Redaktør Jon Martin Larsen slutter - for å skjerme bedriften og ansatte mot nye kutt

Amta-sjefen stiller til valg som LLH-leder til våren, men går av allerede nå. Vil skjerme bedriften for nedbemanning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Jon Martin Larsen har sagt opp sin stilling som ansvarlig redaktør for Akershus Amtstidende – en jobb han begynte i høsten 2014.

Det meldte Amta.no torsdag formiddag.

At Larsen på et tidspunkt måtte gi seg, var i og for seg ingen overraskelse: Han varslet allerede tidligere i år at han stiller til valg som leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Det er et heltidsverv, og valget finner sted til våren.

Men når Larsen gir seg allerede nå i Amta, er det for å spare penger i bedriften han slutter i.

Slik sier han det til Medier24:

- Det er to grunner til at jeg gir meg: Den ene er at jeg stiller til valg for LLH og det er et verv som ikke lar seg kombinere med å være redaktør og daglig leder i Amta.

- Og så er håpet at dette kan bidra til å dempe presset på ansatte i Amta. Til tross for svært gode resultater på mange områder, så må også Amta være forberedt på den mediekrisen som også vil få konsekvenser for oss.

- Du nedbemanner deg selv for å sikre ansatte?

- Det er en kombinasjon av de to tingene, som sagt. Og så håper jeg det bidrar til å sikre ansatte. I den sammenheng er jeg glad for at en intern kandidat rykker opp, sier Larsen.

Tar snart juleferie

Larsen sitter formelt som redaktør ut 2015, men vil bruke den neste uka på å avslutte, rydde kontoret og forberede overgangen.

Felicia Øystå, som er digitalredaktør, har allerede overtatt nyhetsledelsen - og blir fra 1. januar konstituert som ansvarlig redaktør i Akershus Amtstidende.

Larsen understreker og skryter godt av både egen stab, eieren Amedia og styreleder Petter Saugstad, som er direktør i Fredriksstad Blad og regiondirektør for Amedias aviser i området.

Det ligger altså ingen konflikt bak, sier den avtroppende redaktøren.

- Mitt kandidatur har vært kjent en tid, og nå syntes jeg dette var den rette måten å gjøre det på. Dette var mitt initativ, sier Larsen.

Amta slipper å kutte

Regiondirektør og styreleder Petter Saugstad bekrefter beskrivelsen av situasjonen overfor Medier24:

- Om han ble valgt til LLH-leder, så måtte han slutte i april uansett. Samtidig satt vi og så på budsjettene for neste år. Det var en utfordrende situasjon å planlegge i, sier Saugstad.

I denne situasjonen valte altså Larsen å trekke seg. Og dermed ligger det ikke an til kutt av betydning for Amta neste år:

- Sånn som vi ser prognosene for neste år, stemmer det. Hvis han hadde fortsatt, måtte vi jobbet med kostnadskutt på andre områder. Nå får vi tid til å se 2016 litt an først, og jobbe for en best mulig fart inn i 2017. Forhåpentligvis uten å gå løs på frekvensen allerede da, sier Saugstad.

Som nevnt blir Felicia Øystå konstituert som ansvarlig redaktør i Akershus Amtstidende, et opprykk fra digitalredaktørjobben.

Det ligger i kortene at hun er en sterk kandidat til lederjobben permanent, men Saugstad understreker at det er en prosess som må gå sin gang.

- Vi har en intern kandidat som er konstituert, og så skal vi kjøre en prosess for å ansette redaktør i Amta. Dette er såpass ferskt at vi har ikke lagt prosessen ennå, sier Saugstad.

- Men hvis man ansetter en ekstern redaktør nå, så «forsvinner» effekten som Larsen har skapt?

- Det er forsåvidt rett, men det er ikke slik at hvis vi rekrutterer eksternt, så vil vi si opp andre ansatte. Vi skal gjøre det som er best for avisa, og nå har vi fått et lite pusterom inn i 2016, sier styrelederen.

Skal undervise og drive valgkamp

I april er det altså valg til ledervervet i LLH. Jon Martin Larsen har erfaring fra både aviser og organisasjonslivet, og kunne ikke la være å melde seg da organisasjonen skulle ha ny leder:

- Det er klart at dette er et tema som ligger mitt hjerte nært. Jeg har sentralstyremedlem i LLH med ansvar for internasjonale saker i flere år. Da organisasjonen trengte en ny leder, så jeg det som en interessant mulighet, sier Larsen.

- Hva skal du leve av gjennom vinteren, da?

- Nå skal jeg forelese mer i journalistikk ved Norges Kreative Høyskole - det har jeg gjort gjennom femten år. Der skal jeg forelese i blant annet utenriksjournalistikk og samfunnsfag.

- Og du forlater ikke mediebransjen for godt - en dag kommer du tilbake?

- Det vet man jo aldri. Men jeg er jo i bunn og grunn journalist. Så jeg utelukker ikke at jeg kommer tilbake til bransjen, sier Larsen muntert.

Powered by Labrador CMS