70 millioner kroner har NRK-serien kostet. Denne helga er det premiere for konspirasjoner, krig og maktspill i «Nobel»

Søndag kveld brakstarter NRK høstens største satsing med en dobbeltepisode.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB): Søndag 25. september går teppet opp for NRKs nye storsatsing «Nobel». Tuva Novotny går dermed fra krig til krig.

Premierestøvet etter «Kongens nei» har ikke engang rukket å legge seg før Novotny må ut på den røde løperen igjen. Denne gangen i rollen som Johanne Riiser i premiereklare «Nobel». Hun spiller løytnantens kone – med høy stilling i Utenriksdepartementet.

Novotny er en av Skandinavias mest populære kvinnelige skuespillere. Den siste danske filmen hun medvirket i, «Krigen», ble Oscar-nominert i kategorien «beste utenlandske film».

På herresiden er det Aksel Hennie som leder an i «Nobel».

Han spiller løytnant Erling Riiser som kommer hjem fra krigen i Afghanistan. På norsk jord blir han imidlertid viklet inn i et politisk maktspill – som eskalerer.

En norsk versjon av «Homeland»

Utenlandske oppkjøpere har ifølge Aftenposten omtalt NRK-serien som «norske Homeland».

Regissør Per Olav Sørensen sier til nett-programmet Blått Lerret at han har savnet norske samtidsserier med politikk på agendaen.

– «Nobel» er resultatet av et brennende ønske om å lage nåtids-TV om noe hyperaktuelt. Formmessig føler jeg at dette er min hjemmebane. Jeg er ekstremt glad for «Nobel», slår han fast i intervjuet.

«Nobel» handler om Norges innsats i Afghanistan. Seriens scener er spilt inn både i Norge, Tsjekkia og Marokko.

På rollelisten finner vi navn som Anders Danielsen Lie, Ayesha Wolasmal, Danica Curcic, Atheer Adel, Christian Rubeck, Odd Magnus Williamson, Mads Sjøgård Pettersen, Ellen Horn og Dennis Storhøi

Fra NRK heter det at åtte episoder, som også utforsker nære vennskap og kompliserte familierelasjoner, er klare for TV-publikum. Første episode ut er en dobbeltepisode.

Powered by Labrador CMS