Stortingsrepresentant Jon Helgheim vil ikke beklage at han kalte TV 2 og korrespondent Fredrik Græsvik «fake news» i sommer.

Helgheim vil ikke beklage at han kalte TV 2 og Fredrik Græsvik for «fake news»: – Helt meningsløst

– Ingen så at akkurat det som skjedde i går ville komme.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I fjor sommer gikk stortingsrepresentant Jon Helgheim (Frp) hardt ut mot TV 2 og journalist Fredrik Græsvik og stemplet dem som «fake news». 

Græsvik hadde da slått fast at president Donald Trump ønsket å vrake demokratiet,  da han ville utsette valget etter påstander om valgfusk.

Onsdag kveld ble kongressbygningen i Washington D.C. stormet da Joe Biden skulle verifiseres som USAs neste president.

Det skjedde etter at Trump i over en time hadde oppildnet tilhengerne sine til å ikke godta valgresultatet, som han mener er falskt. 

– Hva tenker du nå om det du sa, Jon Helgheim -  hadde Græsvik rett?

– Å diskutere en annen debatt som ble gjort på et annet tidspunkt med andre premisser blir helt meningsløst. Det som skjedde onsdag er Trump ansvar, han oppildnet til et grovt angrep på demokratiet. Det er helt uakseptabelt og trist å se, sier Helgheim til Medier24.

 

Vil ikke beklage 

–  Donald Trump har hele tiden stilt seg imot og nektet å anerkjenne et demokratisk valg. Er ikke dette å ville vrake demokratiet - og kan man ikke si at Græsvik hadde rett og at han så dette tidligere enn andre?

– Etter valget har Trump sagt at valget var juks, uten at noen bevis for det er lagt frem. Det han sier er helt feil. Hva Fredrik Græsvik har sagt eller ikke sagt tidligere en helt annen diskusjon, svarer Helgheim.

Og legger til:

– Selvfølgelig får noen rett i det de har sagt, andre ikke. Vi må fortsatt diskutere politikk og presseetikk. Trump har ødelagt hele ettermælet sitt, og det blir meningsløst å diskutere historie nå.

–Jeg vil tro at en journalist og et mediehus ikke synes det er meningsløst når de er blitt kalt løgnere og «fake news». Vil du beklage overfor  Græsvik og TV 2? 

– Nei, det er meningsløst å diskutere historikk nå. Det vi diskuterte den gangen handlet om andre ting, og jeg har for eksempel kritisert Græsvik for å mene at Trump burde inngå en pakt med pressen, for å bli omtalt mer realt selv.

 – Det mener jeg er helt feil å si.  Vi tar alle sterkt avstand fra det som skjedde onsdag. Mange etterpåkloke vil sikkert si «hva var det jeg sa», men ingen så at akkurat det som skjedde i går ville komme, sier Helgheim.

 

– Uakseptabelt å gå til angrep 

Gjennom Trumps presidentperiode har han pekt på deler av pressen som en av sine største fiender.

Videopptak lagt ut i sosiale medier har vist hvordan journalister ble truet, hetset og fikk utstyr ødelagt i Washington. 

Dette ønsker Helgheim å ta avstand fra.

– Det er ikke bra i det hele tatt. Det meste jeg har hørt Trump si etter valget er helt uakseptabelt, og det er også å gå til angrep mot journalister, bygninger og politikere. 

Stortingsrepresentant Jon Helgheim. Her avbildet i samtale med pressen etter et gruppemøte på Stortinget.

– Kritikk av media er innenfor, og det skal vi tåle. Et angrep er helt uakseptabelt og Trump må stå ansvarlig for det som skjedde, sier Helgheim.

Powered by Labrador CMS