ZERoh! gikk fra 0 til 111 millioner kroner på tre år. Nå hedres markedsjobben med Grand Prix på ANFO Effekt. Se alle vinnerne her!

- Markedsarbeid i særklasse, sier juryen om lanseringen av Lerums sukkerfrie saft. Med på laget var Strømme Throndsen Design, reklamebyråene MK Norway og mediebyrået Vizeum.

Publisert

Torsdag kveld var det tid for prisutdeling i den gjeve konkurransen ANFO Effekt 2017, som fant sted på Wallmans i Oslo. Dette er ikke en konkurranse i kreativitet, men i markedsarbeid som gir effekt, som alt til syvende og sist handler om. 

- ANFO Effekt er et bransjeløft. En faglig dugnad i ordets rette forstand. Hele bransjen har vært involvert og kvaliteten på bidragene øker år for år, skriver Annonsørforeningen selv. 

- Vi har caseforfattere hos annonsørene, i reklamebyråer, i pr– byråer, hos mediebyråene, i mediehus og fra flere spesialistbyråer. Kvalitetsnivået på casene i år er høyere enn noen gang, heter det i omtalen av årets konkurranse. 

HÅVARD RØNNEVIG BAKKEN og JAN MORTEN DRANGE, begge ANFO.
HÅVARD RØNNEVIG BAKKEN og JAN MORTEN DRANGE, begge ANFO.

I år var hele 140 caser med, og det betyr nok en gang ny rekord: 

- Det er fantastisk og utrolig moro. Det er jo mye morsommere å vinne når man konkurrerer med så mange gode konkurrenter, sier prosjekt­leder Håvard Bakken i ANFO. 

Han understreker at konkurransen handler om mye mer enn bare priser og diplomer: 

- Grunnfundamentet bak ANFO Effekt er nettopp å heve bransjens totale kompetanse gjennom læring og deling av kunnskap. Etter seks år er den aggregerte databasen på hele 622 caser. Det er mye læring, det!

Grand Prix til ZERoh!-lansering

Det ble delt ut en rekke priser torsdag - der den aller gjeveste gikk til trioen Strømme Throndsen Design, MK Norway og Vizeum. Dette for arbeidet med lanseringen og markedsføring av Lerums nye sukkerfrie saft, ZERoh! - som har gått fra null til solid markedsposisjon på kort tid. 

Om arbeidet uttaler juryen: 

Innsiktspris til Coop OBS på Haugenstua

ZERoh! Til 111 millioner på tre år

Med: Strømme Throndsen Design, MK Norway, Vizeum

Årets Grand Prix imponerte mange i juryen allerede i innledende diskusjoner. Juryen ble ikke mindre imponert da markedsarbeidet visste seg å være svært godt gjennom alle ledd, og en lønnsom suksess gjennom hele verdikjeden. Merkevaren kan vise til grundig innsiktsarbeid og en stor dose modighet da de lanserte et produkt utenfor sin opprinnelig kategori til en pris betydelig høyere enn gjennomsnittet, og det i en kategori som allerede hadde en markedsleder! Vanskelighetsgraden var dermed et faktum. Denne modige aktøren har gjennom mange år hatt høy produktutviklingstakt, og to år på rad har linjeutvidelsene blitt bestselgere. 

Caset kan vise til fantastiske resultater. På kun tre år har dette produktet gått fra null til omsetning i 100 millioners klassen - og det i en bransje hvor over 90% av nylanseringene flopper. Merkevaren er blitt godt etablert med en imponerende preferanseandel og høy score på de viktigste driverene i kategorien. Videre er produktet etablert og bygd med langt mindre midler enn markedsleder. Produktet har økt både topp- og bunnlinje for denne aktøren, og bidrar til at 2016 resultat blir det beste noensinne. 

Aktøren bak dette caset viser markedsarbeid i særklasse. Juryen er rett og slett imponert.

Vinneren av Grand Prix 2018 er Lerum med produktet Zeroh.

Blant mange priser og kategorier er det en til som skiller seg ut på ANFO Effekt - Kantar TNS sin innsiktspris. I år gikk den til Coop OBS på Haugenstua i Oslo. 

Om vinneren heter det: 

Her er alle vinnerne fra ANFO Effekt 2017 - i kategorisert rekkefølge:

Gjennom bakgrunnstall og fakta har vinnercaset på en enkel måte beskrevet utfordringen ved oppgaven, som viser frem et mettet og konkurranseintensivt marked.

