Anundsens skrytefilm kostet 50.000 kroner. Frp bør betale for filmen selv, krever Venstre

Skarp kritikk mot Anders Anundsens «propagandafilm».

Publisert Sist oppdatert

Oslo (NTB-Bibiana Piene og Johan Falnes): Ren propaganda og dårlig vurderingsevne. Justisminister Anders Anundsen (Frp) får hard medfart av stortingspolitikere for skrytevideoen om departementers arbeid.

– Det er helt uhørt, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen til NTB. Han mener Anundsen har laget en ren valgkampvideo for skattebetalernes penger.

Filmen har kostet 50.000 kroner, opplyser Justisdepartementet til NTB.

– Det går virkelig ikke an å bruke statlige midler til å lage en propagandavideo på denne måten, sier Elvestuen.

Statsminister Erna Solberg må nå svare i Stortinget om bruken av offentlig midler til slik informasjonsvirksomhet.

– Gir blaffen

Leder i justiskomiteen Hadia Tajik (Ap) mener justis- og beredskapsministeren bruker embetsverket til å legitimere et politisk budskap.

– Å be tjenestepersoner stille i en slik video vitner om at justisministeren enten ikke skjønner eller gir blaffen i norsk politisk kutyme. Dette er personer som står til tjeneste for landet, under skiftende regjeringer. Å lage denne videoen, på denne måten, med departementets penger, er uttrykk for svært dårlig vurderingsevne, sier Tajik til NTB.

– Jeg forstår han har et behov for å snakke uavbrutt. Han har tidligere gjort seg utilgjengelig for pressen og stiller sjelden i debatter. Spesielt påfallende var det i saken om lengeværende asylbarn. Men hele dette propagandaprosjektet vitner først og fremst om usedvanlig dårlige vurderingsevne, sier Tajik.

Lei av pressen

I den drøyt 30 minutter lange filmen «Trygghet i hverdagen», som ble lagt ut på regjeringens nettsider mandag, går Anundsen inn i rollen som journalist og sier at han vil presentere regjeringens politikk på «vår måte».

– En av de tingene som er mest frustrerende som politiker, er at mediene veldig ofte er opptatt av å finne de negative vinklingene på sakene, sier Anundsen i starten av videoen.

Elvestuen reagerer sterkt på hvordan offentlig ansatte intervjues av Anundsen i filmen.

– Det må skilles mellom offentlig ansatte og politisk ledelse. Den sammenblandingen de gjør her, er helt uakseptabel, sier Elvestuen.

Venstre-leder Trine Skei Grande går enda lenger og krever at Anundsen ber alle som har stilt opp i videoen, om unnskyldning. Venstre krever også at Frp betaler tilbake kostnadene til filmen.

Ville ha strengere regler

I tillegg peker flere politikere på at Anundsen selv i 2009 la fram et forslag i Stortinget der han etterlyste strengere retningslinjer for statsråders bruk av midler til tiltak med et partipolitisk preg.

Den gang var Anundsen bekymret over at embetsverket kunne brukes på en måte som kan sette dets integritet og nøytralitet i fare.

– Denne propagandafilmen stemmer dårlig med de holdningene Anundsen tidligere har vist, dersom det er departementet som har stått for produksjonen, sier Jenny Klinge (Sp) i justiskomiteen til NTB. Hun vil ha svar på hvilke ressurser som er brukt på videoen.

– Norske skattebetalere skal ikke betale for Frps valgkamp, slår hun fast.

«Nordkoreansk»

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, mener også videoen er ren propaganda, mens journalist og forfatter Kjetil Stormark sier til Dagbladet at det er «noe nordkoreansk» over filmen.

– Fortellerteknikken er i grenseland for hva som oppleves etisk redelig, og de som svarer, er neppe helt ærlige, sier Stormark.

Anundsen selv avviser kritikken og omtaler filmen som en «objektiv informasjonsvideo» og en «gladsak» om politiets arbeid.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS