Mina Ghabel Lunde beklager at @fruhjorth sparket nedover - sier «andre» stod bak de meldingene

Vil ikke si hvem «de fem andre» bak @fruhjorth er. Lunde er trolig på vei ut av Dagens Næringsliv: Har søkt om sluttpakke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Etter en lang dag og mye oppmerksomhet rundt den nå slettede Twitter-kontoen @fruhjorth, stilte DN-journalist Mina Ghabel Lunde til intervju i Dagsnytt Atten tirsdag kveld.

Der gjentok hun sitt budskap som omtalt på Medier24 at Lunde har vært med på å skrive på kontoen, og at hun er en av seks.

Dette er et svar DN-journalisten kom med tirsdag kveld, etter å ha svart forskjellige ting gjennom gårsdagen.

LES OGSÅ: 

- Du vet hvem de andre er?, spurte programleder Fredrik Solvang.

- Ja, men jeg vil ikke si hvem det er, svarte Lunde.

- Det vil gjøre ting litt enklere for meg akkurat i dag. Men den ripen i lakken det gir meg å ikke bli trodd på, tar jeg heller enn å være den som angir fem personer jeg har gitt et løfte til.

Skyver ansvaret på andre

I intervjuet beskrev Lunde hennes motivasjon bak kontoen som å omtale «pressefolk som slipper litt billig unna»:

- Jeg syns det er en del pressefolk som slipper litt billig unna med pompøsitet i mediene. Det er ofte erfarne journalister som setter seg selv i sentrum av saker de dekker, og får store, tragiske hendelser til å handle om seg selv. Det kommer noen ganger i veien av formidlingen, sa hun.

- Og så er du så feig at du ikke tør å skrive med fullt navn?

- Ja, rett og slett, svarte Lunde.

NRKs programleder Fredrik Solvang påpekte imidlertid at langt fra bare garvede, pompøse og erfarne journalister har fått merke kontoen. Som omtalt på Medier24 er flere unge og ferske journalister omtalt i ordelag på grensen til mobbing.

- Og det er det jeg er her for i dag. Det er derfor jeg kommer. Det er forferdelig leit. Og jeg vil helhjertet beklage at det er blitt sparket nedover. Det har vært ganske hardt sparket nedover, sa Lunde.

Så la hun til:

- Jeg har personlig ikke skrevet noe av det. Men jeg kunne stoppet det, og det burde jeg.

Har søkt om sluttpakke i DN

Lunde avviste også at hun hadde skrevet noe som helst om sin arbeidsgiver Dagens Næringsliv @fruhjort-kontoen.

- Hva har du skrevet, da?, spør Solvang.

- Det har ikke vært så mye jeg har skrevet. Det var en tirade her for litt siden da Prince døde. Da skrev jeg veldig mye om det. Og så har jeg skrevet en del om en kommentator i VG som ofte setter seg selv foran saken han skriver om, svarte Lunde.

På spørsmål om hun fremdeles har en jobb i Dagens Næringsliv, mer enn antyder journalisten at hun kanskje er på vei bort:

- Som alle andre i DN ble jeg tilbudt en sluttpakke for kort tid siden. Det gjorde jeg, og søkte om dette lenge før denne saken dukket opp i media.

Amund Djuve: - Vi vil fortsette å oppfordre Lunde til å fortelle hvem de andre er

Etter å ha avvist alle intervjuforespørsler tirsdag og onsdag, meldte sjefredaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv onsdag ettermiddag at han kunne svare på spørsmål per e-post.

Slik svarte han på dem:

Hva har dere gjort med denne saken i går og i dag?

- Vi har hatt flere samtaler med Lunde.

- Hva synes du om en slik atferd fra en Twitter-konto som er knyttet til DNs Etterbørs-redaksjon? 

- Det er ikke bra at en medarbeider bidrar til en anonym konto på Twitter som angriper avisens kilder, konkurrenter eller medarbeidere.

- Hva er «verst» ved de meldingene du ser / har lest?

- Igjen; det er at en medarbeider bidrar til en anonym konto på Twitter som angriper avisens kilder, konkurrenter eller medarbeidere.

- Du skriver at «Mina har opplyst…at fem andre står bak». Er dette noe dere har fått bekreftet, eller har dere bare hennes ord på det? 

- Jeg har bare hennes ord på det. Hun har dessverre så langt nektet å fortelle oss hvem de fem andre er.

- Hvilken forskjell / betydning utgjør forskjellen på om hun er alene og har skrevet alle meldingene selv, og om hun er «en av flere»? 

- Hun har sagt at hun er en av seks og at hennes bidrag til kontoen har vært minimale, og jeg kan ikke begynne å kommentere hvordan saken hadde stått hvis hun hadde sagt noe annet enn det hun har gjort.

- Er det slik at du tror på Lundes beskrivelser av «kollektivet»?

- Jeg må forholde meg til det hun forklarer, men hun hadde gjort det enklere for seg selv om hun hadde fortalt hvem de fem andre er. 

- Anser du DN nå som ferdig med denne saken, eller vil dere undersøke / foreta noe videre?

- Vi vil nok fortsette med å oppfordre Lunde til å fortelle hvem de andre er.

- Kan denne saken få noen konsekvenser for journalisten?

- Hennes arbeidsforhold har ikke vært tema i møtene, hvis det er det du sikter til.

Etter Dagsnytt Atten spør Medier24 så om Djuve vil kommentere Lundes omtalte sluttpakkesøknad:

- Fristen for søknad er søndag. Jeg vil ikke begynne å kommentere hvem som så langt har søkt eller ikke søkt sluttpakker

Powered by Labrador CMS