ELIN ØRJASÆTER, riksrefser, kommentator, foredragsholder og førstelektor i HR og personalledelse på Høyskolen Kristiania. Nå også redaktør for Arbeidsnytt.no.

Elin Ørjasæter har alltid drømt om å starte nettavis - nå gjør hun alvor av drømmene og lanserer Arbeidsnytt.no

Men hun blir ikke gründer på bar bakke: Høyskolen Kristiania skal være utgiver, og setter av to personer til prosjektet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

- Nå skal jeg la være å kjefte om alt mulig annet, altså!

- Så dette skal ikke bli ditt alternative nettsted for å kjefte på NRK?

- Nei, definitivt ikke. Nå har jeg jo prøvd å ta meg sammen før, altså... Men dette skal være en nettavis for arbeidsliv og HR, og det er disse temaene jeg skal holde meg innenfor, svarer Elin Ørjasæter når Medier24 snakker med henne om den helt ferske Arbeidsnytt.no.

Nettavisen ble lansert i betaversjon for noen dager siden. Elin Ørjasæter er redaktør, Kristin Molvik Botnmark er redaksjonssjef. Begge underviser ved Høyskolen Kristiania, som er utgiver - og som i fjor høst lanserte planene om å bli «Norges første arbeidslivsuniversitet». 

En gammel drøm

For mange vil Elin Ørjasæter være mest kjent som samfunnsdebattant, hun som sluttet i Kringkastingsrådet i protest, en ivrig kritiker av NRK, blogger, kommentator og tvitrer.

Men «til daglig» har hun de siste fem åra vært førstelektor og lærer ved nettopp Høyskolen Kristiania, innen personal, ledelse, psykologi, HR og strategi. Hun har også en lang CV med erfaring fra både kommunikasjon og personal.

Møte i Kringkastingsrådet for noen år siden.

Og det er faget hennes de seneste åra, kombinert med fire år som kommentator i E24, som sammen er blitt til drømmen om Arbeidsnytt.no: 

- Dette har jeg drømt om helt siden jeg begynte der. Jeg er gründer i sjela, og har lyst til å gjøre ting selv og syntes det er så gøy med nettavis, sier hun. 

De siste årene har hun jobbet løst og fast med planer for et slikt nisjenettsted, og da de kom til overflaten, kom plutselig også organiseringen på plass: 

- Jeg så ikke at den største muligheten lå rett foran meg. Det hadde ikke falt meg inn at min egen arbeidsgiver ville være med på å finansiere dette. Men da jeg og Kristin skulle orientere skolen om planene våre, ville de være med, forteller Ørjasæter. 

- Da kunne vi bruke to halve stillinger på dette, og så fikk vi ikke minst muligheten til å velge en god teknisk løsning. For oss var det jo helt fantastisk!

Lanserer forsiktig, men har store ambisjoner

Høyskolen Kristiania er altså utgiver, med Ørjasæter som redaktør. Nettavisen skal følge pressens etiske regelverk, og har store ambisjoner. Redaktøren er imidlertid tydelig på at de første månedene blir en «betaversjon», og de største skupene er kanskje ikke å vente før sommeren. 

- Vi skal bygge oss opp, publisere småstoff, klippsaker, NTB-stoff. Og så vil vi etterhvert utvikle egen journalistikk, sier hun. 

Arbeidsnytt.no - med kritikk av DNB-sjefens Instagram-konto.

- Men hva er ambisjonene?

- Vi skal bruke noen år på å lage en publikasjon som ingen som er interessert i HR og arbeidsliv kan komme utenom. For å klare det skal vi skynde oss langsomt. 

Arbeidsnytt.no går inn i et marked med ingen klare konkurrenter - de nærmeste må bli Dagens Perspektiv / Ukeavisen Ledelse, samt fagblader og LO Media.

Lover å jobbe mer enn halv tid

Men det er heller små og smalere nisjenettsteder Elin Ørjasæter trekker fram som inspirasjon: 

- Nettaviser som Khrono og Medier24 har vist at det går an å lykkes som nisjeaviser. Det gir oss troen på at dette skal være mulig, sier hun. 

Det betyr at Ørjasæter, Botnmark og andre bidragsytere er klar for å jobbe hardt. Kanskje også hardere enn «to halve stillinger» skulle tilsi. 

- Jeg antar dette blir mer enn 18,75 timer i uka for deg?

- Ja, jeg kommer nok til å jobbe med dette døgnet rundt! Nå har jeg barn som har flyttet hjemmefra, og liker å jobbe. 

- Men er det god HR?

- Haha, vet du, det er det ulik forskning på. Når man er totalt fri og får lov å jobbe i pysjen, så tror jeg det går bare godt!

 

  • For ordens skyld: Undertegnede har høsten 2017 på forespørsel delt noen erfaringer, innspill og svart på spørsmål fra Elin Ørjasæter om det å etablere nettavis - slik jeg gjør med mange andre. Dette har ikke vært noe «oppdrag», og har heller ikke vært betalt. 

 

Powered by Labrador CMS