Tekstforfatter Andreas Ryen Eidem til venstre og frilansjournalist Lasse Olsrud Evensen til høyre.
Tekstforfatter Andreas Ryen Eidem til venstre og frilansjournalist Lasse Olsrud Evensen til høyre.

Debatt

Med dette synet på ståa i mediebransjen, hvorfor ikke si opp de skrivende journalistene i samme slengen?

«Norske medier trenger alle fotografer og journalister de kan beholde», skriver Andreas Ryen Eidem.

Publisert

Jeg forundrer meg over innlegget til frilansjournalist Lasse Olsrud Evensen i Medier24, med tittel «Er det krise for journalistene å ta bilder selv? Nei».

Olsrud Evensen mener norske journalister som ikke kan ta bilder eller filme en snutt, ikke har noe i pressen å gjøre. Han viser til at oppsigelsen av den siste rene fotografen i Nettavisen skapte debatt i sosiale medier.

Jeg syns det er et merkelig verdensbilde å ha som journalist selv, at journalistikken ikke lider om det blir færre hender og hoder i redaksjonene. Og slik jeg også leser ham, at egne ansatte innen foto ikke tilfører noen verdi verdt å beholde.

Andreas Ryen Eidem (36) 

Eidem er spaltist i Medier24. Til daglig er han tekstforfatter i et reklamebyrå i Midt-Norge og har flere års erfaring som journalist i Adresseavisen, lokalavisa Innherred og Trønder-Avisa. 

Olsrud Evensen kaster etter mitt syn en brannfakkel i et hus som allerede står i fyr. Bare les tallene fra Norsk Journalistlag:

I 2018 var det snaut 8000 medlemmer i NJ, en nedgang på 1000 personer i løpet av siste fem år.

Også i hans egen stand, frilanserne, peker pila i feil retning. De siste to årene har antall frilansere i NJ gått ned med om lag ti prosent. 

Det er altså av sine egne man skal ha det. Og med dette synet på ståa i mediebransjen, hvorfor ikke si opp de skrivende journalistene i samme slengen? Det fins trolig både rørleggere og snekkere som kan ta bilder, og skrive, også.

Jeg har selv arbeidet som skrivende journalist som også tok bilder i lokalavis og regionavis. I regionavisa opplevde jeg i tillegg å få jobbe med engasjerte fotografer som virkelig kom opp med ideer og journalistikk som vant priser og ble godt lagt merke til.

I lokalavisa var alle allroundjournalister, og vi kunne bare drømme om å ha egen fotograf på fulltid. Likevel brant flere av journalistene virkelig for foto og leverte god bildejournalistikk. Mitt inntrykk er at journalister flest i dag har det rimelig hektisk – og at det ikke alltid er mulig å levere bildereportasjer og levende bilder i tillegg til alt det andre en skal gjøre i dag. Det er prisverdig at Olsrud Evensen får det til, men et utspill som dette, kan i verste fall være argumenter for dem som ønsker å kutte ytterligere i redaksjonelle stillinger. 

En ting er jeg enig med Olsrud Evensen i: 

Redaktørene må legge til rette for at alle journalister blir gode til å ta bilder. 

Men de faste fotografene trengs fortsatt. Faktisk tror jeg at mange mindre aviser kunne tjent på en satsing på bildejournalistikken. Og for å snu på det, fotografer kan også skrive. 

Jeg har selv lest mange spennende bildereportasjer i Adressa og Trønder-Avisa, hvor fotografen også har skrevet teksten. 

Så både fotografen og journalisten trengs i norske medier – for leserens skyld, men også slik at folk i redaksjonen kan lære av hverandre.

Powered by Labrador CMS