I caset har de benyttet både generell statistikk, egne kvantitative undersøkelser og trackere, og funn fra kvalitative undersøkelser; for å beskrive behov og adferd. De har også vist tydelig hva som er faktabasert og hva som er antakelser. Innsikten om hvordan målgruppen orienterer seg, og målgruppens medievaner er forbilledlig beskrevet.

Vinnercaset viser en svært godt forståelse for målgruppen i alt fra utforming av produkt og tilbud til kanalvalg. Blant annet i bruk av facebook events, valg av ambassadører, utforming av taktisk kommunikasjon tilpasset ulike språk og en egen buss.

Resultatet har vært svært gode, med økt tilfredshet, økt uhjulpen kjennskap og engasjement på sosiale medier. Men også vesentlig høyere omsetning en målsetning, og med fravær av kannibalisering. 

Vinneren av Kantar TNS innsiktspris er etableringen av COOP OBS på Haugenstua.

Smart Singel

Diplomer

Hva står de forskjellige kategoriene for? Her er beskrivelsen av konkurransen: 

SMART MULTI

Cases hvor en virksomhet eller et merke har foretatt et eller flere gode og vellykkede endringer i sitt markedsarbeid. Her fokuserer dere på å bevise effekten av ett sett av markedsføringsaktiviteter. Prisen gis til den virksomheten eller det merket som best har klart å oppnådd og dokumentert svært gode resultater fra sin markedsføringsinnsats.
Eksempler kan være reposisjonering av merkevaren eller skift i virkemiddelbruk.
Arbeidet skal ha skjedd i 2016 eller 2017. Juryen vil i sin vurdering se på vanskelighetsgraden i utfordringen.  

SMART SINGEL

Case hvor virksomheter / merker som har klart å oppnådd og dokumentert svært gode resultater fra sin markedsføringsinnsats. Her fokuserer dere på å bevise effekten av én enkel markedsføringsaktivitet. Eksempler kan være ny eller endret bruk av påvirkningsflate/mediekanal, design- eller pakningsendring. Arbeidet skal ha skjedd i 2016 eller 2017.
Juryen vil i sin vurdering se på vanskelighetsgraden i utfordringen. 

NY

Cases hvor merker eller virksomheter er nylansert i sitt marked i løpet av 2016 eller 2017. Prisen gis til den virksomheten eller det merket som best har klart å oppnådd og dokumentert svært gode resultater fra sin markedsføringsinnsats. Juryen vil i sin vurdering vurdere vanskelighetsgraden i utfordringen. 

VEKST

Cases hvor en virksomhet eller et merke over en tidsperiode på minimum 3 år har vist svært god utvikling og som kan dokumentere en klar sammenheng med godt markedsarbeid og de resultater som er oppnådd. Perioden over minimum 3 år må ha sluttpunkt i perioden 2014 - 2017. Med andre ord skal man vise til datapunkter / størrelser på effektparametere over minst 36 måneder. Det kan for mange være utfordrende, men husk du trenger ikke mer enn et datapunkt forut for markedsarbeidet, et eller to datapunkter ila perioden og et sluttpunkt. Juryen vil i sin vurdering se på vanskelighetsgraden i utfordringen.

B2B

Cases hvor en virksomhet har markedsført seg til andre virksomheter/bedrifter, offentlige eller private, som kan vise til svært gode resultater og som kan dokumentere en klar sammenheng mellom innsats og resultat. Juryen vil i sin vurdering vurdere vanskelighetsgraden i utfordringen. Arbeidet må være utført i 2016 og 2017.

Det er et faktum at norsk markedsføringsbransje har hatt liten fokus og bevissthet omkring B2B markedsføring. Her finnes det mye godt arbeid som ikke har fått fortjent oppmerksomhet og anerkjennelse. 

GRAND PRIX

Grand Prix skal henge høyt. Det er derfor ikke noe krav om at den skal deles ut hvert år. Juryen kan etter egen vurdering kåre en Grand Prix på tvers av kategoriene. Arbeidet skal ansees som å være faglig interessant, svært veldokumentert, kreativt utført og inspirasjonsrikt.

