13 klager til Kringkastings­rådet på Haddy Njie-intervjuet på «Lindmo»: «Her kan umulig Vær varsom-plakaten ha vært brukt»

Flere av klagerne reagerer på manglende tilsvar fra varslerne, etter det kontroversielle intervjuet på «Lindmo» fredag.

Publisert

Anne Lindmos intervju av Haddy Njie på NRK 1 fredag kveld har skapt sterke reaksjoner

Nå er også intervjuet klaget inn til Kringkastingsrådet. Rådssekretær Erik Skarrud opplyser til Medier24 at det per nå – mandag formiddag – er kommet totalt 13 klager på intervjuet. 

En av klagerne mener intervjuet fremstår som «et partsinnlegg/strategi for ektemannen» Trond Giske.

«Her kan umulig Vær varsom-plakaten ha vært brukt», skriver klageren.

En annen klager reagerer også på at Njie får presentere sin versjon i beste sendetid – uten av den blir uimotsagt.

«Jeg mener en slik sak bør behandles varsomt, særlig når den ene parten og hans ektefelle har makt og plattformer (Njie jobber for NRK) som varslerne ikke har på samme måte», skriver klageren, som etterlyser flere kritiske spørsmål fra Lindmo og tilsvarsrett fra varslerne. 

Det er foreløpig ikke tatt stilling til om saken skal tas opp i Kringkastingsrådet, ifølge leder Julie Brodtkorb. 

– Vi sender ut dokumentene til rådet først kommende onsdag. Så har rådet frist til mandag 21. med å melde inn de sakene vi mener skal behandles, melder hun til Medier24.

Det neste møtet i Kringkastingsrådet er torsdag 24. oktober.

VG skriver at NRK opplyser til dem at det har kommet 14 klager generelt.

 

– NRK lar henne få koseprate uimotsagt

Njie gjestet programmet for å snakke sin nye bok «Dagbok».

Boken forteller hvordan hun og ektemannen Trond Giske opplevde tiden fra før de første sakene om varslene mot Giske ble publisert i norske medier i desember 2017 til han måtte trekke seg som nestleder i Arbeiderpartiet vinteren 2018.

Boka har fått bred omtale i mange norske medier, blant annet at kvinnene som hadde varslet om Giskes oppførsel ikke ble kontaktet om boka i forkant av publisering, slik Dagbladet kunne skrive fredag.

Professor ved Universitetet i Oslo, Olav Torvund, var blant dem som uttrykte seg kritisk overfor NRK på sosiale medier i løpet av helgen:

«Det er ikke noen særlig grunn til å kritisere Haddy Njie. Men god grunn til å kritisere @NRKno som lar henne få koseprate uimotsagt hos #lindmo som et ledd i sin boklansering. Her må motstemmer slippe til!», skrev han på Twitter. 

– Forståelse for at dette setter følelser i sving

Prosjektleder for Lindmo, Trine Sollie, sa til Medier24 lørdag at hun forstår at enkelte kan reagere på intervjuet. 

– Vi har forståelse for at dette setter følelser i sving og at mange har meninger om vårt intervju. Samtidig håper vi at intervjuet i fredagens sending kan få være et innslag i en større debatt og at det maner til ytterligere refleksjon i en viktig sak, sa Sollie til Medier24. 

Sollie mener intervjuet ikke utløser noen form for samtidig imøtegåelse, og at NRK har det etiske på plass. 

– Intervjuet med Njie kunne vært løst på mange ulike måter. Vi valgte å fokusere på hennes personlige historie og inviterte henne på bakgrunn av å ha skrevet boken «Dagbok». Det kommer ikke fram personlige beskyldninger eller angrep som krever imøtekommelse eller tilsvarsrett, slik vi ser det, sa hun.

PS! Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, opplyser til Medier24 at de foreløpig har fått én klage til PFU på intervjuet, men at de foreløpig ikke har vurdert den. 

Powered by Labrador CMS