Billigsalg av aksjer skal redde lokalavisa fra konkurs: Emisjon kan gi Øie eller Polaris full kontroll i Kirkenes

Ny generalforsamling og krise-emisjon må til for å redde lokalavisa. Det kan også vanne ut de lokale aksjonærene.

Publisert Sist oppdatert

Gjennom sommeren har krisen for tredagersavisa Sør-Varanger Avis vært sentral i det nordnorske medielandskapet.

Etter flere års underskudd og nå negativ egenkapital, tok største eier Odd Reidar Øie (19,4 prosent) og nest største eier, Polaris-eide Altaposten (11,4 prosent) i sommer grep - og lanserte en dramatisk kriseplan.

En plan som ifølge NRK Finnmark innebærer å selge avishus og trykkeri, legge ned hele grafisk avdeling - og gå over til automatisert sideproduksjon.

Planen vil bety at sju av 19 ansatte mister jobben.

Ekstraordinær generalforsamling fredag

Fredag melder NRK at det i ettermiddag er nok en ekstraordinær generalforsamling i avisa, for å gi styret en fullmakt til å iverksette en emisjon og nytegning av aksjer.

Foruten å kutte kostnader er avisa nemlig avhengig av kapital, for å kunne klare sine forpliktelser overfor banken.

Selskapet har fortsatt rundt 10 millioner kroner i gjeld, primært knyttet opp til en investering i ny presse for seks år siden.

Og ifølge NRK kan emisjonen gi aksjonærene som velger å skyte inn penger full kontroll over avisa, og vanne ut eiere som ikke skyter inn penger:

Det er dag 6000 aksjer i avisa, hvor de langt fleste er fordelt på over 200 privatpersoner.

Ved emisjonen er hver aksje prissatt til 100 kroner, og målet er å hente inn mellom 1,5 og 3,5 millioner kroner i frisk kapital.

Det vil også si at emisjonen fullstendig vanner ut eksisterende aksjonærer:

Dersom det skytes inn 2 millioner kroner og skrives ut 20.000 nye aksjer, vil de eksisterende 6000 aksjene utgjøre bare 23 prosent.

PS: 2015-tallene er fortsatt ikke godkjent og registrert i Brønnøysund. Regnskapet ble gjort opp med et resultat før skatt på minus 5,4 millioner kroner, etter en solid nedskriving av trykkpressa. 

Powered by Labrador CMS