Faktasjekknettstedet Faktisk får nytt styre.

Slik påvirkes Faktisk.no av de nye eierne: Får nytt styre - og må ha mer penger

Inn kommer Gard Steiro, Tove Nedreberg og Anders Opdahl - ut går Hildegunn Soldal. Og faktanettstedet trenger fortsatt penger.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Faktisk.no eies av mediebedriftene VG, Dagbladet, NRK, TV 2, Amedia og Polaris Media.

De to sistnevnte kom inn på eiersiden ganske nylig - og det fører til endringer i sammensettingen av styret.

Til tross for at VGTV-sjef Helje Solberg begynner i ny jobb i NRK 1. oktober, så fortsetter hun som styreleder.

Og med seg får hun flere nye:

HELJE SOLBERG, styreleder i Faktisk.

- Med denne utvidelsen (nytt eierskap) har vi fått fantastiske ressurspersoner, Tove Nedreberg og Anders Opdahl,  inn i styret. I tillegg kommer Gard Steiro, en av de aller dyktigste medieledere jeg kjenner, inn i styret for VG. Jeg kunne ikke vært mer fornøyd. Alt dette gir ytterligere tyngde og  troverdighet til Faktisk, sier hun til Medier24.

- Hvorfor ønsket du å fortsette som styreleder?

- Det er inspirerende, lærerikt og gøy å være så tett på dette arbeidet. Jeg er dypt imponert over den jobben temaet gjør, med Kristoffer Egeberg i spissen. At samarbeidet mellom oss konkurrenter på eiersiden fungerer så godt, gjør dette ekstra spennende å være med på.

Da Faktisk kom til verden i fjor sommer, var det betydelig motstand. Enkelte kalte satsingen for sannhetsministerium og viste misnøye med satsingen.

Ikke fullfinansiert 

Styreleder Solberg mener at Faktisk - ett år etter etableringen - er blitt en  selvfølgelig del av det norske medielandskapet - og at faktanettstedet er kommet for å bli.

Men at det krever penger.

- Vi har startet dette for at det skal vare, og jeg er optimistisk med hensyn til at vi skal få det til. Vi er imidlertid ikke i havn når det gjelder å sikre en økonomisk bærekraftig modell.

Hun peker på at faktasjekking aldri kommer til å bli lønnsomt og at det er krevende journalistikk å lage.

- Faktisk er etablert som et non-profit-selskap, som blant annet innebærer at alle som vil fritt kan bruke faktasjekkene. Vi er helt avhengig av at eierne, men at også andre, stiller opp med midler. Arbeidet med å sikre Faktisk et langt liv har høy prioritet.

Nå som det nye styret er på plass - og Solberg fortsetter i rollen, men nå som NRK-representant, så måtte én NRKer ute. Det ble Hildegunn Amanda Soldal. 

- Hildegunn har vært med helt fra dette bare var en ide mellom Dagbladet og VG. Hun var helt avgjørende for at dette prosjektet i det hele tatt ble realisert. Vi har allerede snakket med Hildegunn om at vi håper å kunne dra nytte av hennes kompetanse og engasjement videre, selv om hun trer ut av styret. Det vil hun, og det er vi selvsagt veldig glad for.

- Uvurderlig drivkraft

Redaktør Kristoffer Egeberg i Faktisk sier til Medier24 at det nye styret består av kompetente mennesker. 

Redaktør Kristoffer Egeberg i Faktisk.no.

- For oss er det en enorm styrke at noen av landets dyktigste mediefolk prioriterer et styreverv i Faktisk.no. Det lover godt for oss og det arbeidet vi gjør. Samtidig vil jeg savne Hildegunn Soldal. Hun har vært med helt fra idéstadiet da hun var utviklingsredaktør i Dagbladet.

- Når det er sagt, er jeg veldig lettet over at Helje Solberg fortsetter som styreleder tross overgangen til NRK. Hun har vært en uvurderlig drivkraft for prosjektet, og støtte for meg personlig.

Powered by Labrador CMS