Flere norske nettaviser har problemer etter at den tekniske leverandøren Redpill Linpro hadde et strømbrudd torsdag.

Store tekniske problemer for norske nettaviser torsdag morgen ser nå ut til å være løst

I nesten fire timer slet en lang rekke norske medier med tekniske problemer torsdag morgen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • OPPDATERT 10.45: Margrethe Gledeitsch i Redpill Linpro opplyser at alt så ut til å være oppe igjen klokken 10.15.

Fra 06:30-tiden torsdag morgen har flere norske nettaviser hatt større tekniske problemer som skyldes et strømbrudd hos leverandøren Redpill Linpro.

Dette har blant annet rammet Amedias mediehus, men også DN og E24, for å nevne noen.

Problemene bekreftes av Margrethe Gleditsch, som er Managing Director Norway & Nordic Manager Managed Services hos Redpill Linpro, som er leverandør til flere av nettavisene.

I en e-post til Medier24 klokken 10.21 skriver hun:

«Klokken 06:27 i dag gikk strømmen i ett av tre datasenter hvor Redpill Linpro har infrastruktur lokalisert. Datasenteret opereres av Broadnet.

Margrethe Gleditsch, Managing Director Norway & Nordic Manager Managed Services hos Redpill Linpro.

Etter et brudd i ekstern strømtilførselen til datasenteret gikk den redundante strømforsyningen til våre systemer ned.

Hendelsesforløpet ser foreløpig ut til å ha vært at generator og UPS initielt fungerte som normalt. Etter at den eksterne strømtilførselen kom tilbake oppsto det imidlertd en feil som tok ned den redundante strømforsyningen til våre system. Vi avventer en mer detaljert rapport fra vår leverandør.

Så snart strømmen kom tilbake jobbet vårt personale på spreng med å få opp igjen alle systemer. Av ulike årsaker tok dette lengre tid enn ønskelig.

Alle systemer er nå oppe igjen. I løpet av morgenen har det oppstått enkelte følgefeil, og disse rettes fortløpende.

Problemene rammet i størst grad de av Redpill Linpros kunder som kun er lokalisert på dette datasenteret. For kunder som kjører i alle tre datasentre ga strømfrafallet mindre utslag. De av våre kunder som kun er lokalisert på øvrige datasenter forble uberørt.»

– Vi sliter

Desksjef i Dagens Næringsliv, Bjarne Dramdal Erichsen, fortviler over situasjonen når Medier24 tar kontakt like før klokken 9 torsdag morgen. Da har DN.no vært nede i om lag 2,5 timer.

– Det vi vet nå er at det har vært et strømbrudd hos Linpro. Det har rammet både oss og andre kunder, sa han.

– Vi sliter med å komme opp igjen. Det er eksterne problemer, og dessverre utenfor vår kontroll.

 Dramdal Erichsen la til:

– Det var rundt klokken 06.25 at vi ble klar over det. Det er svært alvorlig for en nettavis som oss. Nå blir leserne videresendt til DN Investor, hvor vi publiserer saker fortløpende. Også det brukte vi litt tid på å få opp. 

Klokken 09.49 publiserte DN saken «Tekniske problemer på DN.no» hvor de skriver at alt nå skal fungere som normalt igjen. De beklager også overfor sine lesere.

I en sms til Medier24 bekrefter Dramdal Erichsen klokken 10.41 at også publiseringsverktøyene er i orden igjen.

Har blitt servert gamle forsider

Ann Baekken, utviklingsdirektør i Amedia.

Problemene sto også i kø for Amedias nettaviser. Medier24 har vært i kontakt med flere redaktører som forteller at de har problemer med alt fra fronten til publiseringsløsninger.

 – Vi har hatt problemer siden i morges og det jobbes med å rette opp i feilene. Slik det ser ut nå, så skyldes det et strømbrudd hos Redpill Linpro, opplyste utviklingsdirektør Ann Baekken i Amedia til Medier24 torsdag morgen.

Det betyr at nettaviser som Nordlys, Bergensavisen, Avisa Nordland og flere andre har vært utilgjengelig for publikum. De som har kommet inn, har blitt servert gamle forsider.

Medier24 er også kjent med at problemene har påvirket publiseringsløsningen Escenic i konsernet. Vi har vært i kontakt med flere redaktører som bekrefter tekniske problemer torsdag morgen.

– Veldig frustrerende

Eveline Røsholt, frontsjef i Sandefjords Blad.

Vaktsjef i Sandefjords Blad, Eveline Røsholt, fortelalte om en noe annerledes start på dagen da de merket at siden var i ferd med å gå ned i 06.30-tiden torsdag.

– Det er veldig frustrerende når du sitter og ser at tallene blir dårligere og dårligere. Leserne kom ikke inn på nettavisen, og fikk servert gamle saker. Vi har fått noen meldinger fra folk som lurer på hva som skjer, sa hun.

– Det er kjedelig. Morgentimene er ganske viktig for oss. Vi valgte å gå ut på Facebook og skrive at vi har tekniske problemer.

Hun la imidlertid til:

– Nå ser det ut til at vi er på vei tilbake. Det går tregt, men publiseringsverktøyet virker å snart være tilbake igjen.

Nettavisen-fronten kl. 07.01 torsdag morgen.

– Hvordan har dere måttet jobbe i morgentimene torsdag?

– Folk har måttet jobbe alternativt, og heller skrive i Word, men vi har tenkt at vi får gjøre det beste ut av det. Vi har noe på lur til alt er opp og går igjen, sa hun.

Klokken 10.54 melder SB-redaktør Steinar Ulrichsen følgende:

«Vi er oppe igjen. Lugger litt i underordnede systemer.»

 

Blank Nettavisen-side

Da Medier24 snakket med Nettavisen rundt 09.30 torsdag morgen, fortalte frontsjef Morten Karlsen at sidene var på vei tilbake igjen.

– Det jeg har fått opplyst er at forsiden er oppe nå, men ikke alle systemer er friskmeldt ennå, sier han.

Morten Karlsen er frontsjef i Nettavisen.

Nettavisens lesere ble i morgentimene torsdag møtt av en blank landingsside.

– Det er klart at det alltid er kjedelig når sånt skjer. Det er veldig vanskelig å gardere seg mot, så det er kjedelig både for oss og lesere. Jeg er veldig glad for at vi er på vei opp igjen og at leserne strømmer tilbake og forsyner seg av en god morgenavis. Vi har alltid mange egensaker vi kjører ut tidlig på morgenen, sa Karlsen.

– Det jeg er ekstremt glad for er at trafikken eksploderer akkurat nå, så det er et tydelig tegn på at alle venter på alle våre gode saker, la han til.

Klokken 10.58 oppdaterer Karlsen med følgende melding:

«Nettavisen er oppe og går igjen, men vi sliter fortsatt litt med NA+.»

Powered by Labrador CMS