Hjernekirurg Per Kristian Eide hilser på TV 2-journalistene Sophie Lund Aaserud og Hanne Taalesen i Oslo tingrett mandag. Bak står redaksjonssjef i TV 2 Niklas Lysvåg. Advokat Vidar strømme til venstre og Eides advokat Per Danielsen til høyre.
Hjernekirurg Per Kristian Eide hilser på TV 2-journalistene Sophie Lund Aaserud og Hanne Taalesen i Oslo tingrett mandag. Bak står redaksjonssjef i TV 2 Niklas Lysvåg. Advokat Vidar strømme til venstre og Eides advokat Per Danielsen til høyre.

TV 2 har allerede bestemt seg for å anke etter knusende nederlag i «hjernekirurg-saken». Les hele dommen her

- Vi mener at både redaktører og journalister har opptrådt aktsomt og utført samfunnsoppdraget, sier TV 2-sjef Olav Sandnes.

Publisert Sist oppdatert

TV 2 anker dommen etter å ha lidd et knusende nederlag i Oslo tingrett fredag. 

Det sier sjefredaktør og direktør Olav Sandnes, i en melding formidlet via TV 2s kommunikasjonsavdeling: 

– Siden vi begynte dekningen av denne saken har det aller viktigste for TV 2 vært hensynet til norske pasienter. Kjernen i vårt samfunnsoppdrag er å drive undersøkende journalistikk og avdekke kritikkverdige forhold, sier Sandnes.  

Sjefredaktør og administrerende direktør Olav T. Sandnes i TV 2
Sjefredaktør og administrerende direktør Olav T. Sandnes i TV 2

- Retten er enig med TV 2 i at saken har stor samfunnsinteresse og at vi reiste en viktig etisk medisinsk debatt ved å adressere disse spørsmålene. Tingretten viser også til at TV 2s dekning har ført til en styrking av pasientenes rett til informasjon før samtykke til å delta i forskningsprosjekter, og at saken ligger i kjernen av ytringsfriheten.

- TV 2 har alltid ment og mener fortsatt at vår journalistikk i denne saken er viktig og faktabasert. Vi mener at både redaktører og journalister har opptrådt aktsomt og utført samfunnsoppdraget de er satt til å forvalte. Derfor vil TV 2 anke dommen, sier han. 

Sandnes eller øvrige redaktører har ikke villet stille til intervju om saken. 

Advokat Danielsen

- De som har makt og penger liker å bruke makt og penger. TV 2 er en del av den fjerde statsmakt, så det overrasker meg ikke at de vil bruke enda flere millioner på saken.

Det sier advokat Per Danielsen til Medier24 om at den ferske dommen blir anket.

Han sier videre at det ikke var veldig overraskende, og er sterk i troen på at en ny behandling vil ende med samme resultat: 

- Dommen er grundig og god. Vi har en solid grunnmur å bygge på når saken kommer opp igjen. 

- I hvilken grad er de en belastning at det nå blir nye runder med saken - som allerede har pågått noen år?

- Dette har vi vurdert i forkant, og vært forberedt på. Du kan si - vi kjenner lusa på gangen, sier Danielsen. 

 

Eide og Danielsen seiret i retten

TV 2 ble fredag dømt til å betale 825.000 kroner i oppreisning til hjernekirurg Per Kristian Eide, samt 3,5 millioner kroner i saksomkostning. Det meldte Nettavisen først fredag. 

Dette etter omtalen av et forskningsprosjekt Eide ledet ved Oslo universitetssykehus - en omtale som startet høsten 2012. 

Kanalens reportere hadde jobbet med den i opp mot et halvt år, men tok først kontakt med kirurgen dagen før saken ble sendt.

Og retten slår fast «det ble skapt et inntrykk av at Eide hadde gjort inngrep i hjernen til pasientene i forskningsprosjektet kun for å forske» - selv om dette beviselig ikke var riktig. TV 2 etterlot også et inntrykk av at forskningen ikke var godkjent, noe som ikke stemte.

– Dommen viser at vi har en uavhengig statsmakt i Norge som har kraft og styrke til å kunne sette mediene på plass når det innimellom er nødvendig, sier Eides advokat Per Danielsen til Nettavisen.

Powered by Labrador CMS