Politisk ekspert og satiriker Eirik Bergesen blir programleder på NRK P2 med programmet «All Makt», hvor han blant annet skal ta et oppgjør med elitene. Her slurper han i seg en dobbel cortado på rikmanssenteret Egertorget i Oslo sentrum.

Eirik Bergesen (46) får med seg Rubicon på å lage satire til folket: Skal lage «et slags morsomt Dagsnytt 18» på NRK P2

«All Makt» inntar radioen og skal nekte politikere å komme med svadasvar. - Det blir politisk grasrotradio, ler Bergesen, som selv håper å bli en norsk Jon Stewart.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tirsdag ble det klart at NRK legger ned debattprogrammet «Ytring» på P2 mellom 11 og 12 på søndager - for å utvide «Ukeslutt» på P1 lørdager til to timer.

Den «slotten» er det ingen ringere enn eksdiplomat, satiriker og politisk kommentator Eirik Bergesen som skal få.

Vil bli en slags Stewart

Sammen med Rubicon løfter de humorshowet «All Makt» fra scenen og inn i radioen. Og produksjonen har fått en lang kontrakt - som varer til utgangen av 2019.

- Det blir politisk grasrotradio. Alt for ofte har elitene sluppet unna uten å svare, men det ender nå, ler Bergesen og slurper i seg en dobbel cortado på Egertorget.

All makt

  • Blir radioprogram på NRK P2 fra oktober.
  • Satireshow som har sitt utspring fra vitser som ikke ble med på Nytt på nytt.
  • Produseres av Rubicon
  • Består av Eirik Bergesen, VG-vaktsjef Ken Andre Ottesen, Tone Haabeth (Tante Ping), Ingvild Mangseth Gjul, Randi Liodden, Ole Andreas Laache Klevan fra NRK P2s Quizkampen, The Real Frps Svein Vathne, Kristine Hovda, Diktatornytts Mikal Hverven Hem, Politisk Brotha Alexander Asbøll, Mímir Kristjánsson, psykolog Anders Gravir Imenes, Twitters Forsberg og kaninen Andreas Brekke.

 

I tre år har humorshowet foregått på scener i hovedsaklig Oslo, der de tar for seg aktuelle hendelser, ærlige intervjuer med politikere og nyhetsbildet - med en snert.

Den ferske programlederen beskriver det hele selv:

- All Makt er et politisk show. Der andre komikere bruker politikk for å si noe morsomt, bruker vi humor for å si noe politisk. Vi skal være et debatterende, ukesoppsummende, meningsbærende og nyhetsbærende politisk show som bruker humor som virkemiddel.

Sceneshowet har i all hovedsak foregått på Teaterkjelleren i Oslo. Nå skal de Bergesen, som selv pusher 50, ut av kjellerleiligheten - og ut til NRKs lyttere.

46-åringen går for å bli en «opinion anchor», som man er ellers lite vant til i Norge. I USA er det derimot flust av dem: Stephen Colbert, Trevor Noah, John Oliver, Bill Maher og pensjonerte Jon Stewart.

Sistnevnte er et forbilde for Bergesen, innrømmer han.

- Det blir en spennende utfordring å skulle være en programleder som står for noe - i NRK. Det handler ikke om partipolitikk, men å være et slags demokratisk forsvar for fakta, media og den kritiske tanke. Det er spennende i en tid hvor mange anser media som en folkefiende.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Drøvtyggede pressepunkter

Politisk ekspert og satiriker Eirik Bergesen blir programleder på NRK P2 med programmet «All Makt».

I USA er det svært populært for politikerne å få delta på TV-showene, hvor de får vist en annen side av seg selv. Men det blir ikke bare koseradio, lover Bergesen:

- I vårt program får ikke politikere komme unna med drøvtyggede pressepunkter der de unngår å svare på spørsmålene. Det er journalistens rolle å ikke bare stille et spørsmål, men også å forlange et svar. Der føler jeg at folk med makt slipper for billig unna. På All Makt tar vi oss tid til å stille de kritiske oppfølgingsspørsmålene, som man kanskje ikke rekker i Dagsrevyen.

