annonsert for utleie.

1. etasje består av møterom, resepsjon og fellesarealer, og 2. etasje byr på stor kantine. Dermed vil Amedia benytte 3., 6., 7. og 8. etasje til øvrige kontorer, landskap og møterom.

LES OGSÅ:

Bruker profesjonelle til å leie ut

Invitasjonen til leietakere kan vi lese i denne presentasjonen fra eiendomsfirmaet Newsec, som er engasjert for å finne dem.

- Dette har ligget i kortene en stund allerede, sier Stig Finslo til Medier24.

Han er direktør for samfunnskontakt, og kommenterte eiendomssituasjonen senest til Journalisten på tampen av 2015. Da bekreftet Finslo at framleie av 5. etasje var en mulighet, men ikke noe som var bestemt ennå. 

Nå tyder imidlertid mye på at det var mer aktuelt enn Finslo ville erkjenne den gang.

- Vi har hatt følere ut selv en stund. Det eneste nye nå er at vi har kontakt med en mekler som undersøker markedet for utleie, sier Finslo.

Og legger til:

- Det har ligget i kortene lenge at vi ville se på framleie av én etasje til i bygget, siden antall personer som skulle inn, var mindre enn opprinnelig forventet. 

Solgte virksomheter og færre ansatte

Etter oppkjøpet av Edda Media, var det nye Amedia lenge spredt over tre forskjellige lokaliteter i Oslo sentrum.

Så i 2013 vedtok man byggeprosjektet som i dag er blitt «Amediahuset» i Akersgata 34-36.

Men siden da er antall ansatte til bygget nær halvert fra det opprinnelige antall på 400. Det meste av dette skyldes salg og nedlagte virksomheter:

  • Mediehuset TEK ble solgt til Teknisk Ukeblad.
  • Opoint er overtatt av finske eiere.
  • Og ikke minst: Hele mediehuset dittOslo og lokalavisene rundt hovedstaden ble lagt ned og skilt ut for et drøyt år siden.

To tomme etasjer - en av dem på framleie

Noe av dette var klart lenge før innflytting i november 2015, og Amedia hadde en opsjon på å si fra seg én etasje. Den valgte konsernet å benytte seg av lenge før innflytting, og 4. etasje i bygget er per i dag ikke innredet - og som huseier Entra også nå forsøker å leie ut. 

5. etasje er innredet, og delvis tatt i bruk av Amedia. Men nå har altså konsernet valgt å avertere den for framleie. 

- Det sitter rundt 15 personer i etasjen i dag, og disse vil vi få plass til i andre deler av bygget, om etasjen blir utleid i sin helhet, sier Finslo.

- Da blir det to etasjer ledige. Hvordan ser framtida ut - dere blir vel ikke flere i årene som kommer?

- Nei, vi forventer ikke det. Hvis vi flytter folk ut av 5. etasje, vil plassen i de andre etasjene bli fullt utnyttet. I overskuelig framtid trenger vi den plassen vi har igjen. 

Åpner for flere typer leietakere

Mens 5. etasje er på framleie fra Amedia, er altså 4. etasje til leie direkte fra huseier Entra.

Samtidig averteres lokalene samlet, og i utlysingen åpner man både for å leie ut disse to etasjene samlet, kun en av dem - eller dele opp 5. etasje i flere enheter.

- Men kan man leie ut til hvem som helst - vil de føle at de sitter «oppå dere»? For eksempel med tanke på andre medieaktører...?

- Jeg er ikke så bekymret for det, og disse lokalene kan skilles helt ut. For eksempel har jeg i dag ikke tilgang til 4. etasje i det hele tatt, og kommer ikke dit i heisen med mitt nøkkelkort, sier Finslo.

- Jeg tror det handler mer om å finne noen som synes at lokalene er attraktive, om de holder til i mediebransjen eller ikke. Og så vil man kunne dele på fasiliteter som kantine og møterom, hvis det er interessant, legger han til.

Akersgata 34-36 er som kjent midt i sentrum, sju steg fra Stortinget T-banestasjon. Erfarne VG-journalister vil dra kjensel på noen av trappene og bygningskroppen, men utover det framstår bygget i standard som nytt.

Og har tradisjonelle fasiliteter som et moderne kontorbygg - inkludert egen innendørs sykkelgarasje (!).

- Ikke en betydelig inntekt

- Det er jo lett å være etterpåklok, men: Tok dere for hardt i for tre år siden?

- Vi planla for det som var utgangspunktet, og så justerte vi underveis fram til innflytting med utgangspunktet i endrede behov - etter at vi solgte ut og la ned flere virksomheter, svarer Stig Finslo. 

- Erfaringene viser at det å bli samlet, definitivt har vært til gunst for både organisasjonen og den enkelte. Det har gitt stor grad av økt samhandling, vi jobber tettere på tvers, som et integrert konsern, sier han. 

Det er totalt 1656 kvadratmeter som nå leies ut, hvorav omtrent halvparten er på framleie fra Amedia - og som konsernet i dag betaler for. Det tilsvarer en kostnad på mellom 1 og 2 millioner kroner i året.

- I det store bildet er det ikke dette av de største kostnadene, om vi ender med å beholde etasjen selv. Men vi synes jo at det er riktig å spare kostnader der det er mulig. Vi ønsker ikke å flotte oss mer enn nødvendig. 

- Og avventer nå om det blir utleie av hele eller deler av 5. etasje, sier han 

Powered by Labrador CMS