Color Line Cruises: Smil i HorisontenMed: OMD, Bring, Netlife, Mondelez, Morten Hornburg

Norsk Tipping: Telefon til Hamar Med: Red Media Consulting, Per Høj

Dr. Oetker: Målgruppeinnsikt og utradisjonelle markedsaktiviteter ga braksuksess og kategorivekst! Med: PHD Media, OMG Research

Bronse

Coca-Cola Zero: Coca-Cola Zero Sugar på sjekker'n Med: Carat, Liquid Barcodes, Anti 

Sølv 

Oslo Renovasjonsetat: Farlig avfall - Feeds for lokaltilpassede hentepunktannonser i Facebook Med: RED Gruppen

GULL

Diplom-Is: WANTED – Kuppet

Med: We Are Live, MediaCom

Årets vinner har bevist at de med en helhetlig strategi og et innovativt og engasjerende konsept har oppnådd imponerende resultater.

Gjennom smart og kreativ utnyttelse av målgruppens interesser og mediekonsum, har årets vinner lykkes stort med å få frem en kampanje der forbruker selv ble en aktiv og viktig deltaker i kampanjens fremdrift. 

Valg av kanalbruk, budskap og gjennomføring henger meget godt i hop. Og med sine tydelige mål og meget gode resultater er det ingen tvil om at årets vinner fikk juryen til å smelte. 

Det er dermed bare å gratulere årets mest ettersøkte is, Wanted fra Diplom som vinner av årets ANFO effekt Smart Singel.

 

Smart Multi

Diplomer

Ringnes/ Solo: Supert salg - helt uten superkrefter. Bare supermye smak - og superlite sukker.MED: OMD/, Try/Apt, Yellow Banana

SatsElixia: SATSELIXIA 2017 Med: Anorak, The North Alliance, Bold, Red Media Consulting

Forsvarets Mediesenter: 71,5 milliarder, men den viktigste investeringen gjenstårMed: Try, MediaCom

Thon Hotels: Det skjer noe hos ThonMed: Anorak, Perceptor, Bold, IUM 

Pierre Robert: Integrering av kommunikasjon og design som endret kundeatferd Med: OMD, Los&Co, Independent Talent Brands

Bronse

DNB: DNB SpareMed: Try, Vizeum, Motion Blur, Gambit

Sølv

FINN: #godtbruktårMed: Morgenstern, Red Media Consulting, Bacon OSL

GULL

Ruter: Fra pekefinger til: Takk for at du alltid kjøper billett!

Med: McCann, IUM, Marvelous, Kantar TNS

Caset har maktet å påvirke holdningene i svært positiv retning. Det er ingen lett oppgave.  Merkevaren, med sine partnere, har gått virkelig forstått målgruppen. En målgruppe som aktivt unngår å bli en del av kundegruppen. Dette er et svært sjarmerende case som viser at positiv tilnærming er mer pedagogisk og effektivt enn straffementalitet. Caset evner videre å vise en klar og troverdig sammenheng mellom innsats og resultater.  Hvilket er kjernen av ANFOeffekt.  

Her har Ruter helt klart truffet. Et spennende og sympatisk uttak styrket ytterligere juryens oppfatning at dette var årets vinner av ANFO Effekt Smart Multi 2017.  Juryen gratulerer med gull! 

B2B

Diplom

Help Forsikring: The LawyerMed: Futatsu Industries

Bronse

Color Line Cruises: Smil i HorisontenMed: OMD, Bring, Netlife, Mondelez, Morten Hornburg

Sølv

Aker BioMarine: Extreme Marketing MakeoverMed: Aker BioMarine

GULL: 

GramArt & Nopa: #utenmusikk

Med: Anorak

At reklame endrer lover er ikke hverdags. Det er rett og slett sensasjonelt. Utgangspunktet her var et nytt lovforslag som truet norske musikeres levebrød. Forslaget ville frata artistene rettighetene til egen musikk når musikerne var i et ansettelsesforhold. Det hele var en klam sky over tusenvis av artister. Men hvordan skulle man ta kampen? Begreper som opphavsrett og finjuss er jo ikke de lekreste utgangspunkt for oppmerksomhet. Årets gullvinner viser med glassklar tydelighet at den gode ide er det sterkeste verktøyet i all markedsføring. Hva var ideen? Jo, å skru av lyden. 10. mai i fjor skjedde følgende: Bjørn Eidsvåg, DeLillos, Enslaved, Odd Nordstoga og mange flere fjernet musikken fra videoene sine, la på et mute-symbol og delte videoen i sosiale medier. Det ble … stille. Så ble det storm. Den traff mediene, politikere – og den traff fansen. Og det ble tydelig hvor tomt livet er uten musikk. To dager etter kampanjestart ble lovforslaget trukket. Målet var oppnådd på rekordtid, med en knallide, et marginalt budsjett, og sosiale medier – og følelser – som våpen. Kampanjen #utenmusikk er både enkel og brilliant – og en herlig vinner av årets gull. Gratulerer!