- Undertegnede har selv vært publikum under All Makt i Teaterkjelleren - og har blitt overrasket over hvor åpne og ærlige politikerne har vært i stolen. Men er de det på radio, Bergesen?

- Det er vi spente på. Politikere og folk med makt kommer til «All Makt» og sier det de faktisk mener. De er personer og ikke partiroboter. Jeg har spurt flere «ville du vært like åpenhjertlig om mikrofonen sto på?» Og da svarer de ja. Så vi er spente på om de faktisk innfrir, for det er vi avhengig av.

- Tungt å gå tilbake til hemmelige rapporter

Han lover å hente inn topp gjester. Allerede har de hatt navn som Trine Skei Grande (V), Audun Lysbakken (SV), Raymond Johansen (Ap), Sveinung Rotevatn (V), Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp) og Espen Teigen (Frp) - for å nevne noen.

Bergesen vil være forsiktig med å sammenlikne det nye radioprogrammet med noe annet som er hørt eller sett i norsk radio før. Men hvis han blir utfordret på det, så sier han «en slags blanding av «Hallo i Uken» og «Ytring».

Programmet skal ta for seg aktuelle nyhetshendelser, gjøre folk klokere, men også provosere og få folk til å le.

- Dagsnytt 18 er et større forbilde for oss enn «Nytt på nytt». Det er et faresignal når Erna Solberg sier at det er hennes favorittprogram. Da er det ett eller annet som er galt. Vi har som mål å ikke bli Erna Solbergs favorittprogram, for å si det sånn. Vi vil gjerne ha henne der - eller som lytter - men vi skal ikke bli favoritten.

Fascinasjonen for satiren kom til Bergesen da han jobbet for den norske ambassaden i Washington D.C - da 11. september skjedde.

- I den perioden oppdaget jeg John Stewart, som ble lyttet til, som var med å berolige og forsone og skape en optimisme i samfunnet. Det var begynnelsen på slutten på min UD-karriere, for det var tungt å gå tilbake til hemmelige rapporter som ingen leste etter å ha blitt bitt av basillen.

- Vil du bli den norske Jon Stewart?

- Det tror jeg er en sammenlikning som blir vanskelig. Da vi begynte med All Makt, sa jeg at vi ikke skal bli som «The Daily Show», men til slutt innså jeg at det skal vi faktisk. Vi kan ikke la være å prøve å gjøre som de, for de er en pioner.

Skal på radio: VG-vaktsjef Ken Andre Ottesen, som også står bak satiresatsingen Vredens Gnag. Han er også med i All Makt-kollektivet.

46-åringen tegner et enkelt bilde av hvordan samfunnet har endret seg på kort tid, med hatet mot pressen, polarisering og hatefulle ytringer i det offentlige rom. 

- Situasjonen har blitt nå så paradoksal at politikerne snakker tull og satirikerne preiker alvor. Da er det noe galt. Vi er er rett og slett redde for jobbene våre. Jeg må sende inn permitteringsvarsel snart - om ikke dette snur snart, ler han.

Truet NRK

Eirik Bergesen har jobbet som informasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet og har i sin tidligere karriere måttet gå hardt ut mot personer som har krenket riksløven i Norges riksvåpen.

Den gang reagerte han hardt mot NRK.

- Det er forbudt å karikere riksløven, som kan straffes med bøter og fengsel. Så vår første oppgave med All Makt i NRK blir nå å karikere riksløven. Vi er spente på reaksjonene. Men jeg er nødt til å prøve å rette opp i ugangen jeg sto for som profesjonell pratemaker i UD. Det fortjener lytterne, avslutter han.

Powered by Labrador CMS