Nea Radios lyttertall får bransjen til å måpe: Aldri før i moderne tid har en lokalradio hatt så stor oppslutning
Publisher Andreas Reitan i Nea Radio i Trøndelag jubler over ny lyttermåling: De har 42 prosent lytting i sitt nedslagsfelt – Det er svært uvanlig, sier styreleder Svein Larsen i Norsk Lokalradioforbund.
Denne artikkelen er over to år gammel.
Suksessen vil ingen ende ta for lokalradioen med sin opprinnelse i Selbu, Tydal, Røros og Holtålen i Trøndelag.
Den siste målingen fra TNS Kantar viser at Nea Radio har 42 prosent daglig oppslutning i sitt nedslagsfelt.
Ingen annen lokalradio i Norge kan måle seg med den lyttersuksessen de opplever.
Styreleder Svein Larsen i Norsk Lokalradioforbund sier at han sannsynligvis aldri har sett maken slike lyttertall før.
– Det er ingen som helst tvil om at det er uvanlig for hvilken som helst kanal å ha slike tall. Nea Radio har vært helt eksepsjonelle i sin utvikling av lokalradioen. Det er en genuint god lokalradio som neppe noe annet medie klarer å konkurrere ut.
– Uten at jeg har studert statistikken, så tror jeg dette må være rekord, fortsetter Larsen.
Lokalradio Topp 15, 1. kvartal 2017
Lokalradio Topp 15/20 er utarbeidet av lokalradio.no og radionytt.no og basert på lokalradioundersøkelsen Kantar TNS (tidligere Gallup) lager for Norsk Lokalradioforbund. Tallene som brukes viser daglig oppslutning i prosent i egetdefinert område for hver lokalradio. Denne listen sier ingenting om hvor mange som lytter, men den gir et klart signal om hvor populær en lokalradio er blant sine potensielle lyttere.
Anerkjennelse blant sine egne
Redaktør og daglig leder Andreas Reitan gleder seg over suksessen.
– Det er utrolig morsomt for oss. Nea Radio har ligget i toppen i alle år, men det har vært noe kniving mellom Radio 102 i Haugesund, men nå har vi rykket fra, smiler han.
Medier24 har også før omtalt lyttersuksessen Nea Radio, som startet som valgfag på en folkehøgskole i 1985. Nå har de 10 ansatte og er Norges mest populære lokalradio.
– Hva gjør dere for å oppnå slik oppslutning rundt lokalradioen?
– Vi har bevisst satset på lokale nyheter, som jeg mener er helt fundamentalt. Vi har over tid laget et lokalt produkt som er nært og tett og som tar lytterne våre på alvor. Også slipper vi til folk og lar dem prate, for vi skal ha plass til den gode samtalen, sier han.
Og det er ikke bare lokalradioen som opplever anerkjennelse for tiden.
Redaktør Reitan fikk lokalradioens ypperste anerkjennelse «Lokalradioprisen» i helga, under Norsk Lokalradioforbunds landskonferanse i Stavanger.
Et forbilde
I juryens begrunnelse, som du kan lese i sin helhet på Lokalradio.no, beskrev de Reitans engasjement:
Den som får lokalradioprisen i år får prisen for sin innsats, ikke bare for sin egen kanal, men også for sin utrettelige innsats for norsk lokalradio på mange plan -gjennom mange år.
Stasjonen vedkommende har hatt ansvar for startet som mange andre kanaler i det små, med begrensede midler og under svært kummerlige forhold. Dette ble kompensert med over gjennomsnittet mye innsats, natt og dag så vel som helg og høytider og som nå er blitt til et aldri så lite radioeventyr.
I dag er stasjonen og personen etter hvert blitt et forbilde og en inspirasjon for mange andre i lokalradiobransjen.
– Jeg ble bokstavlig talt tatt på senga, for jeg hadde lagt meg på rommet med feber og hadde ikke tenkt å være med på festmiddagen. Men så ringte folkene mine og lurte meg ned - da skjønte jeg at noe kom til å skje, sier han.
I år 2000 fikk Nea Radio Lokalradioprisen, men nå gikk den altså til redaktøren.
– Pleier ikke slike priser å gis til folk som nærmer seg pensjon? Jeg har hvert fall ikke tenkt å gi meg ennå, ler han.
Måtte ta et viktig valg
Og Nea Radio fortsetter 2017 ambisiøst. 2. mai får de en ny salgssjef og da kan den «lille» lokalradioen i Trøndelag notere seg hele 10 ansatte.
De har også bygd ut og investert 3,3 millioner i 7 DAB-sendere og kommer til å bygge ut tre til i Meråker, Støren og Brekken i Røros kommune.
Fra å dekke ca 12.000 innbyggere blir dekningsområdet utvidet til 270.000.
– Da når vi flere og spesielt skidestinasjonene, som er viktig for oss.
Nea Radio har hatt et spesielt samarbeid med NRK Trøndelag som opphørte 6. februar, der radioen har kunnet skru på NRK på sine sendere og dermed hatt 24-timers radio, samt at de har fått bulletengene deres.
Dette samarbeidet endte 6. februar, når NRK forsvant fra FM-båndet. Da bestemte Nea Radio seg for å satse og har holdt på med 24-timersradio på egen hånd siden den gang.
– Det har gått veldig bra. Det er kanskje litt tungt å begynne 05:00 på morgenen, men det går nok bra, avslutter Reitan med et smil.