NY

Diplomer

TUI: One Brand - Hvordan TUI klarte å bli større enn Star Tour Med: Carat, Forsman & Bodenfors, Aller Media, JCDecaux, fluxLoop 

Sætre (Orkla C&S): Snackers - Gi folk et sprøere kjeksliv! Med: POL, OMD

Storebrand: IPS! Så var det gjort. Med: Morgenstern, Creuna, New Work, Starcom, Perceptor

OneCall: Like bra mobiltelefon, bare billig. Med: Los&Co, Mood Communication

Pierre Robert: Pierre Robert X Hanneli Med: OMD, Los&Co, Independent Talent Brands

Bronse

Olivero: En smakfull game changer! Med: Red Media Consulting, Futatsu, RedInk 

Sølv

Obs: Nyetablering i en ugjennomtrengelig dagligvarejungel Med: PHD Media, We Are Live, Inkognito

GULL

NJIE: Nye muskler

Med: JCP

NJIE har etablert seg i et nytt marked, mye takket være deres grundige forarbeid i å forstå kategorien og målgruppen. Merkevaren har vært grundige i valg av kanaler og ambassadører, og har klart å utnytte begrensede midler til det maksimale. Caset viser til svært god viraleffekt, og klarer samtidig å overbevise juryen om at den er fortjent. Her har NJIE gått systematisk til verks for å skape spredning, som har vært direkte overførbart til kjennskap og omsetning. 

Dette er en markedsføringskampanje med mye humor, men mest av alt solid håndverk. Kort fortalt; svært gode resultater hva gjelder kjennskap, viral spredning og ikke minst omsetning. Juryen er imponert. Gratulerer med gull i ANFO Effekt 2017!

 

Vekst

Diplom 

Nille: Nilleklubben - Nøkkelen til lønnsomme og lojale kunder Med: Oculos

Bronse

Stabburet Leverpostei (Orkla Foods): Den lille, gule boksen som fant sin styrke og vokste seg stor Med: OMD, Apeland

Sølv

Kornmo (Orkla C&S): En sunn og eventyrlig reise Med: OMD, Try, Per Høj

GULL

ZERoh! Til 111 millioner på tre år

Med: Strømme Throndsen Design, MK Norway, Vizeum

Årets vinner i vekstkategorien imponerte mange i juryen allerede i innledende diskusjoner. Juryen ble ikke mindre imponert da markedsarbeidet visste seg å være svært godt gjennom alle ledd, og en lønnsom suksess gjennom hele verdikjeden. Merkevaren kan vise til grundig innsiktsarbeid og en stor dose modighet da de lanserte et produkt utenfor sin opprinnelige kategori til en pris betydelig høyere enn gjennomsnittet, og det i en kategori som allerede hadde en markedsleder! Vanskelighetsgraden var dermed et faktum. Denne modige aktøren har gjennom mange år hatt høy produktutviklingstakt, og to år på rad har linjeutvidelsene blitt bestselgere. 

Caset kan vise til fantastiske resultater. På kun tre år har dette produktet gått fra null til omsetning i 100 millioners klassen - og det i en bransje hvor over 90% av nylanseringene flopper. Merkevaren er blitt godt etablert med en imponerende preferanseandel og høy score på de viktigste driverene i kategorien. Videre er produktet etablert og bygd med langt mindre midler enn markedsleder. Produktet har økt både topp- og bunnlinje for denne aktøren, og bidrar til at 2016 resultat blir det beste noensinne. 

Aktøren bak dette caset viser markedsarbeid i særklasse. Juryen er rett og slett imponert.

Vinneren av vekst er Lerum med produktet Zeroh. 

Powered by Labrador CMS