Nytt verktøy skal gjøre Amedia-avisene enda raskere

Bjørn Tore Øren og Erik Bonesvoll i Amedia.

De siste månedene har Amedia testet og jobbet med et nytt verktøy som kan gjøre livet til konsernets aviser mye lettere.

Publisert

Amedia har laget et breaking-verktøy som gjør at du kan publisere artikler, bilder og video - rett fra mobilen.

Totalt har 11 mediehus vært pilotaviser for verktøyet. To av de fikk prøvekjøre videoløsningen, som nå er rullet ut til resten av pilotavisene.

Utviklingsdirektør i Amedia, Erik Bonesvoll, har tro på at verktøyet kan bli en «game changer».

– Hvis vi kan gjøre det mulig for flere lokaljournalister å være mer ute i by og bygd, så tror vi det er positivt. Systemet er utviklet basert på brukerbehov, og vi er relativt sikre på at vi treffer noe her, sier han til Medier24.

Utviklingsdirektør i Amedia, Erik Bonesvoll.

Fokuset har vært på de litt mindre avisene, men skal kunne være relevant for samtlige aviser i konsernet. Han forklarer at det skal være mulig å gjøre alt selv fra mobilen.

– Vi har som ambisjon at det skal skal være det beste mobilverktøyet for journalister som finnes, sier han.

Breaking-verktøyet kan også publisere video og bilde, slik at det kutter flere trinn for journalistene. Spesielt video var viktig å få med, da det er et av satsingsområdene til Amedia.

– Journalister er jo brukere som brukere flest. Hvis vi lanserer noe som er halvgodt, så ville vi antakelig fått en litt vanskeligere jobb med å relansere med video, forteller Bonesvoll.

Slik fungerer det nye breaking-verktøyet til Amedia, som fortsatt er under testing. VIDEO: Amedia

Bjørn Tore Øren er ansvarlig for journalistenes arbeidsverktøy. Han forteller at prosjektet er bygget på Amedias egen plattform, som heter CMX.

– Det er fantastisk gøy for oss som er produktutviklere, for da kan vi utvikle 100 prosent basert på brukerbehovene. Vi er ikke nødt til å gjette hva journalistene har lyst på, sier han.

For mange faner

Amedia sin teknologiske rigg vil få seg en overhaling fremover. Duoen forteller at de har to løp gående på arbeidsvertøy.

Det ene er å oppgradere til siste versjon av Cue fra Stibo DX, som er verktøyet som brukes til breddepublisering I Amedia.

Det andre løpet er at de bygger opp sin egen plattform; allerede nevnte CMX. Amedias plattform skal knytte forskjellige verktøy sammen, og være arenaen hvor de selv adresserer behov som hyllevare ikke løser godt nok - i Amedia-kontekst.

Med tiden er målet å gjøre brukeropplevelsen til journalistene enklere. Men først må det ovennevnte på plass.

– Når vi snakker med journalistene, så er noe av det første de sier at det er for mange faner oppe på en gang. Der har vi ikke kommet langt nok, forteller Øren.

– Hvis vi kan gjøre det mulig for flere lokaljournalister å være mer ute i by og bygd, så tror vi det er positivt, sier Erik Bonesvoll (t.v.) i Amedia.

Målet er å bygge opp effektive redaksjoner.

– Det har vært svært viktig for oss i lang tid, men ofte i en kontekst der effektive systemer gjør at journalister kan skape mer innhold, og mer innhold skaper engasjement, forteller Bonesvoll. 

Han utdyper at han ikke sikter til nedbemanning, men heller å gjøre det enklere og mer effektivt for journalistene å bruke verktøyene.

– Målet er å fjerne friksjon fra hverdagen, sier han.

KI-bruk

I februar 2024 lanserte Amedia sin egen KI-sandkasse med flere verktøy for journalister. I begynnelsen var bruken noe laber, men økte i løpet av året.

Nå har sandkassen fått seg en overhaling, og brukes ukentlig av over halvparten av journalistene i Amedia-systemet, forteller Bonesvoll.

Men sandkassen er nok en fane i nettleseren til journalistene. Når Amedia oppdaterer publiseringssystemet til ny versjon, er neste del av jobben å få noen av verktøyene inn i Cue.

– Vi har som ambisjon å ta funksjonaliteten som er mest nyttig og mest brukt inn i der du sitter og skriver, forteller Øren, og fortsetter:

– Vi står i spagaten med at vi er på vei over til Cue versjon 8. Vi vil ikke utvikle for mye på den gamle løsningen.

– Det er fantastisk gøy for oss som er produktutviklere, for da kan vi utvikle 100 prosent basert på brukerbehovene, sier Bjørn Tore Øren i Amedia.

Et annet KI-verktøy, men som er ut mot sluttbruker, er «Dagen oppsummert», som flere aviser har testet ut. Det er en åpen artikkel som oppsummerer de viktigste nyheten fra dagen.

Klikkraten hos pilotavisene som har testet ut produktet har vært ca. 40 prosent bedre enn snittet på åpne saker blant ikke-abonnenter, forteller Øren.

– Det betyr at vi tar denne satsingen videre - som en del av ambisjonen vår om å nå ut til nye og yngre lesere, forteller han.

Vil smelte sammen

Våren 2023 kom Amedia med «Spotify for nyheter», kalt alt.no, der abonnentene får en personalisert nyhetsstrøm med journalistikk som de er mest interessert i.

Nå jobber Amedia med å lage en forside for hver bruker.

– Vi har en sterk kjernegruppe i alt.no, men de fleste har et primært forhold til sin lokalavis. Nå ser vi på hvordan vi kan sy disse produktene bedre sammen, forteller utviklingsdirektøren, som fortsetter:

Vi jobber med å se på hvordan vi skal kunne bygge disse tjenestene bedre sammen, for å gi et bedre produkt for sluttbrukeren - og for avisene. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS