Plagiat fra 2005 var tema da Butenschøn ble ansatt i DN. Men avisa ville «gi ham en sjanse til»

Anna B. Jenssen sier DN var overbevist om at han «hadde lært av sine feil».

Publisert Sist oppdatert

Denne uka er det gjennom stadige drypp blitt kjent at store deler av Daniel Butenschøns journalistikk i Dagens Næringsliv består av plagiat og sitatjuks. Og enda verre: Juks, fanteri, løgn og fiktive scener.

I dette intervjuet på Medier24 kommer Jon Hustad med en rekke kritiske spørsmål, blant annet til hvordan Daniel Butenschøn kunne blitt ansatt i Dagens Næringsliv i utgangspunktet.

Hustad pekte blant annet på at Anna B. Jenssen, som jobbet i Morgenbladet under Butenschøns første plagiat også var med på å ansette ham i D2 i 2007.

I dag er Jenssen ansvarlig redaktør i Morgenbladet, og sier følgende på spørsmål fra Medier24:

- Ja, jeg var med på å ansette Daniel Butenschøn i 2007. Vi diskuterte plagiatsaken fra 2005 i ansettelsesintervjuet og Butenschøn overbeviste oss om at han hadde lært av sine feil og angret. Vi bestemte oss for å gi ham en sjanse til.

Den sjansen benyttet han som vi vet til å begå et tosifret antall nye plagiater.

 - Hvordan ble Butenschøn fulgt opp, og hvordan kunne han begå plagiater under din ledelse i DN?

- Sakene til Daniel ble sjekket og gjennomgått som alle andre saker. Vi hadde rutiner for faktasjekk, men vi hadde ikke rutiner for å sjekke om det journalistene sa til oss var sant. Jeg stolte på ham når han sa han hadde intervjuet en kilde.

- Enkelte av eksemplene er helt uforståelige for meg, for eksempel Michelin-restauranten i Hongkong. Han var på reportasjereise, fotografen som var med bekrefter at de var der og spiste, vi hadde egne bilder som beviste det – og likevel er teksten mer eller mindre rent plagiat av Traveller.com.

- Daniel er jo også en flink journalist, og vi fikk ikke klager fra de norske kildene han brukte. Derfor var vi heller ikke oppmerksomme nok på de utenlandske kildene, sier Jenssen.  

  • Daniel Butenschøn har ikke ønsket å kommentere plagiat-avsløringene i media etter hans første kommentarer mandag. 
Powered by Labrador CMS